Osvitanova.com.ua

26 січня 2023 року в «Освіторія-хабі» команда лабораторії дитячого читання «БараБука» Національного центру «Мала академія наук України» представила найкращі дитячі і підліткові видання 2022 року. Експертки формували список переможців у кілька етапів: спочатку оголосили довгий список із 50-ти найпомітніших видань року, тоді – короткий список із 30 книжок, зрештою представили найкраще з виданого за категоріями.

Помітну частку у топ-списку займають книжку про російсько-українську війну. Традиційно небайдужа до дитячої літератури аудиторія вибрала переможця в категорії «Вибір читачів», проголосувавши за улюблені книжки.

Війна в Україні триває майже десятиліття, і весь цей час письменники й письменниці пробували осмислити ці страшні реалії у книжках, у тому числі й у літературі для дітей та підлітків. Після 24 лютого 2022 року тема # ЯкГоворитиЗДітьмиПроВійну актуалізувалася з новою силою. На жаль, війна стала реальністю, в якій зростають наші діти, тлом, на якому розвиваються події все нових і нових книжок. Війна в цих книжках позбавлена романтизму, разом із тим автор(к)и як ніколи чуйно ставляться до дитячих досвідів. Адже важливо не нашкодити читачам і читачкам, не роз’ятрити свіжих ран, а спробувати зцілити їх через слово.

«Росія розв’язала війну проти дітей і культури: тільки за офіційною статистикою в Україні від війни постраждало більше тисячі дітей, пошкоджено і зруйновано майже пів сотні бібліотек. Кілька мільйонів українських дітей були змушені покинути рідні домівки й шукати прихистку в Україні або закордоном. У таких умовах особливо важливою і навіть стратегічною виявилася роль амбасадорів української дитячої книги – удома й у світі. Завдяки їм діти мають можливість долучатися до рідного слова хоч би де вони були. Адже коли ти далеко, особливо цінним стає все, що пов’язує з домом», – зазначає письменниця Ольга Купріян.

Топ БараБуки: переможці 2022 року

«Книжка-картинка року»: Грася Олійко. Сукня для Марусі (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)
  «Мальопис року»: Оксана Була. Вересова міль (ВСЛ)
  «Родинне читання»: Дмитро Кузьменко. Я, тато і висока гора / Ілюстрації: Оксана Драчковська (Віват)
  «Поетична книжка року»: Олександр Подоляк. Диктувала це сорока, а записував їжак / Ілюстрації: Катерина Рейда (Крокус)
  «Літературна казка року»: Зоряна Живка. Півник / Ілюстрації: Оля Гайдамака (ВСЛ)
  «Художня проза для молодшого шкільного віку»: Галина Ткачук. Дуб Трьох Лісовиків / Ілюстрації: Ксенія Маркевич (Читаріум)
  «Драматична книжка року»: Оксана Лущевська, Анна Сурган. Триматися за руки, сестричко (Крокус)
  «Підліткова книжка року»:

- Володимир Аренєв. Скарбничка історій / Ілюстрації: Наталя Ком’яхова, Сашко Ком’яхов (ВСЛ)
- Андрій Бачинський. Примари Чорної діброви / Ілюстрації: Дар’я Філіпова (ВСЛ)
- Олена Захарченко. Метро до Темного Міста (ВСЛ)
- Олександра Орлова. Парфумерний щоденник Зої / Ілюстрації: Андріана Чуніс (ВСЛ)
 

«Вибір читачів»: Катерина Єгорушкіна. Мої вимушені канікули / Ілюстрації: Соня Авдєєва (Віват)
  «Шпаргалка для вчителя»: Ольга Павленко. Абетка / Ілюстрації: Юлія Вус (Віват)
  «Воєнні книжки»:

- Лариса Денисенко. Діти повітряних тривог / Ілюстрації: Олена Лондон (Видавництво)
- Олена Максименко. Пси, які приручають людей / Ілюстрації: студія «сері/граф» (Портал)
- Оля Русіна. Абрикоси зацвітають уночі (ВСЛ)
- Володимир Чернишенко, Тетяна Копитова. Битва за місто (Артбукс)

Традиційно не оцінюються книжки, до яких дотична команда БараБуки:

1. Марія Артеменко. Туалетна справа. Цілком таємно / Ілюстрації: Максим Паленко (Мала академія) 2. Валентина Вздульська. Фотофан. Мистецтво фотографії для дітей (Мала академія) 3. Ірина Громова. Джойки. Книга пригод еко-героїв / Ілюстрації: Євген Самойлов(Art Nation) 4. Настя Музиченко. Історія на 14-й колії / Ілюстрації: Христина Лукащук (Мала академія) 5. Таня Стус. Таємні історії маленьких і великих перемог (Книголав / АБУК) 6. Петро Яценко. Роботу зробить робот / Ілюстрації: Марина Шутурма (Мала академія).

«BaraBooka. Простір української дитячої книги» – проєкт підтримки дитячого читання, історія якого почалася у 2014 році зі старту сайту про українську дитячу літературу для дітей та підлітків. Цей інформаційний ресурс від початку було розраховано на широке коло читачів: від батьків та дітей, які вже можуть самі приймати рішення щодо вибору книжок, до фахової спільноти науковців, педагогів, бібліотекарів. Зараз це коло виросло до кількох десятків тисяч великих і малих книгодрузяк. 

{{read_more|Читайте також| 5856, 5869}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: