Osvitanova.com.ua


Агенція з добору шкіл для дітей School Navigator у співпраці з освітнім медіапорталом Освіта Нова ініціювали спеціальний проєкт «Інтерв'ю зі школами». Мета проєкту – роз'яснити батькам різницю між конкретними приватними школами. 

Трохи передісторії.

Агенція з добору шкіл School Navigator спеціалізується на вивченні запитів батьків та виявляє критерії, на які варто орієнтуватись при виборі школи. Зокрема, проводить глибинне інтерв'ю з батьками, психолог спілкується з дитиною. На основі особливостей сімейної ситуації та особливостей розвитку дитини аналітичний відділ агенції шукає школу, яка покаже найкращий результат співпраці саме з цією сім’єю.

Такий підхід зменшує хаос на ринку української шкільної освіти та негатив у сторону шкільних закладів. Команда School Navigator переконалась, що поганих шкіл немає. Є недостатньо інформації та нерозуміння різниці. 

Тож результатом цієї колаборації стануть глибинні інтерв'ю з представниками інноваційних/альтернативних/приватних шкіл України. Представляємо вашій увазі Європейський колегіум.

Ваше ім'я, прізвище і посада в школі

Наталія Василів, директорка локації по вул. Сєченова, 9
Ольга Осауленко, директорка локації по вул. Максимовича, 28-г

 

Розкажіть про цінності школи

Європейський колегіум – незвичайна школа, яка має свою унікальну ДНК. Найбільшими цінностями наших учнів є вільний розум, добре серце, наполеглива праця та велика мрія.

Нам більше ніж 19 років, ми багато вчимося та розвиваємося, постійно змінюємося та вдосконалюємося. За цей час кількість учнів в нашій школі зросла з 18 до понад 700. У 2018 році  нашу школу було визнано найрозумнішою приватною школою України за середнім балом ЗНО, тож ЄК – це високий рівень знань та європейські цінності. Коли розумна вимогливість поєднується з доброзичливою атмосферою є можливість розкрити потенціал учнів. Ми працюємо над тим, щоб академічно обдаровані діти  не втрачали мотивації, відчували підтримку всіх своїх захоплень та мрій і могли отримувати стипендії і гранти як у власній школі, так і у закордонних ВНЗ.

Назвіть методи, методики, концепції та підходи вашої школи, до яких ви звертались за ідеями та які обрали

ЄК увійшов у список найінноваційніших шкіл світу за версією компанії Microsoft. В нашій школі є унікальні освітні програми та проєкти. Окрім того, з 1 по 6 клас ми працюємо за програмою «Інтелект України», а учні старшої школи навчаються за програмою «Матурант». Наукове тьюторство, уроки-мікси, кейсові дні, уроки щастя та уроки соціальної відповідальності – це невіддільна частина шкільного життя. Також в наших закладах підтримується  культура благодійності та волонтерства.

Європейський колегіум – це школа з поглибленим вивченням іноземних мов, скажіть в чому це проявляється?

Наші учні вивчають англійську мову кожного дня. В 4, 7, 9 класах вони складають іспити Кембриджського університету на рівень знань англійської мови, а вже в 11 класі готуються до іспиту IELTS, який потрібен для вступу в закордонні ВНЗ. У 2019 році ЄК здобув нагороду TOP Partner Appreciation Award from Cambridge Assessment English, що підтверджує високий рівень мовної компетенції наших учнів. Вже в середній школі деякі предмети діти вивчають з дипломованими викладачами – носіями англійської мови. Програма дає можливість занурення в англомовне середовище. До того ж для учнів є розмовні клуби з носіями мови. Ще ми проводимо навчальні олімпіади, конкурси та свята англійською мовою.

В школі працює психологічна служба. Які в неї функції?

Психологічна служба ЄК – це потужна команда психологів, яка працює на випередження. Це служба гострих питань та важливих тем. Крім занять з психологами, які є у розкладі, є ще індивідуальні консультації.

У функціонал психологів ЄК входить:

діагностика учнів під час вступу з метою оцінки психологічної готовності дітей до навчання у ЄК;
участь у розподілі нових учнів по класах; спостереження за адаптацією учнів в колективі; контроль групової динаміки в класах; проведення занять, спрямованих на стабілізацію психоемоційного стану не тільки серед учнів, але й серед вчителів; організація психологічних лекцій та тренінгів для батьків; інструктаж колективу, проведення роз'яснень при виникненні в шкільній спільноті нестандартних ситуацій.

Що входить в обов’язки ваших кураторів?

Куратор знаходиться з дітьми протягом дня та сприяє ефективній комунікації в класі. Відповідно до інтересів вдосконалює взаємодію та співпрацю в колективі, слідкує за дотриманням правил класу, плану на день та виконанням домашніх завдань під час самопідготовки.

Як ви підвищуєте кваліфікацію ваших вчителів та працюєте з їхнім психоемоційним розвитком?

На канікулах ми організовуємо освітні конференції для наших вчителів, запрошуємо лекторів із різних сфер: психології, нейрофізіології, біології, медицини та ін. Окрім того, наші колеги діляться з командою своїми знаннями та лайфхаками з впровадження найновіших освітніх технологій. Регулярно вчителі відвідують практичні заняття із надання першої медичної допомоги, які для нас проводять медичні фахівці київських клінік.

Разом з нашим HR-відділом ми створюємо та постійно вдосконалюємо мотиваційне павутиння ЄК – всі разом подорожуємо, ходимо на виставки та вистави. У нас є читацький простір, де можна знайти всі найновіші бестселери, дошка бажань вчителів. Ми організовуємо неймовірні вечірки, а ще маємо релакс-кімнату, в якій можна відпочити чи навіть подрімати, коли у вчителів «вікно».

 

Як у вас організовано зворотний зв'язок з батьками?

Завдяки нашому брендованому мобільному додатку батьки завжди на зв’язку з вчителями, можуть легко комунікувати з психологами, адміністрацією, менеджеркою клієнтського досвіду. В додатку батьки отримують всю необхідну інформацію, рахунки та новини, мають доступ до електронного щоденника, бачать розклад та меню в своєму смартфоні. ЄК – це школа не тільки без батьківських чатів, але й без батьківських зборів, тому всі зустрічі з батьками індивідуальні і проводяться як в онлайн, так і офлайн-форматах.

Розкажіть про вашу систему оцінювання

Учні 1-2 класів оцінюються вербально, в 3 та 4 класах – рівнево. Середня та старша школа працює за 12-бальною шкалою оцінювання, яке відображається в електронному журналі та автоматично інтегрується в наш мобільний застосунок, доступ до якого мають лише учень та його батьки. Ми не оголошуємо оцінки на загал.

Як ви готуєте дітей до тестів для отримання атестату, ДПА та ЗНО?

Учні 10-11 класів навчаються на інтенсивній дворічній доуніверситетській програмі ЄК. Старшокласники отримують свободу вибору навчальних предметів і можуть вивчати їх ґрунтовніше, глибоко досліджувати власні інтереси, готуватися до ДПА, ЗНО і IELTS та вступу в ВНЗ.

На що сподіватися випускникам вашої школи?

В нашій команді є Academic Advisor, що знає про всі деталі процесу вступу в закордонні ВНЗ, цікаві лайфхаки та загалом «проводить за руку» наших учнів до омріяного університету. Ми знаємо, як складно обрати потрібний ВНЗ, саме тому для наших учнів ми проводимо зустрічі та вебінари з представниками найкращих університетів.Наші випускники навчаються в найпрестижніших ВНЗ світу, підтримують і пишаються досягненнями одне одного. Ми створили ресурс, де зібрана інформація про наших випускників, які навчаються закордоном.

Як ви розвиваєте фізичну культуру у дітей в школі?

Власним прикладом. Саме тому ми починаємо навчальний рік благодійним забігом та велоквестом, проводимо спортивні змагання «Козацькі забави ВЧИТЕЛІ&УЧНІ», які користуються неабиякою популярністю серед дітей.

Серед шкільних спортивних секцій, діти можуть вибрати: дзюдо, фехтування, футбол, баскетбол, волейбол, айкідо, скелелазіння, BJJ. Крім традиційних уроків фізкультури, ми влаштовуємо рухливі перерви.

Які можливості мають діти, аби розвивати у собі наукові здібності?

В школі діє наукове товариство учнів «Оріон», члени якого працюють над науково-дослідницькими проєктами МАН. Ми створюємо максимально сприятливі умови для академічно обдарованих учнів та маємо систему знижок для переможців ІІІ-ІV етапів Всеукраїнських олімпіад та конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН України.

Які можливості мають діти аби розвивати у собі творчі здібності?

В колегіумі  велика палітра  творчих студій - вокальна та хореографічна, артстудія, студія театрального мистецтва тощо. Щорічно ми організовуємо неймовірні  благодійні мюзикли  та івенти в яких беруть участь  не тільки учні школи та  вчителі, а й батьки. Окрім того, ми регулярно організовуємо екскурсії у музеї  мистецтва та відвідуємо виставки й театральні вистави.

Які можливості мають діти аби розвивати у собі підприємницькі здібності?

В програмі передбачений урок фінансової грамотності. Учні 10-11 класів створюють власні бізнес-проєкти та презентують їх експертам. Щочверть в усій школі проводяться кейсові дні, під час яких ми вчимо об’єднувати в одній проєктній роботі різні галузі. Щорічно проводимо благодійні ярмарки, підготовка до яких складається зокрема з реклами, розрахунку собівартості товару та прибутку.

Як організовано вільний час дітей?

Діти відвідують студії та спортивні секції, готують власні проєкти, виконують домашнє завдання, ходять на прогулянки, відвідують мистецькі заходи та музеї.

Як організоване харчування? 

В школі є триразове харчування. Кожного дня наші кухарі готують 4 збалансованих меню, серед яких вегетаріанське, безлактозне та безглютенове. В наших стравах зменшена кількість цукру та солі, багато овочів та фруктів, а кухня  відповідає високим стандартам ХАССП.

Які елементи фізичної безпеки у вас присутні?

Наші заклади знаходяться на закритих територіях та посилено охороняються, в приміщеннях та по периметру ведеться відеонагляд, є тривожні кнопки, сторонні особи не допускаються на територію шкіл.

Якщо дитина фізично пошкодила себе, яка послідовність дій шкільного персоналу?

Спочатку дитину оглядає медична сестра,  яка надає першу медичну допомогу і повідомляє батьків про самопочуття дитини. В разі потреби медсестра викликає швидку. Травмовану дитину супроводжує персонал. Випадок розслідується, вживаються необхідні заходи для попередження.

Через які активності школа виховує екосвідомість дітей та колективу?

Школа відстежує свій екологічний слід та намагається його зменшити. Ми використовуємо LED-освітлення, сортуємо сміття, утилізуємо батарейки, здаємо макулатуру, висаджуємо дерева. Разом з дітьми та батьками ЄК ми проводимо екологічні заходи: збираємо сміття та пластик у зелених зонах міста та на берегах річок. А ще ми навчаємо наших учнів відстежувати свій екологічний слід, в цьому нам допомагає ресурс e-comon.org.ua/calc/ecoslid/index.php.

Чи працюєте ви з дітьми з ООП? Які особливі потреби можете розглядати для співпраці?

В нас навчаються діти з порушеннями опорно-рухового апарату. Ми прихильники недискримінаційного підходу, тому не розглядаємо таких дітей, як жертв обставин, а сприймаємо інвалідність, як варіант людського різноманіття. Для дітей з ООП ми пропонуємо рівне ставлення та рівні можливості.

Чи можна у вас в школі отримати іноземний атестат?

Так, ми співпрацюємо з міжнародною школою CanSchool та міжнародним проєктом Dual Diploma. За бажанням, учні, починаючи з 8 класу, можуть взяти участь у програмах та отримати канадський або американський атестат про середню освіту.

Який порядок знайомства та вступу дитини до вашої школи?

Родини, які планують вступати до нашої школи насамперед заходять на сайт і залишають електронну заявку на вступ. Потім наша менеджерка з продажів телефонує потенційним клієнтам, аби повідомити, що ми отримали заявку, і запрошує родину на екскурсію школою.

Ми за те, аби ще до вступної співбесіди сім’ї познайомилися з правилами та цінностями, які декларує колегіум, адже віддавати дитину в ту школу, цінності якої ти сам не поділяєш, на нашу думку, є неправильним. Після ознайомчої екскурсії, за наявності вільних місць, для юних абітурієнтів призначається зустріч-співбесіда з психологом та вчителями і вже за результатами співбесіди родинам надається зворотний зв’язок щодо зарахування учня до школи.

Що ви вважаєте найяскравішим проривом школи у 2021/22 н. р.?

2020/2021 рік наша школа присвятила діджиталізації всіх процесів. В нас з’явилася така посада, як директорка з цифрової трансформації, яка разом з командою втілює дизрапшн-стратегію розвитку холдингу. Вже з вересня почав працювати брендований мобільний додаток та чат-бот для адаптації нових учнів та їх сімей, а навчання персоналу перейшло в онлайн-формат завдяки створенню корпоративного університету.

Які позашкільні додаткові активності ви організовуєте у 2021/22 н. р. для дітей?

2021 рік щедрий на цікаві події. Над створенням івентів в нашій школі працює ціла креативна команда разом з арт-директоркою. На їх рахунку багато дійсно грандіозних свят. Цьогоріч наш благодійний мюзикл «Мері Поппінс» показували для дітей військовослужбовців в Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України, а завдяки співпраці з  кінотеатром «Планета Кіно» ми презентували виставу на великому екрані в РЦ Блокбастер. Влітку 2021 ми вперше пробігли благодійний забіг, впевнені, що це стане нашою доброю традицією.

Ми розпочали навчальний рік велоквестом, в якому взяла участь рекордна кількість учнів, майже 300 велосипедистів. На початку жовтня на Space Party святкували День вчителя всією нашою спільнотою, а в кінці місяця пройшов осінній ярмарок The Great Cheese Festival. Поруч з великими проєктами є безліч маленьких, але не менш важливих: відвідування театрів, музеїв та арт виставок, благодійні акції, читацькі марафони, флешмоби та змагання, дебатні, шахові та спортивні турніри, наукові лекції, профорієнтаційні зустрічі.

Бліц

Назва Європейський колегіум Формат офлайн-школа повного дня Адреса вул. Сєченова, 9
вул. Максимовича, 28-г Рік відкриття 2002 Наявні класи з 1 по 11 Макс. кількість дітей у класі  18 Загальна кількість дітей у школі  750 Програма навчання Інтелект Україна, Матурант, білінгвальна програма, Cambridge English Вступний внесок 8 000 грн щороку Вартість навчання вул. Сєченова, 108 000 грн/рік
вул. Максимовича, 28-г 180 000 грн/рік
гранти для обдарованої молоді Сайт https://www.eurocollegium.com/

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: