Усвідомленість, осмислене, наповнене життя – багато хто сьогодні розуміє їх цінність. Але з чого починається осмислення і до чого веде осмислене життя? Пояснює для Forbes.Ukraine Андрій Баумайстер.

Запитаймо спочатку, що таке смисли і звідки вони беруться. Смисл не можна помацати чи спробувати на смак. Смисл з’являється, коли з нами відбувається щось важливе. До смислів приходять унаслідок пошуків. Вони – результат роботи над собою. Зовні наші рішення та вчинки можуть виглядати так само як раніше. Але змінюється їхня суть, вони набувають нової сили.

Які ознаки осмисленості? Якщо коротко, це – контекст і перспектива. У кожного з нас є свої інтереси, і ми робимо все можливе, щоб їх реалізувати. А тепер я поставлю просте запитання: як далеко простягаються ваші цілі? В якій перспективі вам бачиться все, що ви робите? Працюють ваші досягнення «на майбутнє»?

Подорожуючи Європою, ви бачите в центрах старих європейських міст прекрасні готичні собори. Готика стала візитівкою європейської культури й університетського духу (досить згадати готику Оксфорда і Кембриджа). Але як довго будувалися ці собори? Кельнський собор зводився понад 600 років (з 1248-го по 1880 рік), Міланський – близько 500 років (деякі деталі дороблялися аж до 1960-х). Перший камінь у підмурок флорентійського собору Сан-та-Марія-дель-Фйоре було закладено в 1296 році, фасад завершили в 1887-му. Собори зводилися багатьма поколіннями майстрів і фінансувалися багатьма поколіннями городян.

Створення готичних соборів – результат дії «на довгу перспективу», в ім’я цілей, які перевищують цілі людського життя або одного покоління. Але всі творці і благодійники вписані в історії цих соборів, їхні справи продовжують приносити плоди.

Колись були створені перші університети, перші бібліотеки, перші банки й торгові доми, перші ресторани та пекарні. Деякі з них пережили століття. Завдяки чому? Завдяки закладеному в них смислу.

Ось перший крок до відповіді на питання про осмислене життя. Жити осмислено – означає поміщати свої дії і цілі у більш широку перспективу, включати їх в амбітний стратегічний план. Тоді кожен вчинок і кожне зусилля заграє новими фарбами. Потрібно робити те, що надовго нас переживе. Осмислене життя – робота на те, що більше за нас самих.

Зробимо другий крок. Коли займаєш активну позицію, приймаєш сильні рішення, створюєш амбітні проєкти, легко піддатися спокусі відчути себе центром світобудови. Безумовно, той, хто створює, викликає повагу і захоплення. Але для відчуття осмисленості та повноти одного активізму та креативності недостатньо.

Читайте також
15 запитань, які варто ставити дітям для покращення їхнього мислення і відчуття щастя

15 запитань, які варто ставити дітям для покращення їхнього мислення і відчуття щастя

Заохочуйте дітей до позитивних змін у поведінці через діалог
03.07.2018 0
Зробити українців щасливими — місія можлива

Зробити українців щасливими — місія можлива

133-тє місце в рейтингу свідчить про те, що щось іде не так
29.11.2019 0

Здається, що ми тримаємо всі нитки у власних руках, що практично все залежить від нас. Це не зовсім так. Своїм успіхом ми завдячуємо не лише власному талантові, інтуїції або рішучості. Ми зобов’язані іншим людям. Батькам, друзям, учителям, партнерам, а також усім, хто допомагає нам досягати хороших результатів.

Трактат Марка Аврелія, римського імператора і філософа-стоїка, починається з подяк. Почуття вдячності пов’язує нас із тими, хто допоміг нам відбутися. Вона створює невидимі, але міцні зв’язки з усіма, хто цінуватиме наші справи і хто прийде після нас. Подяка наділяє нас великою силою долати тимчасовість і смертність. І розуміти глибину кожної особистості. Отже, щоб жити осмислено і змістовно, важливо вміти бути вдячним.

Врешті-решт, важливою є ще одна властивість осмисленого життя. Для того, хто діє «на майбутнє», важливо не лише продавати, а й дарувати. Найважливіші речі – життя, любов, дружба, творчість, визнання, повага – це подарунок. Чи вміємо ми дарувати? Розуміємо цінність дару?

Підіб’ємо короткий підсумок.

Осмислене і наповнене життя передбачає як мінімум три важливі умови: 1) уміння розміщувати свої рішення та вчинки у довгострокову перспективу, 2) вміння бути вдячним і 3) вміння дарувати.

Чи можна цього навчитися? Це вже інше питання, яке потребує відповіді. Я ж хотів поділитися розумінням того, що таке осмислене життя. Смисли – більші від нас самих. Живучи осмислено, ми постійно долаємо власні кордони. Відчуття постійного розвитку, цієї захоплюючої подорожі, робить нас щасливими. Тому можна завершити наше міркування ще більш короткою формулою: осмислене життя – це шлях до щастя. Хіба ми не хочемо бути щасливими?

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram