Osvitanova.com.ua

Оприлюднено результати щорічного академічного рейтингу українських університетів «ТОП-200 Україна 2023».

Рейтинг вишів сімнадцятий рік поспіль розробляє Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» спільно з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence.

За визначенням укладачів рейтингу, у процесі складання цьогорічного рейтингу враховано важливі тенденції розвитку вищої освіти, що зазнала докорінних змін у результаті воєнного вторгнення росії та пандемії COVID-2019. 

Експерти брали до уваги напрацювання міжнародних конференцій IREG 2022IREG 2023 та Берлінські принципи, затверджені учасниками другої наради IREG.

Спираючись на висновки цих конференцій, автори рейтингу використали багатокритеріальні підходи до оцінювання діяльності вишів на основі обробки великих масивів даних, які можуть бути отримані з відкритих джерел і валідність яких може бути перевірена.

Оцінювання діяльності українських університетів у 2023 році здійснювалося на основі використання 6 міжнародних і 4 національних показників.

З-поміж них найбільші вагові коефіцієнти мають академічна, науково-видавнича та міжнародна діяльність, оцінка науково-дослідницьких досягнень через порівняння сайтів університетів, цитованість наукових праць учених у наукових виданнях, якість представлення та популярність закладу в інтернет-просторі, а також досягнення в розрізі Цілей сталого розвитку ООН.

Традиційно рейтинг охоплює 200 позицій. Цього року на 121-му та на 166-му місці розташувалося по два університети з однаковими показниками. Таким чином, до рейтингової таблиці внесено 202 заклади вищої освіти.

До найкращих 20 університетів України цього року ввійшли 5 столичних університетів, 4 університети з Харкова, по два з Львова та Дніпра, та по одному представнику з Ужгорода, Тернополя, Вінниці, Одеси, Івано-Франківська, Чернівців і Сум.

Перше місце цьогорічного рейтингу посів Київський політехнічний інститут ім. Сікорського (минулоріч друга позиція).

На другій сходинці – Київський національний університет ім. Шевченка, який поступився своїм тогорічним лідерством.

На третій сходинці рейтингу – Харківський національний університет ім. Каразіна.

Так само підтвердила свою позицію Львівська політехніка: як і минулого року – четверте місце рейтингу.

На п’ятій сходинці – Львівський національний університет ім. Франка (сьоме місце 2022 року).

Шосте місце рейтингу другий рік поспіль утримує Сумський національний університет.

На сьомій сходинці розташувався Харківський політехнічний інститут (пʼяте місце 2022 року). 

Восьму позицію, як і минулого року, отримав Національний університет біоресурсів і природокористування.

На девʼятому місці в рейтингу – Харківський національний університет радіоелектроніки, який зберіг торішню позицію.

Чернівецький національний університет ім. Федьковича розташувався на десятій сходинці, покращивши на одну позицію свій тогорічний результат.

Рейтинг 2023 Заклад вищої освіти Сума індексів закладу 1 Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» 4,09 2 Київський національний університет імені Тараса Шевченка 4,46 3 Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна 5,61 4 Національний університет «Львівська політехніка» 5,62 5 Львівський національний університет імені Івана Франка 5,95 6 Сумський державний університет 5,97 7 Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» 6,98 8 Національний університет біоресурсів і природокористування України 9,59 9 Харківський національний університет радіоелектроніки 9,94 10 Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича 10,72

 

{{read_more|Читайте також| 5397, 5475}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: