Osvitanova.com.ua

Школа Generation22 – це навчальний заклад для учнів 1-11 класів нового формату, який був створений Валерією Заболотною, освітньою діячкою та кандидатом філософських наук. Валерія створювала багато цікавих і альтернативних освітніх проєктів. Вивчаючи шкільну освіту по всьому світі в межах проєкту створення Новопечерської школи, Валерія вирішила спробувати поєднати найкращі світові практики із нашими реаліями та власним розумінням того, що і як хотілось би розвивати у власних дітях. Ми маємо власну ліцензію на освітню діяльність у сфері повної загальної середньої освіти та надаємо документи державного зразка.

Сьогоднішні проблеми та глобальна невизначеність вчать нас знаходити нові рішення, вказують шлях, дають переоцінку речей у житті. З цих життєвих уроків ми виносимо цінні знання та ні в якому разі не втрачаємо оптимізм! Адже наша місія як школи — виховувати нове покоління українців: піклуватися про їх права та потреби, забезпечувати їм щасливе дитинство, гідні умови для навчання та соціалізації, оберігати їх спокій, але водночас пояснювати, що відбувається у нашій країні та у світі. 

І ми продовжуємо працювати! Адже ми усвідомлюємо свою відповідальність за розвиток наших співробітників та комфортні умови для навчання для особистісного розвитку дітей, грамотну соціалізацію та навички здорового спілкування. Ми концентруємось на тому, що потрібно робити саме зараз, у цю хвилину. Не існує правил, які підходять до кожної життєвої ситуації, а з кожного правила завжди існують винятки. Тому ми розв'язуємо проблему так, як того вимагають обставини, пам'ятаючи про наші ідеали, та діючи прагматично.

Отже, яким буде новий навчальний рік для школи Generation22?

1. Чітко виокремилися дві доступні гілки навчання:

дистанційна школа та офлайн у нашому приміщенні на Подолі за адресою вул. Введенська 25 (ст. м. Тараса Шевченка).

Раніше ми переходили на дистанційне навчання на період карантину та після введення воєнного стану, проте за звичайних умов завжди надавали перевагу «живому» спілкуванню у стінах нашої школи. Проте, зважаючи на сьогоднішню ситуацію, ми пропонуємо нашим учням, які знаходяться за кордоном, та всім охочим навчатися з нами дистанційно.

Дистанційна школа

Усіх учнів зараховано до навчального закладу у Києві, вони отримують документи про освіту державного зразка. Для цього потрібно здати дві контрольні роботи на рік з кожного предмета – у грудні та у травні. За результатами цих робіт виводиться річна оцінка. Для навчання потрібний будь-який електронний пристрій з можливістю вийти в Інтернет. З молодшою школою працюємо на платформах Moodle та Zoom, із середньою та старшою – Zoom та Google Classroom. В основі навчання лежать затверджені МОН програми, але завдяки нашому підходу – сприятливій атмосфері та провідним освітнім практикам – учні Generation22 показують високі освітні результати. 

Для початкової школи (1-4 класи) ми пропонуємо три пакети на вибір: екстерн, слухач, учень.

Екстерн. Повний доступ до відеоуроків, інтерактивних завдань для самоперевірки. Навчання може відбуватися у будь-який час, важливо вкладатися у поставлені дедлайни. Слухач. Повний доступ до відеоуроків, інтерактивних завдань для самоперевірки, 4 індивідуальні консультації з вчителем кожного місяця. 

Консультація буде ефективнішою, якщо завчасно підготувати запитання, які потребують опрацювання разом із викладачем.

Учень. 2 «живих» уроки на день на платформі Zoom в групі з вчителем з понеділка по четвер. Такі предмети: математика, українська мова, читання, англійська мова. Тривалість уроку – 40 хв, перерва між уроками 20 хв. Інші предмети опрацьовуються за відеоуроками.

Для старшої та середньої школи (5-11 класи) ми пропонуємо можливі два пакети: Слухач та  Учень.

Слухач. Повний доступ до відеоуроків, інтерактивних завдань для самоперевірки з усіх предметів, а також по одній консультації щомісяця в групі з вчителем з математики, українська мови, англійської мови та історії України.  Учень. Два «живих» уроки на день на платформі Zoom в групі з вчителем з понеділка по четвер у другій половині дня. Чудово підходить тим учням, що зараз проживають за кордоном та в першій половині дня мають навчання у місцевій школі. Нижче наведено приклад розкладу:

Перший тиждень

EEST (за Києвом)

ПН

ВТ

СР

ЧТ

17.00 – 18.00

математика

українська мова

математика

фізика

18.30 – 19.30

англійська мова

біологія

історія

англійська мова

Другий тиждень

EEST (за Києвом)

ПН

ВТ

СР

ЧТ

17.00 – 18.00

математика

українська мова

математика

хімія

18.30 – 19.30

англійська мова

географія

історія

англійська мова

Офлайн-школа на Подолі

На відміну від дистанційної школи, офлайн ми заточені не лише під академічну складову, але й орієнтовані на розвиток талантів дітей та їх особистісний розвиток.

Основні напрямки виховної роботи:

Здоровий спосіб життя Читання Екоактивізм Підтримка мотиваційної системи (винагорода за досягнення цілей) Творче мислення та креативність Розвиток талантів та інтересів учнів Соціалізація та тімбілдінг Благодійність та волонтерство

Навчальний день розпочинається о 9.30 та триває до 15.10. Ми заохочуємо наших учнів до читання, тому починаючи з вересня ми виділяємо для нього 30 хвилин щоранку перед початком занять – з 9:30 до 10:00. Сідаємо всі разом та розпочинаємо свій день з цікавої книги!

Далі за планом три уроки на день – з понеділка по четвер. Кожен урок триває по півтори години. Чому саме такий час? Таким чином можна застосувати багато методів для навчання, наприклад, перевіряємо домашні завдання, розглядаємо новий матеріал, виконуємо практичні вправи, групові завдання, ігри. Потім можна переглянути відео, позмагатись у Kahoot для закріплення матеріалу. Обов’язково в кінці уроку проводимо рефлексію. Таким чином діти не втомлюються й ефективно засвоюють матеріал.

Після уроків діти збираються з тьютором та обговорюють день: розбирають проблеми, які могли виникнути, діляться своїми досягненнями та емоціями, обговорюють плани на наступний день та позакласні проєкти. 

З 15.15 до 16.00 – триває самопідготовка. У цей час учні виконують домашні завдання, працюють у команді, виконують проєктні роботи. 

Також діти мають вільний час після закінчення навчання до 18 години (якщо потрібно, можна залишатися у школі до цього часу). Молодші діти можуть робити творчі поробки або мати додаткові заняття тощо. В приміщенні школи є багато настільних ігор, в які діти грають у вільний час, і спілкуючись у вільному форматі, розвивають логічне мислення, емпатію, увагу до деталей тощо.

П’ятниця у Generation22 – день soft skills та свободи. В цей день ми

вивчаємо програмування, відеомонтаж та вебдизайн; проходимо курси «Лідер в тобі», «Основи ефективного спілкування», «Профорієнтація», «Фінансова грамотність», «Психологія», «Театральне мистецтво», «Скетчноутинг», «Сторітелінг», «Основи менеджменту», «Ораторське мистецтво», «Особистий бренд», «Екологічна грамотність», «Фінансова грамотність», «Сексуальне виховання» та багато іншого.

Саме у п’ятницю ми відвідуємо майстер-класи з вітражного розпису, арттерапії, конструювання, робототехніки, ліплення з полімерної глини, оригамі або граємо у настільні ігри та Cash Flow. Перелік курсів, які проходять в п’ятницю визначається залежно від вподобань та інтересів учнів.

Ми дотримуємося такої філософії: не обов’язково бути відмінником з усіх предметів, основне завдання – знайти своє призначення в цьому світі. Не обов’язково всім ставати вченими, економістами, ти можеш бути чудовим танцівником, кухарем або ким забажаєш. Тому організовуємо різноманітні заходи, щоб допомогти дитині реалізувати свої таланти, розкрити якомога більше сторін своєї особистості, щоб вона повірила у свої сили та була впевненою  своїх можливостях. 


 

Приклади заходів, які ми організовуємо:

1. Вечірки на честь свят, в яких діти долучаються до організації (створюють костюми, пишуть сценарії, пропонують конкурси та розважаються). Такі вечірки в нас традиційно – Back to School Party, День вчителя, День українського козацтва, Хелловін, Новий рік, Масляна, дні наук.

2. Благодійний новорічний ярмарок (проводимо у грудні). До цієї події діти власноруч виготовляють новорічні листівки, іграшки, аксесуари та інші подарунки;  пригощають тематичними ласощами та гарячими напоями – все задля того, щоб зібрати кошти для допомоги іншим діткам.

В цей день ми відкриваємо двері нашої школи для всіх гостей: батьків, родичів, друзів, всіх тих, хто багато чув про нас, але ще не встиг завітати та разом поринаємо у чарівну атмосферу новорічних свят із думкою, що в наших силах подарувати турботу тим, хто цього так потребує і вірить у новорічні дива. Всі зібрані кошти ми передавали на рахунок фондів «Серця Майбутнього», «Поспішайчики». 

3. Гастродні. Ці заходи полюбляють і діти, і вчителі, адже можна смачно попоїсти та продемонструвати свої кулінарні таланти. 

4. Дні спорту. Рух – це життя, спорт – тренування тіла та мозку. У школі ми зараз активно працюємо над додаванням фізичних активностей до навчального процесу. Адже це розслабляє, дає можливість скинути фізичне навантаження, перевести увагу на щось інше, ще ближче познайомитись один з одним. Зазвичай спортивні дні в нас припадали на час, коли ми вирушали на природу: волейбол, бадмінтон, стрибки у мішках тощо. Тепер плануємо проводити таких більше, в тому числі й в приміщенні. Полюбляємо командні ігри, які допомагають згуртувати колектив. Адже разом легше долати будь-які перешкоди.

5. Дні патріотичного виховання. Ці події завжди присвячені вивченню історії України, культури та традицій нашого народу, перспективам їх збереження у майбутньому. Під час цих днів учні вивчають пісні, готують традиційні страви, тренують народні танці (нашим дітям дуже подобається гопак). Щоразу такі тематичні дні розпалюють інтерес дізнатися більше про звичаї українців, усвідомлювати себе частиною нації. 

6. Інші благодійні заходи. Школа Generation 22 також не забуває про братів наших менших. Вже увійшло в традицію щороку відвідувати притулки для тварин. Діти з радістю приносять корм, смаколики для кішок та собак. Такими заходами допомагаємо тим, хто цього потребує, а також виховуємо учнів школи небайдужими до чужих проблем та милосердними. Також піклуємось про тваринок, які проживають поруч із нашою школою.

Особливо важливою є допомога людям похилого віку. Вони потребують уваги та дарують нам багато посмішок та добра. Наші учні пишуть для них листи з історіями, роблять подарунки власними руками, готують смаколики. Емоції дітей в процесі підготовки – це щось неймовірне.  

2. Наразі дуже важливо дбати про безпеку усіх учасників навчального процесу в умовах воєнного стану, а також надавати можливості для навчання діток ВПО.

Тому уся команда працівників школи Generation22 готується до старту нового навчального року та проходить тренінги з надання невідкладної медичної допомоги та тренуються як діяти у випадку надзвичайних ситуацій та повітряної тривоги (досвід запозичено в ізраїльських шкіл). 

Приміщення нашої школи – це три поверхи з кабінетною системою (перший поверх – молодша школа, другий та третій – середня та старша). На випадок повітряної тривоги учні, тьютори та викладачі організовано переміщуються до укриттів:

початкова школа у підвальне приміщення нашої будівлі; середня та старша школа – переходять через дорогу приблизно 50 м до муніципального укриття (підземного паркінгу). Приміщення облаштовані для перебування в них дітей.

Безпека дітей – наш пріоритет.

Пільгові умови для дітей внутрішньо переміщених осіб

У кожному класі ми маємо спеціальні пільгові місця для дітей ВПО, що передбачає знижку в розмірі 20% від звичайної вартості навчання. Крім цього, ми дуже зацікавлені в тому, щоб дати можливість активним та старанним учням з-поміж ВПО отримати якісну та сучасну освіту з персоналізованим підходом. Тому додатково в кожному класі ми додали два конкурсних місця, які гарантують -50% від загальної вартості навчання щомісяця!

Щоб отримати можливість навчатися за пільговими умовами:

1. Запрошуємо записатися до нас на зустріч та надати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
2. Приходьте на знайомство зі школою у форматі екскурсії. Ми з радістю відповімо на всі питання, що Вас цікавлять.
3. Учню в цей же день потрібно скласти тест з математики, української мови та будь-якого одного предмету зі шкільної програми на вибір.
4. Далі ми запрошуємо вас на  інтерв'ю з психологом (окремо батьки й дитина).
5. Підписуємо документи про навчання, знижка надається до кінця грудня, а далі, якщо учень продовжує старанно навчатись та бере активну участь у шкільному житті за підсумками семестру – продовжується до кінця року.

3. Ми вдосконалили нашу мотиваційну систему: на початку кожної чверті учень отримує від свого тьютора чекліст із 12 завданнями, які потрібно виконати

Тематика завдань різного спрямування: підвищення академічної успішності, соціалізація, розвиток талантів, розважальна. Звісно, що для кожного учня завдання підібрані окремо – з урахуванням його точок росту та інтересів. Після виконання кожного завдання учень отримує у тьютора або у викладача факт підтвердження, а виконавши всі 12 поставлених перед ним задач до кінця чверті, отримує винагороду.

Зараз ми виявляємо терплячість, пробуємо різні варіанти рішень та додаємо багато нового у наш навчальний процес, адже завзятість завжди дає результат, а прокладати новий шлях завжди важко. Проте це єдина можливість опинитись там, де не бував досі.

Реєстрація на співбесіду

Більше про нашу філософію читайте тут Спецпроєкт «Інтерв'ю зі школами»: про Generation22 розповідає її операційна директорка Катерина Ніканорова
 

Приєднуйтесь до нашої сторінки й групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram
 

Поширити у соц. мережах: