Osvitanova.com.ua

Зараз кожна людина – незалежний актор, з найбільшим, ніж коли-небудь, доступом до інформації, інструментів, важелів, які можуть змінити щось, вплинути на оточення.

Замість того, щоб бути гвинтиком у великому механізмі, чекати вказівок від керівництва, ми маємо приймати рішення і робити певні кроки на підставі того, що ми знаємо і у що віримо.

Змініть те, що ви знаєте, змініть те, у що ви вірите - і ви зміните свої дії. Якщо ви будете вчитись бачити, розуміти, вчитиметесь терпінню, то зможете стати тією людиною, яка здатна вплинути на світ.

Формальна освіта є основою, але протягом усього життя саме неформальна освіта може змінити наше життя. Вона зараз набуває усе більшого масштабу, поширюється швидше і легше, ніж будь-коли раніше. Освічені люди «створюють» інших освічених людей. Стандарти підвищуються, коли постійна освіта стає нормою – адже бути «найменш освіченою людиною у племені» починає дорого коштувати.

З іншого боку, невігластво теж може поширюватись досить швидко. Коли у вашому колі спілкування культурна динаміка йде вниз, тобто невігластво цінується, то це починає тягнути все більше людей донизу і призводить до ще більшого невігластва.

Звичайно, ми можемо вивчати техніки, але варто також вчитись емпатії, допитливості, терпінню. Здатність до співчуття дуже важлива, тому що ми граємо у довгу (чи навіть нескінченну) гру. Кожного дня, з багатьма тими ж самими людьми.

Сьогодні ви виявляєте емпатію по відношенню до когось, а завтра ви поміняєтесь місцями. Можливо, одного дня ваш колега чи конкурент буде тим, хто почує про ваш біль – схожий на той, що відчував сам. Зловтіха або мовчання закривають двері. Емпатія ж може змінити все. І якщо досі ви не вміли користуватись нею, потрібно починати вчитись прямо зараз.

Суперечки не мають сенсу, тому що вони означають: ви віримо, що можемо силою змінити думку інших. Насправді ж сила породжує лише силу. Натомість освіта «включає» людину, і та починає добровільно шукати відповіді на свої запитання.

Майбутнє – за освітою. Саме вона об‘єднує людей. Тому якщо ви можете чомусь навчати – знайдіть тих, хто може отримати користь від ваших знань, та навчіть їх. Коли ви робите освіту більш доступною, ви створюєте нові стандарти для людей, які вам небайдужі.

 

Поширити у соц. мережах: