Osvitanova.com.ua

Підліткам усе складніше концентрувати увагу протягом довгого часу. Їх не цікавить теорія, усі знання вони хочуть отримувати на практиці. Зумери народжувалися і росли в умовах технологічного вибуху, тому навчання за підручниками не дуже їх приваблює. Це не дивно, бо багато дітей у ХХІ столітті майже з пелюшок користуються яскравими гаджетами й споживають забагато інформації. Згідно з дослідженнями мозок представників покоління Z дійсно змінюється під впливом технологій. Як прогрес впливає на навчання зумерів? Відповідають у Forbes.Ukraine.

«Мозкові» особливості молоді

Для покоління Z не складе труднощів розібратися в технологічній новинці, яку вони бачать вперше. Їхній мозок гнучкий і легко сприймає нове. Але як у зумерів з мисленням? Психолог із розвитку Патриція Грінфілд (Patricia Greenfield) відповіла: «Медіатехнології впливають на когнітивні здібності, включно з уважністю, рефлексією, індуктивним розвʼязанням проблем, критичним мислення й уявою». 

У лабораторії комунікації між людьми та інтерактивними медіа Стенфордського університету дослідники провели когнітивний тест серед сотні людей. Експеримент показав, що технології прокачують багатозадачність, проте погіршують концентрацію уваги й памʼять. Так у зумерів сформувався новий нейронний патерн, який провокує розвиток фрагментованої уваги. 

Швидка адаптація зумерів до медіановинок має свої недоліки, котрі заважають їм легко засвоювати знання через традиційні джерела інформації. Навчання молоді не буде ефективним без урахування цієї особливості.

Практика цінніша за теорію 

Більшість представників покоління Z навчаються в школі або університеті, але вони не повторюють навчальний матеріал з підручників. Це підтвердив незвичайний експеримент професора університету Теннессі Кеньйона Вілсона (Kenyon Wilson). В одній з книжок викладач заховав гроші й написав до них інструкцію. Якби студент відкрив підручник й прочитав записку, йому залишилося б тільки відкрити шафку під зазначеним номером і дістати звідти $50. Ніхто зі студентів не забрав винагороду, адже так і не дізнався про неї. Учні пояснили це тим, що матеріал був їм знайомим. 

Зумерам не цікаво читати вже відому інформацію, вони віддають перевагу практиці.

Бажання — єдина мотивація покоління Z

Зумери займаються лише тим, чим дійсно хочуть. Для 95% опитаних підлітків важливо, щоб зайнятість відповідала їхнім цінностям і мала сенс. Усвідомлене покоління Z важко замотивувати навіть винагородою. 

Щоб залучити зумерів до виконання якогось завдання, їм потрібно пояснити кінцеву мету. І чим масштабніше буде ця мета, тим вище ймовірність заінтригувати молодих людей до виконання. Нові формати дозволяють поколінню Z занурюватися в предмет з більшою мотивацією.

Текстові формати не для зумерів

Якщо сучасна молодь не любить читати, яким же чином вони дізнаються новини? За підрахунками рекламної кампанії Criteo, представники покоління Z витрачають близько доби на тиждень на перегляд відео. Це вдвічі більше, ніж інші демографічні групи. 

Тому наочні графіки, презентації та короткі відео привернуть увагу молодої аудиторії більше, ніж наукова стаття з підручника. Цим можна пояснити популярність TikTok. У застосунку понад мільярд користувачів зі 150 країн, які активно публікують там не тільки розважальні, а й навчальні відео на різні теми. Навчання на цифрових платформах — новий тренд серед зумерів. 

Онлайн-курси або університет — що ефективніше

Представники покоління Z цінують інтернет за можливість отримувати інформацію з будь-якої точки світу. Онлайн-формат стирає економічні, соціальні, гендерні та етнічні кордони між користувачами. Згідно з опитуванням компанії з надання бізнес-послуг McKinsey, онлайн не позначається на ефективності навчання для зумерів. Традиційні навчальні заклади з чітким графіком і програмою відходять на другий план. 

Є безліч освітніх онлайн-майданчиків з курсами на тисячі тем. Лекції в них також читають професори або фахівці. Але молодь приваблює гнучкий графік проходження та оригінальний контент. 

Наприклад, Coursera публікує півгодинні інтервʼю з авторами книг на тему курсу. Навчальна платформа EnvatoTuts + спеціалізується на розкритті творчих навичок для бізнесу, дизайну, програмування та інших дисциплін. 

Сучасна молодь — цілеспрямована, якщо займається улюбленою справою. Тому представникам покоління Z не потрібно створювати більш жорсткі умови. Набагато ефективніше перенести необхідну зумерам інформацію у комфортне для них середовище. 

Віртуальна реальність та інші інтерактивні способи

Сучасні цифрові сервіси активно впроваджують гейміфікацію, бонуси за вирішення завдань, анімацію. І роблять це не дарма. Онлайн-майданчики нерозривно повʼязані з поняттям інтерактивності. Оригінальні способи подачі інформації залучають покоління Z. 

Наприклад, курси на освітніх майданчиках Udemy і SkillShare відрізняються повною відсутністю лекційних та теоретичних блоків. На них публікують лише туторіали — практичні посібники й інструкції — від представників різних професій. Інтерактивні відеоуроки долучають учнів повторювати за фахівцями. 

Зумерів також приваблює віртуальна реальність. Близько 60% опитаних заявили, що планують використовувати її для перегляду відео та онлайн ігор, фільмів і живих заходів на кшталт концертів. 

Університети не стоять осторонь прогресу

Традиційні навчальні заклади активно модернізують освітній процес під мозкові здібності зумерів. Найбільш популярними університетами у XXI столітті стають ті, які дотримуються ініціативи TILE: трансформувати, взаємодіяти, вчити, залучати. Завдяки проявленому креативу деякі з них не поступаються за новизною навіть віртуальній реальності. 

Викладачі Кейсівського університету в США активно використовують інтерактивні дошки від Microsoft. Цей пристрій майже такий же простий у використанні, як традиційна дошка, але має переваги електронного носія: легкий обмін, демонстрація контенту з інших джерел, нескінченне полотно для роботи й можливість залучати зовнішніх співробітників. 

В Айовському університеті створюють, так звані, розумні класи з аудіовізуальною системою. У цих класах учні беруть участь у спільних обмірковуваннях, розвʼязанні проблем, слуханні та обговоренні. На відміну від традиційних лекційних залів, тут студенти знаходяться в центрі, часто сидячи разом за столами із ноутбуками й підключенням кожної камери до загальних дисплеїв. 

Представники покоління Z хочуть вчитися не менше за інших. Але сучасній молоді особливо важливе розуміння і прийняття особливостей їхнього менталітету. Навчання онлайн може бути ефективним, якщо залучати досвідчених фахівців, видавати реальні дипломи й створити інтерактивну систему оцінювання. Перетворюючи навчання в гру, старші покоління допоможуть зумерам отримати корисні й важливі для майбутнього знання. 

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: