Osvitanova.com.ua

На думку Лорі Сантос, професорки психології з Єльського університету в США, для того, щоб стати щасливим, людині потрібно тренуватися так само як музикантам і спортсменам треба тренуватися для того, щоб досягти успіху.

Почуття щастя не приходить саме собою, треба вчитися відчувати його, – говорить Сантос.

І вона знає, про що говорить – її курс «Психологія та щасливе життя» вважається найпопулярнішим серед студентів за всю 317-річну історію університету. Так, минулого року на нього записалася рекордна кількість студентів – 1200 осіб.

Наука довела, що для досягнення щастя треба докладати свідомих зусиль, а це непросто і вимагає часу, - каже Лорі Сантос.

Вона розробила п'ять вправ, спрямованих на досягнення щастя.

1. Складіть список життєвих успіхів

Сантос пропонує студентам протягом тижня щовечора записувати у щоденник події, які змушують їх відчувати, що день прожитий недаремно. Таким чином, виникає список речей, за які людина дякує долі.

Можливо, це занадто просто, але ми бачили, що студенти, які регулярно роблять таку вправу, почуваються щасливішими, – каже вона.

2. Спіть більше та міцніше

Завдання – спати по вісім годин щодня протягом тижня. За словами Сантос, виявилося, що цю мету найважчае досягнути для студентів.

Нам відомо, що хороший, тривалий сон зменшує ризик депресії та покращує настрій в цілому, – каже професорка.

3. Медитуйте

Сантос рекомендує не менше 10 хвилин на день проводити у медитації. Вона каже, що у студентські роки медитація допомагала їй справлятися зі стресом.

А тепер вона знайомить своїх студентів із результатами кількох досліджень, які свідчать про те, що медитація та інші прийоми концентрації уваги підвищують рівень щастя.

4. Більше спілкуйтеся з близькими та друзями

Як каже психологиня, все більше наукових праць підтверджують, що спілкування з родичами та друзями покращує настрій та фактично робить людей щасливішими.

Мовою психології це називається «здоровими міжперсональними відносинами та соціальними зв'язками». Якщо вони є у вашому житті, то шанси на відчуття добробуту значно зростають.

Домогтися цього неважко, каже Сантос. Треба просто жити моментом і намагатися відчути цінність спілкування з близькими людьми та важливість того, що свого часу ви приділяєте саме їм.

Взагалі, концепція часу дуже важлива для почуття щастя. «Ми часто пов'язуємо поняття добробуту з кількістю грошей, – каже Сантос. – Однак наукові дані показують, що насправді важливим є те, скільки часу у нас є».

{{read_more|Читайте також| 1412, 2302}}

5. Менше сидіть у соціальних мережах

Соціальні мережі породжують помилкове відчуття щастя, стверджує Сантос, і дуже важливо протистояти цьому.

Останні дані свідчать, що люди, які регулярно використовують такі мережі як «Інстаграм», не такі задоволені життям, як люди, які менш активно ними користуються, - говорить Сантос.

Так що все просто: якщо ви хочете бути щасливою людиною, достатньо бути вдячною долі, більше спати, більше розслаблятися, спілкуватися з близькими людьми та уникати соціальних мереж.

Якщо ці поради хороші для студентів Єля, можливо, вони підійдуть і вам.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: