Osvitanova.com.ua

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов нагадав про необхідність копій усіх документів, зокрема освітніх. Оскільки через війну документи втрачаються, а відновити їх без копій дуже складно.

Зараз, в часи війни, наші громадяни досить часто втрачають документи, зокрема і про освіту. Адже українські території щоденно бомблять, знищуючи міста, села та будинки їхніх жителів, а разом з тим знищуються і документи.

Крім того, часто документи згорають під час пожеж, втрачаються, коли люди рятуються з зони бойових дій/з тимчасово окупованих територій тощо.

Доля документів, які залишилися у закладах освіти на територіях, що наразі окуповані, також частіше за все є невідомою.

Зараз до Служби освітнього омбудсмена надходить чимало звернень, де заявники просять допомогти або проконсультувати щодо того, як відновити втрачені документи. І там намагаються всім допомогти, проте дуже складно відновлювати документи, коли немає жодних їхніх копій, адже у такому разі неможливо подивитися реєстраційний номер, дату видачі, точну назву закладу освіти тощо.

Тому Сергій Горбачов надав декілька порад щодо зберігання електронних копій документів, що може значно прискорити відновлення документів:

Як тільки отримали якісь документи, зокрема про освіту, НЕГАЙНО, буквально у той же день зробіть кілька копій, а також завантажте їх у будь-яке хмарне сховище. Папку у хмарному сховищі варто архівувати та поставити на неї пароль. Пароль не має бути занадто простим («12345…» чи «пароль»), але і занадто складним його теж не варто робити, адже важливо, щоб ви легко його запам'ятали. До прикладу, це може бути українське слово (чи кілька слів), які вводяться, коли ввімкнена англійська розкладка клавіатури, а також на додачу цифри, які мають для вас особливе значення. Назва папки не повинна бути пов'язана із документами. Тобто вона не повинна називатися «документи», «паспорти» тощо. Найкраща назва – нейтральна, але зрозуміла для вас і ваших близьких. Розташовуватися папка має не одразу за прямим посиланням хмарного сховища: варто створити папку з нейтральною назвою, в яку можна накидати декілька зображень та файлів, а в ній створити ще одну папку, в яку вже завантажити ваші документи. Можна і варто надати доступ до папки та пароль тим людям, яким ви довіряєте. Це дуже корисно і, крім того, дозволяє набагато швидше розв'язувати проблеми з відновленням документів.

Про відновлення, внесення змін і отримання документів про освіту, які знаходяться на окупованих територіях та за кордоном, дивіться у відповідному розділі довідкового сайту освітнього омбудсмена.

{{read_more|Читайте також| 5597, 5585}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: