Osvitanova.com.ua

18-19 листопада у 34 країнах світу відбувся щорічний космічний хакатон ActInSpace під егідою Європейського космічного агентства (ESA) і Французького національного центру космічних досліджень (CNES). Цьогоріч Україна долучилася до проведення хакатону у Словаччині – в рамках меморандуму про партнерство, підписаного між українською ГО “Асоціація Ноосфера” і Словацьким космічним офісом. 

Словаччина стала асоційованим членом Європейського космічного агентства зовсім нещодавно, у жовтні 2022 року. Україна поки на шляху до набуття членства, хоча проєктна співпраця з ESA була налагоджена ще 1999 року. Як зазначають у ГО «Асоціація Ноосфера», яка опікується популяризацією космосу, технологій та STEM-освіти, меморандум про співпрацю є важливим кроком в інтеграції України до європейського космічного ком’юніті. 

«Ми прагнемо розвивати космічну галузь, будуючи партнерські зв’язки з європейським і світовим спейском’юніті. Україна отримала статус країни-кандидата у члени ЄС за прискореною процедурою і взяла добрий темп у виконання вимог ЄС, тож маємо “тримати планку” і в космічній галузі. Обмінюючись ідеями з менторами й учасниками ActInSpace, наша молодь не лише представила свої доробки, а й презентувала Україну. Ми не вперше проводимо подібні заходи, Noosphere вже понад 5 років є організатором і міжнародних, і локальних конкурсів космічного спрямування. Noosphere розбудовує потужний космічний кластер в Україні за підтримки свого співзасновника, мецената і бізнесмена у сфері космічних технологій Макса Полякова і такі кросдержавні ініціативи — ще один крок на цьому шляху», – говорить голова правління ГО «Асоціація Ноосфера» Михайло Рябоконь. 

До спільного словацько-українського ActInSpace долучились понад 70 учасників, які сформували 12 команд. Протягом 24 годин команди працювали над завданнями від Європейського космічного агентства, а переможцем за рішенням журі стала SpaceWardens з розробкою платформи для візуалізації й прогнозування траєкторії руху космічного сміття на орбіті Землі. Ця команда змагатиметься з переможцями з інших локацій у міжнародному фіналі у Франції й отримає можливість виграти Zero G політ на Airbus A310. Спеціальна конструкція літака дає можливість відчути відсутність гравітації як відчувають її космонавти.

Учасникам допомагали ментори, серед яких словацькі експерти: аналітики венчурних ринків, бізнес-стратеги, спеціалісти у галузях права, маркетингу, машинного навчання, кібербезпеки, інтернету речей та інші. 

Керівник Інжинірингової школи Noosphere Сергій Веретюк, який долучився до журі ActInSpace, говорить про те, що український і словацький космічні кластери мають багато спільного: “Нам, українським космічним ентузіастам, цікавий досвід колег, і це стосується не лише роботи щодо інтеграції в ESA, але й практичних досліджень. Наприклад, словаки мають успішний досвід розробки й запуску супутника skCube. Це супутник типу CubeSat, запущений у 2017 році для тестування нових технологій та дослідження іоносфери Землі. Перспективний також словацький проєкт суборбітальної ракети-носія. І CubeSat, і суборбітальні ракети-носії – це саме ті галузі, в яких уже давно (і плідно) працюють ініціативи Noosphere, зокрема «Студентська ракета», що реалізується на базі нашої Інжинірингової школи. За фінансування і всебічної підтримки Макса Полякова ми вже здійснили кілька запусків надлегких ракет-носіїв, і зараз працюємо над суборбітальною». 

 

Хакатон — не єдина «космічна» ініціатива, яку наразі проводить Noosphere. Так, тривають змагання з віртуального ракетомоделювання Noosphere Space Games, до яких  долучились понад 850 українських школярів і студентів. 

{{read_more|Читайте також| 5804, 5803}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: