Osvitanova.com.ua

Роботи-вчителі увійшли до топ-3 передбачень щодо того, як виглядатимуть школи майбутнього, на думку експертів Typekids. Але вже зараз в Інтернеті можна знайти багато історій про те, як роботи допомагали вчителювати. Звісно, такі роботи нездатні замінити вчителів. Проте, коли вони виступають в ролі помічників, можна отримати цікавий навчальний досвід, підсумовує 2030talks.

1. Робот-асистентка професора

Професор інформатики Технологічного університету Грузії Ашок Гоель вирішив використати у роботі когнітивну систему IBM Watson – бота, якого він представив студентам як нову асистентку Джил Ватсон. Спілкування з асистентами зазвичай відбувалося в онлайн-режимі. Джил вправно та швидко відповідала на листи, брала участь в коментуванні, робила розсилки. Спочатку система помилялася, і професор час від часу її виправляв. Однак, через декілька місяців точність її роботи сягала майже 100%. Студенти відзначали, що Джил дуже пунктуальна та оперативна. І тільки наприкінці семестру професор зізнався, що його асистентка – не людина, а машина. Всі були здивовані! Джерело: The Washington Post, 2016.

2. Робот у дитячому садочку



Проєкт запустили в Китаї. Робот на ім'я Кіко «прийшов» у дитячий садочок в провінції Фуцзянь на сході Китаю. Заввишки 45 см, він запрограмований на спілкування з дітьми віком до семи років. Кіко може грати в ігри, співати, танцювати, читати казки, викладати математику. Такого робота замовили понад 600 дитячих садочків по всій країні. Джерело: CNA, 2018.

3. Робот-вчитель англійської мови


 

Робот Робін протягом двох років допомагав дошкільнятам вивчити англійську в рамках освітнього проєкту L2TOR за фінансової підтримки Європейської Комісії. Разом з роботом навчалися 208 голландськомовних дітей віком від 4 до 6 років. Цей робот – соціальний. Його соціальна поведінка базувалася на тому, як вихователі взаємодіють з дітьми. Він розумів не тільки вербальне, але й невербальне спілкування – жести, мову тіла, і, відповідно, враховував емоційний стан дітей під час уроків. Джерело: L2TOR, 2016.

4 та 5. Робот-вчитель програмування

Швейцарський робот Тіміо, компактний та футуристичний, навчає школярів основ програмування. Робот, наприклад, робить малюнки згідно зі створеною для нього програмою, учні перевіряють свої знання. Джерело: Thymio, 2019.



Ще один робот, який вчить програмувати учнів молодших класів, – Елон з України. Його розробили науковці Шосткинського ІТ-центру: викладачі Шосткинського інституту СумДУ Павло Пата, Олександр Андрусенко і студент Іван Сердюк. «Розумний робот Елон» – унікальний приклад поєднання представника зі світу «інтернету речей» та системи програмування. Робот має бездротове підключення до мережі інтернет, також у нього вбудований голосовий модуль, що дозволяє з ним вести розмову. За допомогою робота можна вимірювати базові параметри навколишнього середовища: використовувати як метеостанцію або лабораторний вимірювальний стенд. Система програмування дозволяє програмувати робота на виконання команд. Джерело: Новини СумДУ, 2018.

6. Робот, що вчить танцювати

В Японії розробили робота-вчителя танців. Автор проєкту Дієго Феліпе Паес Гранадос каже, що це не перший робот, який може вальсувати, але на відміну від свого попередника, він може вести партнера. Робот пересувається на колесах, але верхня частина машини імітує тіло людини. Для спостережень за партнером використовуються дані відеосистеми захоплення руху, а також лазерні далекоміри й датчики тиску. Джерело: IEEE Xplore, 2017.

7. Zoom-робот



Робота розробили під час пандемії, аби він допомагав вчителям вести Zoom-уроки. Асистент стежить за рухами вчителя, автоматично повертається, розуміє, коли вмикати слайди та що виводити на екран. Джерело: Ieducate, 2020.

8. Екоробот-поліглот

Робот знає 38 мов! І ще неймовірно – зроблений з використанням вторсировини. Розробником є Дінеш Патель, викладач інформатики в Індійському інституті технологій.  Він каже, що використовував картон і пластик вартістю 500 фунтів стерлінгів для побудови соціального гуманоїда Шалу зі штучним інтелектом, який може ідентифікувати об’єкти та вирішувати рівняння. Джерело: Times Now News, 2021.

9. Робот, який знає все про Covid

Робота розробили студенти Дубайської школи Кармель за підтримки Департаменту інновацій. Робот допомагає підвищити обізнаність щодо коронавірусу, може виступати в ролі віртуального лікаря: перевіряти рівень температури тіла або розподіляти дезінфекційний засіб для рук. Якщо учень відчуває будь-які симптоми, робот надсилає попередження керівництву школи. Джерело: Gulf Today, 2021.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: