Osvitanova.com.ua

Дослідження JAMA Pediatrics показало, що  секстинг є найбільш поширеною загрозою в інтернеті серед підлітків. Особливе занепокоєння викликає те, що близько 12% повідомлень сексуального характеру, інтимних фото чи відео було переслано без згоди. Коли секстинг здійснюється примусово або коли такі матеріали поширюються без згоди, це може призвести до переслідувань з боку друзів, кібербулінгу чи шантажу.

Усе це дуже тривожить батьків. Сексторшен – шантаж публікацією сексуального контенту (зображень, відео) для залякування, примусу та здирництва - це не жарт. Те, що розпочинається між дітьми та підлітками, як надсилання кокетливих повідомлень, може закінчитися реальним шантажем та помстою від злочинців, яких дитина може навіть не знати. 

ГО #stop_sexтинг у партнерстві з Ресурсним Центром Недержавних Організацій, за фінансової підтримки Українського Гуманітарного Фонду зібрали поради для батьків, як захистити дітей від загроз в інтернеті.

Секстинг та підлітки

Секстинг – це обмін інтимними фото/відео/текстами, які можуть надсилатися як добровільно, так і під загрозою шантажу або насильства.

Варто пам’ятати, що секстинг – це небезпечна форма спілкування, яка може не лише нашкодити дитині, але й зробити її жертвою сексуального насильства.

Найчастішими наслідками секстингу є поширення інтимного контенту без згоди власника, що часто призводить до кібербулінгу та шантажу. Крім того, поширення таких матеріалів в інтернеті може вплинути на майбутнє дитини: коли дитина вже у дорослому віці вступає до вищого навчального закладу чи шукає роботу, то інформацію про кандидатів часто перевіряють в інтернеті, й такі матеріали можуть завадити здійснити мрію.

Наслідки секстингу також поширюються на офлайн-життя. Коли те, що мало бути приватним спілкуванням, стає публічним, сором і приниження можуть дуже погано вплинути на психіку дитини.  

Сексуальна освіта

Протягом багатьох років батьки здригаються від думок про розмови на тему сексуальної освіти з дітьми. З розвитком технологій тепер ми повинні відкрити двері для таких розмов з нашими дітьми в ще молодшому віці. За словами засновниці ГО #stop_sexтинг Анастасії Дьякової, коли дитина отримує свій перший гаджет з доступом до інтернету, вже в той момент батьки мають починати розмови про безпеку в інтернеті, про те, що є приватною інформацією, що можна надсилати, що ні, а в яких випадках треба терміново звертатися до дорослих. 

Що батьки можуть зробити для захисту дітей?

1. Говоріть про це

Говоріть про безпеку в інтернеті. Починайте розмови змалечку. Інтегруйте їх в буденне життя: дивіться фільми, де підіймають ці теми, та обговорюйте питання кібербезпеки, діліться історіями, що прочитали в медіа або почули від знайомих, питайте про думку дитини.

2. Ілюзія спальні

Варто пам’ятати нагадати дітям про феномен «Ілюзії спальні»: коли ми знаходимося фізично в безпеці, у своїй кімнаті, у ванній або десь поруч з нашими рідними або друзями, то ми готові робити більш ризиковані дії в онлайні. Тож, пам’ятайте, якщо ви в офлайні щось не готові робити, не варто це робити й в онлайні, бо все це пов’язане. 

Попросіть дітей поміркувати, як би вони почувалися, якби їхні вчителі чи бабусі та дідусі побачили їхній провокаційний коментар чи фото. Нагадайте їм, що все, що потрапляє в інтернет – залишається там назавжди.

3. Обговоріть правові наслідки

Отримання, зберігання  та розповсюдження зображень сексуального характеру неповнолітніх є протизаконним. Згідно зі Статтею 301-1 Кримінального кодексу України за одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження передбачено покарання у виді позбавлення волі від 8 до 12 років.

4. Навчіть дитину, що якщо вона отримала повідомлення сексуального характеру, не можна пересилати його

Натомість можна заблокувати користувача, що надіслав ці матеріали та поскаржитися на нього в соцмережах. Також за необхідності можна звернутися по допомогу до батьків або дорослих, яким довіряє дитина.

Контакти допомоги для дітей та батьків:

Освітній портал про безпеку дітей в інтернеті для батьків https://stop-sexting.in.ua/adult/ 

Сайт для дітей про безпеку в інтернеті https://stop-sexting.in.ua/  

Діти та батьки можуть звернутись по допомогу на Урядову консультаційну лінію 1545 (далі обрати “3”) – дзвінки безплатні та анонімні, лінія працює цілодобово.

Діти та батьки можуть поговорити з психологом #stop_sexтинг конфіденційно та безплатно у телефонному форматі чи онлайн. Для отримання підтримки потрібно заповни коротку форму на сайті.

{{read_more|Читайте також| 5753, 4305}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: