Osvitanova.com.ua

 Агенція з добору шкіл для дітей School Navigator у співпраці з освітнім медіапорталом Освіта Нова ініціювали спеціальний проект «Інтерв'ю зі школами». Мета проєкту – роз'яснити батькам різницю між конкретними приватними школами. 

Трохи передісторії.

Агенція з добору шкіл School Navigator спеціалізується на вивченні запитів батьків та виявляє критерії, на які варто орієнтуватись при виборі школи. Зокрема, проводить глибинне інтерв'ю з батьками, психолог спілкується з дитиною. На основі особливостей сімейної ситуації та особливостей розвитку дитини аналітичний відділ агенції шукає школу, яка покаже найкращий результат співпраці саме з цією сім’єю.

Такий підхід зменшує хаос на ринку української шкільної освіти та негатив у сторону шкільних закладів. Команда School Navigator переконалась, що поганих шкіл немає. Є недостатньо інформації та нерозуміння різниці. 

Тож результатом цієї колаборації стануть глибинні інтерв'ю з представниками інноваційних/альтернативних/приватних шкіл України. Представляємо вашій увазі школу «Базис».

Ваші ім'я та прізвище, а також посада в школі

Юрій Білецький, співзасновник, ідейний натхненник і керівник школи, вчитель математики та фізики.

Який нахил або спеціалізація вашої школи?

«Базис» спеціалізується на природничих науках: фізика, математика, хімія та біологія. А також має високий рівень викладання англійської мови. Ми робимо ставку на академічну освіту, що відповідає світовому рівню.

За якими принципами побудована ваша програма навчання?

У нашій школі фахові методисти користуються авторськими програмами та методиками, які дозволяють, окрім базових знань, отримати розвиток нестандартного та критичного мислення, виробити науковий погляд, отримати спеціалізовані знання з провідних предметів.

Що стосується навчальних програм у молодшій школі, то україномовні класи вивчають математику і природничі науки за програмою «Росток», що дозволяє розвинути в дітях нестандартне мислення й логіку, а також здобувати нові знання в інтерактивній формі.

Українську мову викладаємо за програмою державного зразка, розробленою під керівництвом О. Я. Савченко. Білінгвальні класи навчатимуться за програмою О. Я. Савченко та міжнародною британською програмою Cambridge Primary.

Методи навчання передбачають залучення учнів до виконання цікавих завдань, складених особисто викладачами, та неординарних дослідів.

Які можливості розвивати в собі наукові здібності мають діти?

Школа «Базис» спеціалізується саме на розвитку наукових здібностей. Окрім базових навичок, діти залучені у різноманітну наукову-дослідницьку діяльність.

У школі є лабораторії окремо для фізики, хімії та біології, в яких діти щодня проводять досліди, отримують нові знання з допомогою наочних прикладів, реалізовують  індивідуальні проєкти.

Вчителі розробляють авторські наукові спецкурси, проводять лабораторні заняття, в нас працює багато різноманітних гуртків з природничих наук. Наші учні систематично беруть участь в міських і всеукраїнських  конкурсах та олімпіадах, де регулярно отримують призові місця на рівні міста та країни.

Школа «Базис» розробляє власні формати дослідницьких проєктів, проводить авторські конкурси та олімпіади з природничих предметів для шкіл зі всієї України.

Ми проводимо літній табір, протягом якого, кожна дитина залучена до створення певного наукового проєкту. Учні займаються розробкою проєкту, генерують ідеї, проводять різноманітні дослідження, а потім презентують власні роботи. На базі нашої школи регулярно проводяться лекції провідних науковців зі всього світу, ми співпрацюємо з Лейденським університетом та співробітниками CERN.

Які можливості мають діти розвивати у собі творчі здібності?

Творчий розвиток особистості є цінністю школи «Базис». Тому, окрім здобуття базових навичок, під час уроків та гуртків ми приділяємо багато уваги дослідницькій, а не лише виконавчій діяльності.

На уроках математики та інших природничих предметах учні вчаться не тільки розв’язувати задачі за формулами та схемами, але й знаходити власні способи та методи їх розв'язання. Ми використовуємо логічні, нестандартні завдання, які потребують творчого підходу, учні вигадують власні теореми та задачі.

Які можливості мають діти розвивати у собі підприємницькі здібності?

З перших класів діти вивчають фінансову грамотність. У старших класах є курс економіки. Крім того, учні працюють над підготовкою та успішною презентацією власних наукових проєктів з акцентуванням їхньої актуальності. Це також сприяє розвитку їхніх підприємницьких якостей.

Чи може дитина, закінчивши початкову школу, не продовжити навчання у «Базисі»?

Зазвичай діти, які навчаються в початковій школі, потрапляють до 5 класу «Базису». Але є випадки, коли ми рекомендуємо батькам віддати дитину до 5 класу в іншу школу. Батьки про це дізнаються ще в середині або на початку 4 класу. Ми з ними проговорюємо свої побоювання, вони озвучують свої очікування, ми зважуємо все й приймаємо рішення. Можлива ситуація, при якій дитина не перейде до 5 класу «Базису», адже коли діти потрапляють у молодшу школу, то ще не зрозуміло, чи вони схильні до математики та фізики, чи є в них достатній хист до природничих наук, вони ж отримують в молодшій школі загальну стартову базу знань.

Є класи, в яких всі учні переходять до середньої школи «Базису», в деяких – 1-2 учні залишають нас. Тому в основному всі учні середньої школи це ті, хто навчався в нашій молодшій школі, хто вже ввібрав в себе наші цінності й засвоїв потрібні у 5 класі навички.

Наша молодша школа – це гарний старт для 5 класу в будь-якій школі, адже випускники нашої молодшої школи підготовлені до різних  життєвих іспитів й ситуацій. Тим, кому ми не рекомендуємо йти в наш 5 клас, ми допомагаємо знайти інший освітній заклад, який найкраще підійде їхній дитині.

Розкажіть про засвоєння англійської мови. Як це у вас відбувається?

У школі «Базис» учні посилено вивчають англійську мову, в кожному класі передбачені 5 уроків на тиждень. Класи діляться на підгрупи за рівнем знань. Щотижня у нас проводиться Speaking Club з носіями мови (американці, англійці, канадці). Є факультативи до підготовки до Кембриджських іспитів.

Цього року молодша школа «Базис» вперше запускає 1-2 білінгвальні класи з двома мовами навчання – українською та англійською. Такий підхід дозволить учням не просто добре говорити, а й думати англійською з дитинства.  Білінгвальні класи вивчатимуть інтегрований курс Science з основ фізики, хімії, біології та географії, який має розвивати в дітях дослідницькі навички. Ми взяли його з британських програм навчання, оскільки такого курсу немає в українських програмах.

За таких умов навчання діти будуть готові після закінчення школи вчитися й працювати за кордоном, а також взаємодіяти з іноземними компаніями й не мати ніяких мовних бар’єрів. 

Як ви розвиваєте фізичну культуру у школі?

У молодшій школі є три уроки фізичної культури на тиждень, також у дітей є можливість відвідувати гуртки: Hip-Hop Dance, айкідо та секцію самооборони. Середня школа – 3 уроки фізкультури на тиждень. Шкільним видом спорту є настільний теніс. Зала із тенісними столами завжди у вільному доступі для дітей.

Розкажіть про вашу систему оцінювання: яка шкала оцінок, як часто, у якій формі зворотний зв'язок тощо?

У «Базисі» діє комбінована система оцінювання. На уроках ми використовуємо 12-бальну шкалу для оцінки базових навичок школярів.

Однак, якщо мова йде про проєктну роботу, дослідницьку діяльність, участь в експедиціях чи конференціях, ми використовуємо інші форми оцінювання: статуси, звання, дипломи тощо.

Як ви готуєте дітей до тестів для отримання атестату, ДПА та ЗНО?

Високий рівень викладання наших вчителів (авторські програми поглиблених навчальних курсів) та додаткові спецкурси (програми також розроблені нашими вчителями), гуртки допомагають дітям складати тести на високому рівні. При цьому діти не займаються в репетиторів. Знань, які вони отримують в «Базисі», достатньо для того, щоб успішно здати ЗНО.

На що сподіватися випускникам вашої школи?

У нас уже було два випуски. Наші учні вступають до провідних науково-технічних університетів Америки та Європи. Є й ті, хто залишився в Україні, пішли на мехмат, статистику. Наступного року багато випускників планує йти на хімію і на фізику. Переважна кількість учнів, які залишилися в Києві, усе одно розглядають своє навчання в школі як стартовий етап для закордонного профільного навчання, бо наука вся там, на жаль. 

Наразі ми чекаємо на отримання  сертифікату International Baccalaureate (IB). Це дозволить нашим учням продовжити навчання чи отримати роботу в будь-якій з держав, що прийняли ці програми.

Як організовано вільний час дітей?

Окрім різноманітних гуртків, які входять у вартість навчання, в учнів є вільний час для спілкування, настільних ігор, у постійному доступі є тенісна зала. Кожен клас має власну кімнату, територію якої самостійно впорядковує під свої потреби у другій половині дня.

Як організоване харчування?

У нас кейтеринг. До його вибору ми підходили дуже ретельно. Діти мають триразове збалансоване харчування і завжди мають можливість обрати що їм до смаку серед кількох страв.Також є дієтичне меню. 

Які елементи фізичної безпеки у вас присутні?

Школа знаходиться під цілодобовою охороною фірми, яка має на це відповідну ліцензію. Ми забезпечені відеоспостереженням. Доступ на територію школи обмежений. Молодша школа має власну закриту територію. Кожна дитина постійно знаходиться під наглядом куратора або вчителя, поки її не заберуть батьки чи супроводжуючі. 

Якщо дитина фізично пошкодила себе, яка послідовність дій шкільного персоналу?

У школі є медичний працівник, який в разі потреби може надати першу медичну допомогу та приймає рішення про подальші дії відповідно до ситуації.

Які функції виконує ваш психолог?

Психолог при роботі з групою розвиває комунікативні навички, відстежує групову динаміку, допомагає у вирішенні конфліктів. У дітей є уроки психології, зустрічі з психологом стоять у розкладі. За потреби учні можуть звертатися за індивідуальною консультацією. Крім того, психолог присутній під час співбесід при вступі в школу. 

Які функції виконує куратор?

Куратор відповідає за адаптацію учнів 5-6 класів у середній школі, групову динаміку, а також за комунікацію учень-вчитель, батьки-вчителі.

Як у вас організовано зворотний зв'язок з батьками: хто його ініціює, як часто та через який канал?

Школа відкрита для спілкування з батьками. У нас є поштова розсилка, регулярні зустрічі, канал в Teams для прямої комунікації батьки-вчителі та можливість контактувати ще через ZOOM та SMLS. Як правило, ініціатором виступає школа, але батьки можуть до нас звернутися в будь-який час. 

Який порядок знайомства та вступу дитини до вашої школи? Чи є певні вимоги до ваших майбутніх учнів? Як проходить співбесіда?

Батьки заповнюють заявку на сайті, після чого вчителі проводять індивідуальну співбесіду з сім’єю. Ми спілкуємося, дивимося чи збігаються наші цінності та цілі. Для нас важливо, щоб дитина хотіла вчитися і мала хист до природничих наук, а необхідні знання ми їй дамо. Інколи пропонуємо батькам привести дитину в липні-серпні до школи, тоді й батьки розуміють наші очікування і дитина вже не так лякається.

Які позашкільні додаткові активності ви організовуєте у 2021/22 н. р. для дітей ваших клієнтів?

У нас проходять наукові лекції, семінари та гуртки. Для їх проведення ми нерідко запрошуємо гостей – науковців, викладачів українських та закордонних вищих навчальних закладів. Діє науковий клуб для учнів 8-11 класів. Науковий клуб – це поєднання фізики, математики, хімії, біології. Ми заохочуємо учнів до дослідницьких проєктів, показуємо, скільки цікавого відбувається навколо, вчимо дітей шукати відповіді на складні питання, спонукаємо їх до більш детальних досліджень. Крім того, ми проводимо тематичні зустрічі зі студентами та науковцями, спортивні пікніки і навіть наукові зустрічі для батьків! Ще у нас діють мовні курси, а цьогоріч ми плануємо проводити і курси з підготовки до ЗНО з біології. Під час канікул організовуємо цікаві курси. Реєстрація на ці заходи відкрита для усіх бажаючих.

Чи проводить школа курси для дітей, які не навчаються в школі? Наприклад, чи є підготовка до школи? 

Діти не тільки з «Базису», а й ті, хто не буде навчатися у школі, мають можливість пройти наші спецкурси. Наприклад, цього літа у нашій початковій школі проходили курси з корекції почерку. Як на мене, це дуже цікавий і корисний курс, бо ми знаємо, як наші діти зараз пишуть. Також проходив курс швидкочитання. Ці заняття користувалися великою популярністю і мали гарні результати, тому ми плануємо проводити їх і під час наступних канікул. 

Ми розуміємо, що діти, які прийдуть до наших нових білінгвальних класів, раніше навчалися у звичайному україномовному класі  і їм треба дати потрібну термінологію англійською з математики та science. Тому у нас передбачений літній англомовний інтенсив. Також у нас є курс з англійської мови для дітей, які вступають у наш 1 клас. 

З вересня ми починаємо курс інтелектуального розвитку для україномовних класів у другій половині дня. Там діти розвиватимуть логіку, абстрактне мислення, навички читання, письма. Тобто те, що формує готовність до школи. 

І так само з жовтня в нас будуть курси для підготовки дітей до білінгвальних класів, де ми вивчаємо необхідну термінологію англійською.

Курси інтелектуального розвитку дитини україномовні та англомовні  стартують восени і триватимуть до травня наступного року, тобто протягом всього навчального року. Якщо в дітей ще немає потрібного рівня концентрації уваги, мовної інтуїції, яка потрібна для білінгвальних класів, то ми це все розвиваємо. Ми беремо дітей з нуля. Усі охочі можуть прийти й ми будемо їх навчати й розвивати.

Для учнів старшої школи, які не навчаються в «Базисі», у  нас уже протягом тривалого часу проходять спецкурси. Це дуже різні заняття: є просто загальні уроки, а є уроки з систематикою, підготовкою до олімпіад тощо. У нас діє гурток  «5 наук». Якщо дитині на співбесіді сказали, що вона ще не розкрилася, можна й треба йти на ці курси, щоб розкрити дитину, показати, що інтелектуальна робота може приносити задоволення. Там будуть не тільки якісь цікавинки, коли дитина проводить досліди, там вона зможе відчути себе дослідником, зрозуміти, що може щось відкрити. 

Нижче дивіться прямий ефір з засновницею сервісу School Navigator Іриною Єцкало та ідейним натхненником і керівником школи Юрієм Білецьким та кураторкою молодшої школи з білінгвальною програмою Елен Тундою.

{{ instagram | 13 }}

Що необхідно зробити, щоб отримати стипендію в вашій школі? 

З часом ми плануємо, щоб 25-30% дітей отримували стипендії за певні досягнення. Наразі це невелика кількість дітей, з 200 учнів старшої школи 8 отримують стипендії різної величини – від 10 до 100%. Але претендувати на стипендію на навчання у нашій школі може кожен. Для цього він має подати заявку на певний перелік документів, які підтверджують високий рівень знань та інтерес до науки. Детальніше з правилами отримання стипендії можна ознайомитися на сайті школи за посиланням https://www.basis.kiev.ua/stipend.

Яка кількість дітей у класах?

У старшій школі набір закрито. У нас по 16 учнів у класі, це таке стандартне число для приватних шкіл. У молодшій школі ще є місця, їхню кількість завжди можна подивитися на нашому сайті. Білінгвальна школа лише відкривається, тому туди є більше можливостей потрапити. 

Записатись на співбесіду

Бліц

Назва Науково-дослідна школа «Базис» Формат офлайн (повний день) Адреса молодша школа – Київ, вул. Предславинська, 19;
середня та старша школа – Київ, вул. Ділова, 3 Рік відкриття 2018 Наявні класи 1-11 класи Макс. кількість дітей у класі 1-4 класи 15 дітей, 5-11 класи 18 дітей Загальна кількість дітей у школі 300 Програма навчання «Росток», білінгвальні класи, Cambridge Primary Вступний внесок 30 000 грн одноразово Вартість навчання україномовні класи – 300 000 грн/рік
білінгвальні класи – 315 000 грн/рік Сайт basis.kiev.ua


 

Якщо ви бажаєте також розповісти нашим читачам про свою школу і стати зрозумілішими для своїх клієнтів, залишайте заявку тут.                                                                                         
 

Фото надані школою «Базис»

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: