Osvitanova.com.ua

Зараз в Україні більше трьохсот університетів, академій, інститутів та консерваторій. Platfor.ma вирішила дізнатись, сайти яких із них є найбільш відвідуваними. Similar Web – це британська платформа для аналізу поведінки користувачів веб-сторінок та мобільних додатків. Вона збирає і систематизує дані про кількість та тривалість переглядів, залученість, переходи з пошукових систем та соцмереж і багато іншого, що дозволяє з різних сторін підійти до аналізу поведінки користувачів того чи іншого сайту.

Серед сторінок українських вишів за останні півроку (з 17 січня по 17 липня) найбільш відвідуваним є сайт Тернопільського державного медичного університету з 2,07 млн переглядів. Це може пояснюватися тим, що навчання у ВНЗ відбувається з використанням системи Moodle, за якою студенти весь час звертаються на сайт. 

Перший у рейтингу топ-200 університетів України НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» – другий за відвідуваністю з 1,33 млн переглядів.

Третім став Сумський державний університет з 1,11 млн гостей.

Четверту позицію займає найкращий за Консолідованим рейтингом вузів України 2017 року – Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка з 1 млн переглядів.

П'ятим у переліку є сайт Вінницького національного технічного університету з майже 856 тис. переглядів.

Наступні дві сходинки займають сторінки львівських вишів: Національного університету «Львівська політехніка» з 810 тис. переглядів та Львівського національного університету ім. Івана Франка з 777 тис.

Досить відвідуваним є також сайт Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова – 685 тис. переглядів за останні півроку.

Майже 500 тис. переглядів має сайт Національного авіаційного університету.

489 тис. переглядів у сторінки Київського національного університету культури і мистецтв.

Серед найпопулярніших сайтів українських вишів також сторінка Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова з більше ніж 390 тис. переглядів.

Поза десяткою показовим є те, що сайти Запорізького національного університету та Центральноукраїнського (Кіровоградського) педагогічного університету ім. В. Винниченка відвідують більше, ніж сторінки Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця чи Національного університету «Києво-Могилянська академія».

На сайти українських вишів найчастіше переходять з пошукових систем. Серед соціальних мереж найбільше переходів на сторінки ВНЗ з Facebook та нині забороненого ВКонтакті. Цікаво, що на сторінку НМУ ім. О. О. Богомольця найбільше переходів за останні шість місяців було з YouTube (при цьому на каналі цього вишу всього 150 підписників, однак канали є також у окремих кафедр). Також саме сайт цього університету має найбільший відсоток прямих переходів (33, 77%). Найбільший відсоток переходів з соціальних мереж – у сторінки ДНУ ім. В. Стуса.

Поширити у соц. мережах: