Osvitanova.com.ua

Сьогодні у багатьох куточках світу можна побачити національні українські кольори. Небайдужі люди беруть участь в акціях підтримки нашої країни, вивішують на домівках українські прапори на знак солідарності. Не залишаються осторонь і вуличні митці: вони створюють потужні мурали, які демонструють незламність українців і нагадують, що ми боремося за загальнолюдські цінності. Нижче добірка найпопулярніших зразків вуличного мистецтва про війну в Україні.

1. Париж, Франція

 seth_globepainter

Цей стінопис з’явився у французькій столиці за кілька днів після 24 лютого. За словами автора, маленька дівчинка символізує мужність і рішучість українського народу, який бореться проти російського вторгнення. До речі, вуличний митець Seth має давні дружні зв’язки з Україною і не раз створював мурали у містах нашої країни (відомий мурал «Відродження» у Києві – його спільна творчість із художником Олексієм Кисловим). Робота під назвою L’Ukraine en marche («Україна в дії») також вийшла у надрукованому варіанті, тож кожен охочий може придбати екземпляр, а усі кошти від продажу автор спрямовує на благодійну допомогу українцям.

2. Київ, Україна

Sasha Korban

Патріотичний мурал на одній з вулиць Оболоні український художник Саша Корбан створив на початку квітня, коли неподалік ще йшли бої за звільнення Бучі та Ірпеня. Про те, що надихнуло його на роботу, автор сказав: «Завдяки неймовірним зусиллям наших воїнів ЗСУ, тероборони, волонтерів і всіх українців, які об’єдналися, ми стримуємо ворога, щоб він не зміг розірвати нашу рідну країну». Саша Корбан переїхав до Києва з Донецька у 2014 році, коли там почалася війна. За цей час він створив багато відомих муралів у столиці (наприклад, «Слон і повітряні кулі»«Дівчина з кліткою і птахом»), а також інших містах, зокрема Маріуполі («Мілана»«Назустріч щастю»).

3. Прага, Чехія

Chemis

Головними героями творів вуличних художників часто стають діти. Стріт-артист із псевдонімом Chemis намалював дівчинку, яка наче намагається захистити українським прапором себе і своїх іграшкових друзів: американського Мікі Мауса, британського пса Бітцера, французького Обелікса, чеського Крота, польських Болека й Лелека, німецьку бджолу Маю, фінського Мумі-троля. За словами художника, як батько двох дітей, він не може навіть уявити безпорадність, біль і страх, які відчувають звичайні люди в Україні. На його думку, необхідно продовжувати допомагати й нагадувати, які цінності ми відстоюємо. Chemis також продає друковану версію свого муралу для підтримки українських дітей.

4. Лондон, Великобританія

WOSKerski

Лондонський вуличний художник WOSKerski теж не оминув увагою тему війни в Україні. Він створив яскравий мурал із дівчиною в шапці кольорів українського прапора. І хоча автор вважає неефективною онлайн-підтримку українців, які борються за своє життя й країну, все ж сподівається, що його творчість буде корисною.

5. Лілль, Франція

KELU ABSTRACT

Потужний синьо-жовтий мурал з чоловіком із зав’язаними очима і закликом боротися за свої права з’явився одразу у двох містах Франції – Парижі та Ліллі. Він вже встиг стати одним зі стінописів, який найчастіше фотографують.

6. Вільнюс, Литва

 Linas Kaziulionis

У Вільнюсі мурал на знак солідарності з Україною прикрасив стіну військової академії. Автор використав для його створення світлину документального фотографа, який зафіксував зворушливий момент прощання українського військового із коханою. Також художник Лінас Казюліоніс закликав допомагати Україні, роблячи для цього все можливе.

7. Франкфурт-на-Майні, Німеччина

Justus Becker

Мурал із символом миру – голубом, який тримає синьо-жовту оливкову гілку – прикрасив стіну франкфуртської п’ятиповерхівки. У такий спосіб художник Юстус Бекер проявив солідарність з Україною. Автор, який має українських друзів, переконаний: зараз не можна залишатися байдужими, а ті люди, які обирають нейтральну позицію, насправді підтримують агресію.

8. Кардіфф, Велика Британія

mydogsighs

Ця робота – ще один приклад того, як мистецтво може приносити цілком практичну користь. Художник із псевдонімом mydogsights створив цей мурал на одній з вулиць столиці Уельсу, оскільки хотів поділитися своїми емоціями через російське вторгнення в Україну. На ньому автор зобразив око людини, яка бачить вибухи у Києві. Потужна робота отримала велику популярність і поширення в мережі, тому митець вирішив випустити її у друкованому форматі й направити весь прибуток від продажу на допомогу українцям.

9. Варшава, Польща

Andrzej Pągowski

Відомий польський художник і майстер плаката Анджей Понґовський присвятив свій мурал українським жінкам. Це данина їхній силі у важкі воєнні часи, а також символ боротьби за свободу. За словами автора, він був вражений жінками, з якими зустрівся у прикордонному пункті, адже сьогодні їм доводиться нести всю відповідальність за сім’ю і дітей. Своє захоплення митець втілив у силуетному зображенні жінки в синьо-жовтій гамі, із квітами й символами миру.

10. Париж, Франція

C215

Паризький вуличний художник Крістіан Гемі, відомий під псевдонімом C215, створив величезний мурал із зображенням дівчинки, щоб нагадати про людські втрати у війні, яка триває в Україні. Автор активно підтримує нашу країну. Окрім стінопису в Парижі, він нещодавно намалював стрітарти у багатьох українських містах, зокрема у Львові, Києві та Житомирі, який сильно постраждав від дій окупантів.

11. Рівне, Україна

konstantin_kachanovsky

Цей патріотичний стінопис рівненського художника, 23-річного Костянтина Качановського з'явився 9 квітня в Рівному.
«На муралі зображена Україна в образі жінки – сильна й незалежна. Готова дати відсіч. Робота називається «Красавіца терпіти не буде» – це відповідь на відому фразу фашиста путіна «Нравіцца не нравіцца - терпі, моя красавіца», –  пояснив художник. На початку травня Костянтин презентував ще один стінопис в Рівному під назвою «Сміливий народ сміливої країни».

12. Ліон, Франція

bigbenstreetart

Один із найпромовистіших і метафоричних муралів на підтримку України й засудження агресії країни-окупанта створили у французькому Ліоні. На стінописі художника Big Ben – закривавлений Путін, який відгриз голову голубу миру.

13. Гданськ, Польща

У Гданську з'явився незвичний мурал на знак щирих симпатій до України. На ньому зображено Гітлера, Сталіна та путіна. Очі диктаторів закриті стрічкою з написом «No more time». Авторство належить відомому місцевому художнику Петру Яворському. Це очевидний символ солідарності Польщі та України й зрозуміла паралель між трьома найкровожерливішими диктаторами в історії.

Жовтий голуб з оливковою гілкою на блакитному фоні у формі Тризуба  – робота польського художника Якуба Собчака – також знаходиться в Гданську. 

14. Познань, Польща

kawuart

В іншому польському місті — Познані, з'явився мурал з відсиланням до відомого твору про «хлопчика, що вижив» — Гаррі Поттера. Художник Kawu зобразив Володимира Зеленського в образі Гаррі Поттера, а очільника кремля в образі Лорда Волдеморта.

15. Лланеллі, Велика Британія

jenksart1

Дженкс, вуличний художник з Лланеллі, Уельс, який визнав, що українці, ймовірно, «ніколи не чули» про його рідне місто, сказав, що він намалював свій твір «Моліться за Україну» «в надії, що вони побачать зображення, намальоване за тисячі миль». Щоб українці не почувалися ізольованими і знали, що люди на їхньому боці в цей жахливий для них час». Нещодавно за його авторства з‘явився ще один його мурал в місті Порт-Талборт (Велика Британія).

16. Матозіньош, Португалія

MrDheo

Позаду знищені мрії й розлучені сім’ї, спокійне життя і блага цивілізації. Життя ніколи не буде таким, як було. Свій стінопис «Борець за свободу» вуличний художник MrDheo присвятив тим, хто загинув, хто змушений був залишити свою країну, і насамперед тим, хто продовжує мужньо боронити Україну. За словами стрітартиста, його стінопис закликає до того, щоб людські цінності говорили голосніше і щоб мир запанував якнайскоріше.

17. Лісабон, Португалія

johnviana_graff

Португальський стрітартист зобразив світлину з Оленою Курило, вихователькою дитячого садочка з міста Чугуїв. Її поранене обличчя стало обличчям війни в україні, оскільки провідні ЗМІ надрукували її портрет на перших шпальтах вже 25 лютого.

 

За матеріалами Depositphotos та Інстаграму

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: