Osvitanova.com.ua

Нещодавно на Закарпатті пройшов перший в Україні табір гуманної педагогіки «Зорелови» під менторством автора гуманної педагогіки Шалви Олександровича Амонашвілі. Близько 150 осіб – батьків та дітей – стали гостями першого табору.  За словами багатьох із них, цей табір став проривом року у сфері розвитку сім’ї. 

Автори та засновники проекту – Світлана та Микола Залужні поділилися своїми враженнями: «Нам вдалося провести надглибокі 2 зміни, де батьки та діти зустрілися по-справжньому, де кожен дорослий зміг знайти зцілення себе у батьківстві. В нас як у батьках живе дуже багато провини, тому нам всім корисно знайти радість батьківства, відкрити у собі глибокі сенси як особистостей, як батьків. Нам вдалося зібрати дуже вмотивовану спільноту родин, де люди зустріли однодумців і агентів змін. Для нас дуже цінним є те, що ми змогли дати гостям відчуття української ідентичності через музику, поезію, танці, знайомство з етнографією. Крім того, ми запропонували учасникам досвід нового відпочинку, приклад можливості поєднувати відпочинок та розвиток. Найбільшим бонусом є те, що підлітки, молодь 12-17 років, залишала табір з бажанням повернутися, і їх батьки дякували за те, що наші ментори показали підліткам в таборі нові орієнтири».

Унікальність проєкту виражається в незвичній програмі, яка поєднує лекції для батьків, трудотерапію для сім’ї, розваги, активний відпочинок, та окрему дитячу, молодіжні програми. У кожного віку дітей – свої активності, в цілому 4 напрямки,  для дорослих – тематичні кола – жіноче, чоловіче, відкриті сімейні  консультації.

Мама двох синочків, Володі та Миколки, була вражена від глибини лекцій та їх посилу, для неї основним відкриттям стала ідея гуманної педагогіки про те, що не треба хотіти змінити дитину, треба змінюватися дорослим, ми мотивуємо дітей власним прикладом.

Спікерами табору стали видатні лицарі гуманної педагогіки, сімейні психологи, провідні експерти в області гуманного підходу до виховання. Президент «Міжнародного центру гуманної педагогіки», доктор психологічних наук, Паата Амонашвілі (Грузія) провів лекції про основи гуманної педагогіки і її основні принципи.  

Лицарка гуманної педагогіки, авторка, ведуча семінарів і тренінгів з педагогіки та психології відносин Марина Таргакова (Казахстан) провела жіночі кола на філософські теми – про сенс життя, формулу сімейного щастя, жіноче призначення. Марина нагадала аудиторії, що безумовна любов – це любов, яка не потребує умов, щоб бути. Нам забагато треба умов, щоб любити! Ідея про безумовну любов до дитини стала лейтмотивом усіх виступів Марини Замшарифівни. 

Катерина Ясько, тренерка з розвитку емоційного інтелекту, та Вітаутас Бучунас, коуч, засновник простору лідерської зрілості U-Integral, поговорили з аудиторією про емоційну складову у сімейних відносинах, дали практичні інструменти для підвищення якості комунікації у родині, провели відкриті сімейні консультації.       

Вчитель гуманної педагогіки та співзасновниця «Зорелови» Світлана Залужна ознайомила учасників з глибокою і чутливою практикою, яку Шалва Амонашвілі рекомендує робити час від часу усім батькам для посилення зв’язку зі своїми дітьми, практику листів. Батьки і діти пишуть один одному листа, в якому пишуть про все, що не наважувалися сказати у вічі, просять вибачення чи пояснюють свої вчинки. Такі листи – сповідь, здатна зцілювати й покращувати родинні стосунки.

{{read_more|Читайте також| 1799, 1518}}

Психолог у сфері сімейних та дитячо-батьківських відносин Олексій Бабаянц, провів практику «розмови з татом», яка викликала дуже глибинні переживання у батьків. Адже всі дорослі теж колись були дітьми. У лекціях Олексія роль батька, матері, необхідність спеціального підходу для виховання хлопчиків та дівчаток займають особливе значення. Крім лекцій, Олексій у якості наставника взяв участь у молодіжній програмі для підлітків 12-17 років. Під час обговорень були підняті теми сенсу життя, покликання, особистого простору, свободи дій тощо.

Молодь табору «Зорелови» розробила власний проєкт – вечір-знайомство з аніме з подальшим переглядом стрічки. Підлітки взяли на себе вибір фільму, рекламу, запрошення, лекцію про стиль аніме і пригощання, обрахували вартість квитків, яка б покрила витрати на івент. Від розробки до реалізації проєкту пройшло всього 3 дні. Проєкт став успішним, адже була повна глядачів, які виявили інтерес до теми. 

Дитяча програма в таборі «Зорелови» була реалізована завдяки зусиллям 10 наставників,  вчителів гуманної педагогіки та гуманних педагогів. Вони використовують методичні підходи гуманної педагогіки та власні розробки. Табір запропонував наймолодшим учасникам такі активності, як психологічний клуб, медіашкола, артмайстерня, екокафе, школа виживання, служба допомоги та інше.

«Зорелови» – це місто, де батьки ходять в школу, а діти працюють, заробляючи Дари. Містом управляє Мер, який роздає професії та видає зароблені Дари. За словами Паати Амонашвілі, такі перевтілення можливі лише тоді, коли наставники в таборі, батьки та організатори самі ставляться до них по-справжньому, як в реальності.  На завершальному дитячому концерті керівниця дитячої програми табору, Ксенія Борцюх, учитель гуманної педагогіки, так представила роботу вчителів:

 «Коли ви думали, що ми просто супроводжували дітей в поході, ми закладали їм образ Сили Духу.
Коли ви думали, що ми просто працювали у Службі Допомоги, ми закладали образ Турботи та Підтримки.
Коли ви думали, що ми просто танцювали, ми закладали образ Радості.
Коли ви думали, що ми просто ночували просто неба, ми закладали образ Хоробрості.
Коли ви думали, що ми просто збирали кристали, м закладали образ Краси Духу.
Коли ви думали, що ми просто малюємо та ліпимо, ми закладали образ Віри у свій талант.
Коли ви думали, що діти просто фотографують, ми закладали образ Споглядання, Правдолюбства.
Коли ви думали, що ми просто робили ранкову зарядку, ми закладали образ Здорового Духу.
Коли ви думали, що ми просто співали з  малюками пісні, в цей момент ми закладали образи Безумовної Любові.
Коли ви думали, що ми просто обіймали, ми закладали образи Єдності».  

В цих рядках – глибока мудрість не лише гуманної педагогіки, а й знань класиків педагогічної науки – Сухомлинського, Песталоцці, Реріхів, Руссо, Макаренка. Тут знову згадуються слова Марини Таргаковох про те, що за останні багато тисяч років правила життя (поведінки, виховання, взаємовідносин) на землі не змінилися ані трохи, просто людство продовжує їх вивчати. 

За словами почесного гостя табору Станіслава Крука, президента Всеукраїнської культурно-освітньої асоціації Гуманної Педагогіки, віцепрезидента Міжнародного Центру Гуманної Педагогіки, Лицаря Гуманної Педагогіки, «табір «Зорелови» став особливим відкриттям в освітньому середовищі України. Він є піонером у розвитку сімейної гуманної педагогіки в Україні.

«Зорелови» продовжують ідеї сімейного виховання, які зародилися в Грузії, в Бушеті, і є його прообразом. Табір демонструє свою життєздатність завдяки зусиллям сім’ї засновників – Миколи та Світлани Залужних, чудових педагогів України та досвідчених спікерів, і створює новий напрямок у розвитку української сім’ї. 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: