Osvitanova.com.ua

Впродовж 17 років команда науковців працювала над створенням карти підземелля – атласу, в якому зібрана і показана вся інформація про тектонічні плити: вік, місцезнаходження та глибина. Тепер кожен може на все це подивитись.

Фотографія: Atlas of the underworld

Як відомо, Земля складається з тектонічних плит, які постійно рухаються, що спричиняє різні явища, наприклад, землетруси, а також змінює рельєф планети. Для створення атласу вчені вивчили ці явища, географію і історію геології. Щоб перетворити всі ці дані на мапу, науковці використовували сейсмічну томографію, яка допомогла географам отримати перші уявлення про конвекцію в мантії Землі. Завдяки сучасним технологіям науковцям вдалося зібрати всі знання на одному атласі, який може розповісти історію нашої планети.

Тепер за допомогою цього посібника кожен охочий зможе відслідкувати не тільки рух плит по поверхні, а й їхнє занурення в мантію. Загалом це перша в світі велика електронна база про динамічну еволюцію нашої планети за останні 300 млн років.

Фотографія: Horizontal tomography slices from S40RTS (Ritsema et al. 2011) for GPlates

«Ви, напевно, думали, що плити, які глибоко пірнають в мантію, просто плавляться, але насправді вони застрягають там надовго і можуть тонути аж на 3000 кілометрів вниз», – розповідає один із творців атласу Дуу ван Хінсберген.

Розробники впевнені, що надалі атлас буде доповнюватися і вдосконалюватися. Ознайомитися з ним можна на сайті проекту.

 

Поширити у соц. мережах: