Osvitanova.com.ua

Незалежне оцінювання з математики 2021 показало: українська молодь має дуже низькі математичні знання. Зокрема, поріг не подолали 31% учнів. Це досить незадовільний результат. Збільшилася кількість учасників тестування за рахунок тих, хто був змушений складати ДПА, а точніше ЗНО рівня стандарту. За підрахунками експертів виявилося, що випускники не мають базових знань за 6-8 класи.

Чому так сталося? Дійсно, математика ніколи не вважалася простою наукою. Але йдеться про нестачу елементарних знань, необхідних кожному в повсякденному житті. Причини називають різні:

відсутність ретельної підготовки до тестування; складність та неоднозначне формулювання завдань; небажання самих учнів вчитися і постійне списування домашніх завдань з ГДЗ; низький рівень викладання математики в школах; дистанційна освіта.

Як проходить затвердження і перевірка завдань ЗНО з математики

Завдання сертифікаційних робіт розробляються групою експертів Міністерства освіти за пів року до проведення тестування. Основою для визначення типів та рівнів складності завдань є програма зовнішнього оцінювання. Вона також укладається і затверджується МОН. Перегляд таких програм відбувається щорічно. Проблемою є те, що не завжди матеріал визнаних міністерством підручників повністю відповідає вимогам ЗНО.

Учні можуть виконувати завдання протягом трьох з половиною годин. Безпосередньо під час тестування в аудиторії присутній інспектор, який відповідає за дотримання правил та інші організаційні моменти. Головна вимога: ця особа не повинна викладати математику. Як правило, залучають вчителів з гуманітарних дисциплін.

Тест охоплює 6 типів завдань різних рівнів складності, у тому числі завдання з короткими та розгорнутими відповідями. Власне тестова частина перевіряється комп’ютерною програмою. Відкриті ж завдання – спеціальною комісією, яку призначає УЦОЯО. Це вчителі та викладачі з різних куточків України. Раніше завдання перевірялися двома експертами, а 2021 р. – лише одним. Якщо виникають суперечливі моменти щодо оцінки, роботу аналізує старший екзаменатор. 

Як потрібно готуватися до незалежного оцінювання з математики

Завчасна та ретельна підготовка – запорука успіху на ЗНО.  Математика зазвичай важко дається школярам. Тож краще почати готуватися за півтора-два роки до тестування. Ідеальний варіант – додатково працювати над предметом з 9-го класу.  У підготовці слід дотримуватися регулярності та послідовності. Однак є чимало важких тем, які неможливо опанувати самостійно.

Наприклад, інтеграл, логарифмічні рівняння й нерівності, статистичний аналіз даних, похідна тощо. Тож кожному старшокласникові хоча б деякий час краще позайматися з репетитором чи відвідувати курси. Приватний педагог протестує рівень знань школяра та підбере відповідну для його розвитку навчальну програму. Звісно, навчальний план репетитора враховує всі вимоги ЗНО, але темп навчання і послідовність тем є найбільш зручними для кожного учня. Репетитор здатний по-справжньому мотивувати та зацікавити предметом.

Як допомогти своїм дітям у підготовці до ЗНО

Батьки можуть значно полегшити навчання, запропонувавши дитині заняття з репетитором, на курсах чи свою власну допомогу. Довірити процес підготовки досвідченому фахівцеві – завдання не з легких. Репетитор або курси ресурсу Букі стане хорошим розважливим рішенням. 

На сайті можна підібрати викладача, який повністю відповідатиме вашим критеріям. До того ж це досить зручно: обрати репетитора можна всього за кілька кліків, а менеджери Букі нададуть вичерпні консультації з усіх організаційних питань. Курси на сайті також відрізняються:

індивідуальними заняттями з кваліфікованим педагогом; залученням інноваційних технологій; орієнтованими на конкретного учня програмами; постійним контролем якості викладання; безплатними пробними уроками та помірною вартістю занять. 

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: