Osvitanova.com.ua

Цього року випускники шкіл, які планують вступати до українських вищих навчальних закладів, окрім звичних документів про закінчення школи та результатів іспитів, мають подати також мотиваційний лист. Така практика є звичною в більшості іноземних університетів, проте в Україні це нововведення актуалізує запит на усвідомленість, самопізнання, розуміння себе й своїх життєвих цілей.

Я не знаю, як ставляться до цієї вимоги випускники шкіл України, але для мене, дослідниці аґентності учнів, це нововведення є певною мірою знаковим. Тому що воно передбачає, що процес навчання в школі має в тому числі й особистісний вимір ідентичності учнів, а також спонукає до розуміння зв’язку навчальних та життєвих цілей.

Аби написати хороший мотиваційний лист (в ідеалі) процес навчання в школі повинен також включати орієнтацію учнів на вивчення себе, аналіз свого досвіду. Відтак, знання про себе стають важливим результатом навчання. Ба більше, соціальна сторона навчання, що виходить за межі стін школи, досвід добровільної участі випускників в різних позашкільних заходах та подіях, їхня активна громадянська позиція набувають особливої ваги в контексті самопрезентації абітурієнтів.

Нарешті, саме у форматі мотиваційного листа учнів просять відповісти на питання про їхні життєві цілі та як
вони планують їх досягти, зважаючи на бажання навчатися в тому чи іншому ВНЗ. Я розумію, що мотиваційний лист – це не те, з чого потрібно починати змінювати навчальний процес в школах. Й тут скептики мають усі підстави вважати це нововведення суто формальним, яке не здатне призвести до якісних змін в системі шкільної освіти.

Проте я залишаюся оптимісткою, й сподіваюся, що з часом в процесі навчання в школі розуміння та усвідомлення себе будуть таким же важливими результатами навчання, як і академічні знання, а потреба написати мотиваційний лист
стане приводом для системних змін в системі шкільної освіти в бік її персоналізації, а не залишиться першою (і останньою) нагодою випускників школи задуматися над питаннями самоідентифікації.

Якщо потрібна допомога при написанні мотиваційного листа, звертайтесь до мене в месенджер.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: