Osvitanova.com.ua

Оксфорд, Кембридж та ще низка університетів Лондона попередили прем’єра Великої Британії Терезу Мей, що її плани шкодять освітньому сектору, який виробляє 73 мільярдів доларів на рік для економіки.

Про це вони написали у спільному зверненні Russell Group (елітарна група взаємодії 24-х престижних університетів Великої Британії, – ред.) щодо переговорів з приводу планів виконання Brexit, яке цитує The Independent.

Виші закликають прем'єр-міністра відмовитися від плану, щоб кожен громадянин ЄС подав заявку на свій статус у Британії, а натомість просять надати тисячам людей, які постійно проживають у країні, автоматичне право залишитись.

Також університети вимагають переосмислення плану позбавляти деяких громадян ЄС права залишатися у Британії, якщо вони виїжджали з країни на понад 2 роки.

Всього виші озвучують 10 пунктів, які "потребують більшої ясності".

"Ця нестача ясності викликає серйозне занепокоєння громадян ЄС у наших університетах і впливає на нашу спроможність залучати талановитих співробітників з ЄС", – йдеться у зверненні.

В університетах Russell Group зараз працює близько 25 000 співробітників з інших країн ЄС.

"Вони проводять високоякісне навчання та здійснюють найсучасніші дослідження. Ми цінуємо наших колег з ЄС і хочемо, щоб вони залишилися.

Немає підстав, щоб особи та сім'ї, які вже забезпечили постійне проживання, автоматично не отримували новий статус", – пояснює представниця компанії Джессіка Коул.

Провідні науковці вже давно висловлюють побоювання щодо "відтоку мізків" у секторі вищої освіти із країни після Brexit. За офіційними даними, у 2016 році більше 1300 вчених із країн ЄС залишили університети Великої Британії.

Поширити у соц. мережах: