Osvitanova.com.ua

Гендерна рівність, політична поляризація, зміна клімату і наука — теми зі списку читання Білла Ґейтса не видаються простими. Але він переконує, що усі вони легкі для сприйняття і точно варті вашої уваги. «Усі автори, троє романістів, журналіст і вчений, переконливо і без зайвої складності втілили у життя потужні теми», — каже Білл у своєму блозі GatesNotes.

1. The Power by Naomi Alderman («Сила», Наомі Алдерман)

«Я радий, що дослухався до поради старшої доньки й прочитав цей роман. Досліджуючи гендерні ролі та гендерну рівність, він вправно демонструє, що сталося б, якби всі жінки у світі отримали силу створювати смертельний електричний струм. Коли я читав цю книжку, то зміг сильніше й глибше відчути насильство та несправедливість, з якими сьогодні стикаються чимало жінок. Моя вдячність до людей, які працюють над цими питаннями в США та в усьому світі, стала ще більшою».

2. Why We’re Polarized by Ezra Klein («Чому ми поляризуємося?», Езра Кляйн)

«Я з оптимізмом дивлюся у майбутнє, але мене турбує посилення поляризації в Америці, особливо у політиці. У цій глибокій книзі Кляйн переконливо стверджує, що причиною такого розколу є ідентичність — інстинкт дозволяти групам управляти нашими рішеннями. Книга присвячена американській політиці, але також це захопливий погляд на людську психологію». 

3. The Lincoln Highway by Amor Towles («Шосе Лінкольна», Амор Тоулз) 

«Роман Тоулза «Джентльмен у Москві» я вніс до свого списку літніх книг ще у 2019 році, але його наступний роман мені сподобався ще більше. Події відбуваються у 1954 році. Двоє братів намагаються поїхати з Небраски до Каліфорнії, щоб знайти свою матір, але подорож зриває неврівноважений підліток, пов'язаний із минулим одного з братів. Тоулз черпає натхнення з подорожей знаменитих героїв і начебто каже, що наші шляхи не бувають рівними й прогнозованими настільки, наскільки б нам цього хотілося». 

4. The Ministry for the Future by Kim Stanley Robinson («Міністерство майбутнього» Кім Стенлі Робінсон) 

«Коли торік я просував свою книгу про зміну клімату, багато людей мені радило обов'язково прочитати цей роман, оскільки автор згадує чимало тем, про які я теж писав.  Я радий, що обрав його, бо це чудова книжка. Дуже складно підсумувати все, але Робінсон презентує повчальну і цікаву історію, наповнену дивовижними ідеями і людьми, яка охоплює десятиліття і континенти».

4. How the World Really Works by Vaclav Smil («Як насправді влаштований світ», Вацлав Сміл)

«Ще один шедевр від одного з моїх улюблених авторів. На відміну від більшості книг Вацлава, які читаються як підручники й дуже глибоко розкривають одну тему, ця написана для широкої аудиторії і описує основні напрями компетенції автора. Якщо вам потрібні швидкі, але ґрунтовні знання про фундаментальні основи, із яких складається наше життя, вам варто прочитати книгу. Це сила».

{{read_more|Читайте також| 4965, 4323}}

Джерело титульного фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: