Osvitanova.com.ua

Дебати – це рольова інтелектуальна гра, суть якої полягає в публічному, організованому обміні думками між командами на задану тематику. Мета гри – аргументувати свою позицію так, щоб третя сторона (глядачі) була схильна підтримати саме її, а не позицію команди опонента. Далі докладніше про те, як виникли дебати, які є формати і яка від них користь. 

Чому дебати такі популярні серед студентів та школярів

Професійні дебатери добре володіють засобами, як вербальної, так і невербальної комунікації, що дозволяє їм створити потрібне враження в аудиторії та отримати її прихильність. Однак розвивати ці навички вони починають саме за часів свого студентства, а то й в шкільні роки. Як в західних, так і в українських ВНЗ обов’язковою дисципліною є риторика. Активні студенти не обмежуються цією дисципліною та формують власні дебатні клуби, об’єднуються в команди, влаштовують ігри або долучаються до турнірів, які проводять громадські організації. Як результат, відомі та успішні політики, бізнесмени, юристи, науковці, що мають досвід студентського дебатерства вимовляють промови, які змінюють світ. 

Яка користь від участі в дебатних турнірах

Наш технологічний, надзвичайно гнучкий світ змінюється з шаленою швидкістю. Роботодавці все частіше хочуть бачити в своїх компаніях працівників, які можуть швидко адаптуватися до нових умов, навчатися протягом життя, стійко реагувати на виклики, чітко формувати свої думки та відстоювати свою позицію/позицію організації. Саме дебатні турніри та змагання допомагають школярам та студентам набути цих навичок. Як наслідок, дебатери є успішнішими в навчанні та мають кращі можливості для професійної реалізації ніж свої однолітки. 

Коли та як виникли дебати

Коріння дебатів йде зі стародавньої Греції, в якій публічні виступи та дискусії слугували проявом демократії. Студенти тих часів навчалися мистецтву дебатування та відстоювали по черзі інтереси спочатку однієї, а потім іншої сторони. А в Афінах утворювалися своєрідні клуби, де обговорювалися закони. У середньовічних європейських університетах цінували вміння публічно виступати. Вважається, що історія сучасних політичних дебатів починається саме з 1265 року, коли проводилися перші дебати в британському парламенті. Дебати, як змагання серед студентів прийшли до нас з Гарвардського університету, де в 1953 році було організовано Harvard Model United Nations. 

Сьогодні дебати мають неабияку популярність і в Україні і за кордоном. Існують навіть міжнародні дебатні ліги, такі як International Public Debate Association, World Individual Debating and Public Speaking Championships, World Universities Debating Championship. 

Найпопулярніші формати цієї гри

Дебати – це не суперечка, а інтелектуальна гра. А кожна гра має свої правила! І перемогти в дебатах може лише та команда, яка чітко їх дотримується.

У світі існує безліч форматів проведення дебатних ігор, але найпопулярнішими є наступні чотири:

формат Карла Поппера, «Британський парламентарій», формат «Лінкольна-Дугласа» та «Американський парламентарій». 

Формат «Карла Поппера»

Карл Поппер – впливовий австрійський та британський філософ XX століття. Був прибічником ідеї «відкритого суспільства», а таке суспільство неможливо уявити без вміння говорити та слухати. Міжнародна благодійна організація Інститут «Відкрите суспільство» назвала розроблений формат дебатів саме на його честь. Часто їх ще називають ціннісними дебатами, які покликані відобразити різні точки зору на спірні питання історії, релігії, культури, сімейного та суспільного устрою. Наразі, формат Карла Поппера вважають класичним. Його використовують з метою навчання гравців-початківців, школярів або студентів першокурсників, адже він є найм’якшим форматом командних дебатів.

Правила гри:

Дебатують 2 команди в кожній з яких по 3 спікери. Команди завчасно готують теми за якими доведеться вести дискусію, але не знають, яка роль їм випаде: сторони «ствердження» чи «заперечення». Тому, вони готують одразу аргументи «за» та «проти». Кожному гравцю надається час для доведення своєї позиції та спростування позицій суперників. Перші спікери мають на виступ 6 хвилини, другий та третій – 5 хвилин. Перший та другий гравці мають ще додатковий час для відповіді на запитання від протилежної сторони – 3 хвилини. Третій спікер робить загальний підсумок виступу всієї команди й не відповідає на запитання. Під час гри кожна команда має право взяти декілька хвилин на підготовку (в сумі не більше 8 хвилин за всю гру). 

Під час оцінювання судді звертають увагу не лише на аргументи, але й на те, як учасники використовують свій час для виступу. Ідеальною позицією є використати відведений час повністю. Учасники не можуть підказувати один одному або відповідати один за одного. У кожного з них є чітко визначена роль і виступ наступного учасника має бути продовженням попереднього виступу, як результат оцінюється злагоджена командна гра, а не окремий спікер. Також важливим є вміння не просто аргументувати свою думку, але й аргументовано спростовувати думки, які озвучені гравцем з команди суперника.  

Формат «Британський парламентарій»

Цей формат був сформований на початку XX століття в Великобританії завдяки підтримці університетів Оксфорду та Кембриджу. Сьогодні він є офіційним форматом проведення Всесвітнього чемпіонату з парламентських дебатів в якому беруть участь більш ніж 300 команд з усього світу. Ці команди представляють коледжі та університети, а сам формат звикли вважати студентським.   

Правила гри:

Учасників розподіляють на дві палати парламенту: Уряд та Опозицію. Грають 4 команди: перший Уряд – перша Опозиція; другий Уряд – друга Опозиція. В кожній команді по 2 гравців. До складу першого Уряду та Опозиції входять: Прем’єр-Міністр та його заступник, Лідер опозиції та його заступник. До складу другого Уряду та другої Опозиції – член та секретар Уряду і член та секретар Опозиції.  Уряд повинен запропонувати законопроєкт на тему дебатів та переконати суддю, що його варто прийняти. Опозиція – аргументувати не доцільність прийняття такого законопроекту.  Кожному гравцю надається від 5 до 7 хвилин на виступ. Після кожного виступу представників з Уряду виступ переймає представник із Опозиції.  Після промови учасника гравець з протилежної команди може задати запитання на яке відводиться не більше 15 секун д. 

Пам’ятайте, що під час звернення із запитанням Ви повинні підняти одну руку, а іншою триматися за потилицю. Це не обов’язково, однак буде свідчити, що ви поважаєте історію дебатів. Така традиція походить від дискусій, які відбувалися в палаті лордів британського парламенту, адже вони повинні були підтримувати рукою перуку. 

Формат «Лінкольна-Дугласа»

Формат «Лінкольна-Дугласа» найчастіше використовують кандидати в президенти під час виборів. Він виник завдяки серії дебатів між Авраамом Лінкольном та Стівеном Дугласом ще в 1858 році. Великі дебати А. Лінкольна та С. Дугласа складалися з 7 виступів в різних містах штату Іллінойс. Кожна їх дискусія тривала 3 години та стосувалася питання рабства в США. 

Правила гри:

Участь беруть 2 гравців: один виступає «за», а інший «проти» запропонованої тези. Першим виступає гравець «за» та відповідає на запитання гравця «проти». Потім виступає гравець «проти» і також відповідає на запитання гравця «за». Після того як сторони довели свою точку зору, вони повинні заперечити думку противної сторони. Для цього кожному гравцю надається ще додатковий час. Останньою виступає сторона «за» – вона робить підсумки. Важливо не заважати опоненту під час виступу, але під час запитань можна перебивати гравця.

В союзі з громадською думкою можна зробити все, без її підтримки – нічого, – Авраам Лінкольн.

В сучасному світі цей формат дебатів використовують для врегулювання наявних в суспільстві розбіжностей щодо соціальних, політичних, економічних позицій. Він розрахований на протистояння між 2 особами, які відображають два протилежні ціннісні підходи до однієї ситуації.

Формат «Американській парламентській»

Такий формат проведення дебатів популярний серед студентів США та Канади, який став популярним  в середині 1990-х років. Дві найвідоміші організації, що проводять дебати в форматі «Американського парламентарія»: Canadian University Student Intercollegiate Debate Organization (CUSID) та American Parliamentary Debate Association (APDA). 

Правила гри:

Участь беруть 2 команди: Уряд та Опозиція. Кожна команда складається з 2 гравців. В команді Уряду: Прем’єр-міністр та член Уряду. В команді Опозиції: лідер опозиції та член опозиції. Гра складається з 6 виступів. Прем’єр-міністр та лідер опозиції виступають 2 рази – з конструктивною промовою на початку та з висновками в кінці гри. Між їх виступами для підкріплення позиції виступають член Уряду та член Опозиції.

Всі формати мають декілька спільних пунктів:

Завжди є сторона «ствердження» та сторона «заперечення». Актуальна або ж суспільно важлива тема, яка сформульована у вигляді твердження; Чітка послідовність виступів учасників та окреслені часові межі; Обов’язковий зворотний зв'язок між учасниками та суддями, які спостерігають за процесом дебатування.

За матеріалами https://inrespublica.org.ua

Джерело фото Depositphotos
Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: