Osvitanova.com.ua

Знайти себе в чомусь, що даватиме сили та мотивацію щодня, — складно. Але й ті, хто вже визначився зі справою життя, з часом можуть відчути, що ті ж завдання та виклики вже не приносять натхнення та колишньої радості. В чому може бути причина та як все виправити, пояснює Крістіна Луговська, психологиня та комʼюніті менеджерка платформи Rozmova для HappyMonday.

Причини втрати інтересу та способи його повернення

Теорія парадоксальних змін стверджує, що ситуація здатна змінитись, коли ми її усвідомлюємо. А отже перший крок — зрозуміти причини, через які ви втратили інтерес до колись цікавої та навіть улюбленої роботи. Спробуймо розібратись, що відбулося і що з цим робити.

Причина 1. В роботі переважає рутина

Коли ми робимо одну й ту ж справу день у день, без змін та викликів ззовні — може виникати відчуття нудьги, втоми. Це веде до прямої втрати інтересу до своєї діяльності. А якщо на роботі ще й важко побачити результати своїх зусиль — це прямий шлях до вигорання чи навіть депресії.

Як виправити ситуацію?

Можна внести в роботу елемент новизни та результативності.

Наш мозок не любить зміни та може йти на супротив, але будь-які нові дії спричиняють виникнення нових нейронних шляхів. Тому іноді піти іншою дорогою — це гарний варіант мікродії, яка вже може впливати на ваш стан.

Глобально ж варто поміркувати про те, як зменшити у вашій роботі кількість рутини. Це можна зробити за чотири кроки:

Створіть для себе приємну атмосферу усамітнення. Чудово, якщо вас ніхто не буде відволікати. Візьміть блокнот та ручку, випишіть усі свої робочі обов’язки, свої щоденні завдання. Виділіть з цього списку те, що вам подобається робити найбільше. Можливо, це буде підготовка документів або ж складання контент-плану. Подумайте, як зробити так, щоб приємної для вас роботи було більше? І що нового ви би хотіли спробувати у межах своєї компанії або справи? 

Можливо, ви завжди мріяли спробувати проводити вебінари або ж намалювати щось для соціальних мереж вашої компанії. Спробуйте проявити ініціативність, це завжди добре для кар’єрного розвитку. І не забувайте помічати результати своєї роботи — це важливо, аби відчувати, що те, що ви робите, має сенс.


Причина 2. Втрата мотивації

Мотивація — це внутрішня сила, яка допомагає нам досягати поставлених цілей, підтримуючи нашу ініціативу. І, звісно, якщо мотивація перестала працювати, то зникає й відчуття цінності вашої діяльності.

Як виправити ситуацію?

Одна з ефективних вправ для відновлення мотивації — «Перегляд мотивувальних доказів».

Сядьте в зручному і спокійному місці, де ви можете сконцентруватись на самоті. Зафіксуйте свої негативні думки та переконання щодо втрати мотивації — напишіть їх на папері або відзначте у своїх думках. Наприклад, «Я нічим не цікавлюся», «У мене немає енергії», «Я не можу зробити нічого цінного». Проаналізуйте свої думки за допомогою таких етапів: Доказ: які є фактичні підтвердження цих думок? Які факти свідчать, що ви втратили мотивацію? Спростування: чи є альтернативні докази або інтерпретації, які суперечать цим думкам? Чи були моменти, коли ви все ж проявляли мотивацію? Чи є факти, які свідчать про вашу здатність знову знайти мотивацію? Нейтралізація: які способи розуміння ситуації можуть призвести до іншого переконання? Чи є інші можливі виправдання або інтерпретації вашої низької мотивації? Створіть нові «мотивувальні переконання». Напишіть на папірці вирази самопідтримки. Наприклад: «У мене є потенціал і здібності для досягнення своїх цілей», «Я заслуговую на успіх і задоволення від своїх досягнень», «Кожен день я роблю достатньо». Збережіть вираз, який стане символом вашого сьогоднішнього стану та внутрішніх змін. Розмістіть його на видному для себе місці на якийсь час, аби він давав сили та мотивацію.

Причина 3. Зміна пріоритетів

Наші цінності та пріоритети змінюються. Людина є динамічною системою, на яку впливає багато факторів. І це окей, якщо з новим періодом життя ви усвідомлюєте, що більше не маєте інтересу до тих справ, які раніше приносили вам глибоке почуття задоволеності.

Як виправити ситуацію?

Уявіть ідеальний день у вашому житті. Пофантазуйте про те, як би ви хотіли провести такий день. Чого б вам хотілося досягти і які дії б вас надихали. Запишіть свою розповідь про цей ідеальний день на камеру телефону. Передивіться та відмітьте для себе, в які моменти ваша енергія підіймалась, а в які, навпаки, падала. Пам’ятайте, що в фантазії може відбуватися що завгодно, не зупиняйте себе раціональним «треба», дозвольте мрії пожити окремим потоком та включити всі «хочу» і «не важливо як». Це всього-на-всього ваша фантазія, вона не нашкодить нікому.

Ця вправа дасть можливість помітити, що для вас насправді має значення. В чому цінність вашої діяльності саме для вас, а не для оточення. Коли ми розуміємо та помічаємо наші справжні цінності, ми можемо визначитися куди рухатися далі. Можливо, ця робота для вас більше не цікава і прийшов час рухатися далі?

Причина 4. Емоційне вигорання

Людина може вигоріти навіть на улюбленій роботі. Серед причин: некероване навантаження, необґрунтовані дедлайни, несправедливе ставлення тощо. Як результат — постійний стрес та надмірна втома. 

Симптоми емоційного вигоряння:

постійне роздратування (фізична напруга та злість, спрямована на оточення); втрата сенсів (не зрозуміло, для чого ви робили все те, що робили раніше); відчуття самотності (ніби всім навколо добре без вас).


Як виправити ситуацію?

Подумайте, коли ви останній раз відпочивали та добре почувалися? Можливо, зараз саме час взяти декілька днів для відпочинку?

Спочатку сплануйте відпочинок, а потім роботу. Звучить дивно і навіть лячно, але спробуйте. Режим дня. Ви чули про це вже сотні разів, але це справді важливо. Заплануйте час для роботи й відпочинку. Визначте, коли у вас обідня перерва, як ви хочете її провести. Можливо час перенести обід в парк чи новий ресторан? Один повноцінний вихідний на тиждень — «золоте правило». В цей час ви не відповідаєте на робочі чати, не пишете статті, не думаєте про роботу взагалі. Можливо, буде складно і некомфортно, але варто спробувати.

Причина 5. Страх невдачі

Наше підсвідоме також впливає на сприйняття діяльності. Так, наприклад, при додаванні нових та невідомих обов’язків зацікавленість може змінитися ступором, адже може виникнути страх невдачі. Десь всередині внутрішній голос тихо каже: «Я не впораюсь», «Вийде погано» — і вже зовні це може вилитись у  «Я не хочу це робити, мені не цікаво».

Як виправити ситуацію?

Спробуйте ефективну вправу по роботі зі страхами. Виділіть собі тиждень на опрацювання цього питання. Кожного дня, коли у вас є можливість побути наодинці, заводьте таймер на 10 хвилин і уявляйте собі найжахливіші події, які можуть статися в контексті вашої ситуації. На початку може здаватися, що 10 хвилин — це дуже багато, і взагалі у вас погано з фантазією. Але довіртесь собі — всі відповіді є всередині вас. Дайте всім ірраціональним думкам вийти назовні.

Якщо всі варіанти закінчаться, ви можете почати думати по колу спочатку. Ви можете плакати, кричати, боятися — це нормально. Робіть так, як вашому тілу цього зараз хочеться. 

Головне — дайте собі 10 хвилин побути в цьому страху. Якщо зовсім важко, підтримуйте себе думкою, що це всього лише певний відрізок часу, після якого ви повернетесь у світ, де того жаху немає.

Ця вправа дозволить зрозуміти, що страх, як і будь-яка емоція, не буде тривати вічність. Він має свій початок і кінець. І чи дійсно ви готові відмовитися від своєї мрії через те, що щось може вийти не одразу?

Втрата інтересу до раніше улюбленої справи може викликатися й поєднанням кількох причин. Наприклад, рутина і монотонність можуть спричинити втрату мотивації, а це своєю чергою може призвести до емоційного вигорання. Самостійно буває важко знайти ту саму першочергову причину, і тут варто звернутися за допомогою до психолога.

{{read_more|Читайте також| 6100, 6147}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: