Osvitanova.com.ua

Мультипредметний онлайн-тест замість ЗНО складатиметься з трьох предметів. Його формуватимуть на основі тієї ж програми, що й готували тести для ЗНО.

24 березня Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №7132. Він передбачає скасування у 2022 році державної підсумкової атестації (ДПА), ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування (складаються під час вступу на магістратуру). Ці та інші випробування скасовуються лише на 2022 рік.

Український центр оцінювання якості освіти працює над альтернативою — мультипредметним онлайн-тестом (українська мова, історія України, математика).

«У перші тижні війни рішення про повне скасування ЗНО не отримало підтримки серед парламенту. Тоді як виші підтримували скасування ЗНО та хотіли вступні іспити. Але вступні іспити створюють навіть більше небезпеки, адже треба фізично їхати в університет. Плюс це не відповідає критерію справедливості та довіри до результатів. 

Тому Міносвіти почали шукати інший формат. Нинішню пропозицію з мультипредметним тестом більшість вишів сприйняли», — каже Інна Совсун.

Яким буде мультипредметний онлайн-тест для бакалаврату

Інна Совсун пояснює: цей тест потрібен для вступу на бюджет, це простіший аналог ЗНО. Тест з трьох предметів складатиметься в один день. Включатиме по 20 завдань закритого типу з української мови, математики та історії України. Скласти його можна буде у пунктах тестування протягом 10 днів (щодня будуть різні варіанти тестів). Питання на основній тієї ж програми, за якою випускниці та випускники готувалися до ЗНО.

Вага результатів з кожного предмету буде відрізнятися. Теоретично можна буде більш сфокусовано обирати технічні чи гуманітарні спеціальності залежно від результатів кожного з блоків тесту.

Тест планується на липень. Але залежатиме усе від перебігу війни.

«Таким чином не будемо тримати в одному місці багато абітурієнток та абітурієнтів. Тест не буде глибоким і комплексним з того чи іншого предмету. Скоріше — на загальну ерудицію, аби зрозуміти загальний рівень підготовки», — каже народна депутатка.

Для вступу на контракт потрібна буде заява та мотиваційний лист.

«Проблеми зі справедливістю кампанії можуть виникнути. Але навряд чи можна було запропонувати інше рішення, яке б задовольнило усіх. На жаль, війна — це війна. Такі рішення доводиться приймати. Треба розуміти, що багато що ще може змінитися. Можливо, не вийде провести навіть мультипредметний тест», — додає Інна Совсун.

Медична та військова спеціальності, коледжі та магістратура

На військові спеціальності прийматимуть за правилами самих військових закладів, пише Інна Совсун. А на медичні спеціальності планують зробити однакові умови для вступу на контракт та бюджет через високі вимоги до вступників.

У коледжі:

на бюджет — на основі заяви про вступ (поданої дистанційно), співбесіди або творчого конкурсу та мотиваційного листа; на контракт – лише заяви та мотиваційного листа.

Магістратура для правників-бюджетників: тест з 3 предметів (іноземна мова, право та тест навчальної компетентності) + мотиваційний лист.

Магістратура для решти спеціальностей: тестом навчальної компетентності та мотиваційний лист. Контрактникам достатньо буде лише листа. Усі тестові завдання також будуть закритих форм.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: