Osvitanova.com.ua

За перемогу боролися 558 шкільних команд з 437 населених пунктів України, які протягом двох місяців проводили масові заходи: навчання з безпеки на дорозі, розробка та тестування креативних навчальних посібників про безпеку руху для дітей, реалізовували інфраструктурні проєкти з покращення безпеки руху біля своїх шкіл.

Як повідомила Ольга Дробишева, голова громадської організації Traffic Challenge та очільниця оргкомітету змагання:

«Ми об’єднали всю Україну та зробили те, чого не робив жоден інший проєкт: ініціювали неймовірну масштабну медіакампанію про безпеку руху. Стільки медіаматеріалів на цю тему не виходить в Україні за рік, скільки вийшло лише за один місяць Хештег-Марафону! Це — 484 публікації про досягнення наших команд, й це 484 історії успіху.

Протягом Хештег-Марафону втілено 438 проєктів з покращення безпеки руху територій, і ще протягом декількох наступних місяців ця кількість точно перевалить за півтисячі. Зроблено 67 велопарковок, 9 пандусів, встановлено 21 комплект знаків, оновлено 38 розміток «Пішохідний перехід». А ще командами зроблено попереджувальні написи, забезпечення світловідбивачами, створення навчальних майданчиків, облаштування зупинок, автопарковки, тротуар, шлагбауми, «лежачі поліцейські», велодоріжки, з’їзди з тротуарів, освітлення тощо».

Всі проєкти мали практичні результати: від дитячих навчальних посібників до тренінгів з домедичної допомоги, від майстер-класів з виготовлення світловідбивачів до побудови велопарковок. І для цього не потрібно було якихось спеціальних рішень центральних органів влади. Тільки ініціатива, наполегливість та винахідливість восьми учасників команди. Одна з команд навіть провела солодкий благодійний ярмарок для збору коштів на потреби свого проєкту, зібрала кошти та реалізувала проєкт.

Привітати переможців прийшли представники Патрульної поліції та МОЗ України, які також є партнерами проєкту та були залучені безпосередньо в якості експертів на всіх етапах Хештег-Марафону.

«За статистикою ДПП за 2020 рік в Україні відбулось 168107 ДТП, з них із наїздом на велосипедиста 2205, загинуло 235 людей, травмовано 1610. Ці дані показують, що увага до безпеки дорожнього руху повинна бути прикута постійно, адже людські втрати, яким можна було б запобігти, колосальні. Я завдячую організаторам змагання #SatefyChellenge, які дали можливість зрозуміти кожному учаснику проблематику в сфері безпеки дорожнього руху в своєму регіоні та бути долученим до змін. І кожному учаснику завдячую за креативність, за витрачені сили та час, за зусилля, що вже приносять зміни в сьогоднішній день», — зазначила Світлана Ільїнова, державний експерт експертної групи з питань профілактики неінфекційних хвороб та формування здорового способу життя Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я.

«Для Департаменту патрульної поліції безпека дорожнього руху — пріоритетне завдання. І наші шкільні офіцери дуже багато розповідали про Хештег-Марафон #SafetyChallenge. Вони відзначали високу активність школярів, що нас дуже радує. Бо без вашої активності майбутнє нашої країни не може бути світлим», — звернувся до школярів Олександр Коцар, старший інспектор з ОД відділу зв’язків з громадськістю Департаменту патрульної поліції.

Переможців оголошував фронтмен гурту «Без Обмежень» Сергій Танчинець.

1 місце — команда Полтавської загальноосвітньої школи I-III ступенів №19 Полтавської міської ради.

2 місцеПіско-Радьківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Борівської селищної ради, що на Харківщині

3 місце — команда Яворівського ЗШО І-ІІІ ступенів №2 Яворівської міської ради зі Львівщини

За 1,2 і 3 місця команди отримали 50 000 грн, 20 000 грн і 10 000 грн на фінансування проєктів з безпеки руху, а також — на школу — комплекти світловідбиваючих жилетів, комплект книг «1000 та 1 поворот» і диск особисто від Сергія Танчинця. А також персональні подарунки усім членам команд-переможців: самокати, смарт-годинники, навушники, фітнес-браслети, світловідбиваючі брелоки, конструктори, набори книжок, розмальовки та інші приємні сувеніри. Крім того, кожен з учасників команд-переможців отримав змогу пройти два тести на COVID на антитіла та на антиген.

Організатори також відзначили спеціальними призами ТОП-10 команд, яких оголосили представники партнерів Хештег-Марафону.

В якості заохочувальних призів команди з ТОП-10 отримали комплекти дорожніх знаків «Обережно, діти!», які зможуть встановити біля своїх шкіл, книжки для дітей початкової школи «1000 і 1 поворот», комплект світловідбиваючих жилетів для школи та світловідбиваючі брелоки як подарунок для кожного учасника команди.

До ТОП-10 команд, що отримали спеціальні призи, увійшли команди, які представляють:

Забузький ліцей Рівненської сільської ради Любомльського району Волинської області Комунальний заклад «Золочівський ліцей №2» Золочівської селищної ради Миколаївську загальноосвітню школу №32 імені Кривоносова С. С. Комунальний заклад «Мереф'янський медичний ліцей» Мереф'янської міської ради Харківської області» Миколаївську загальноосвітню І-ІІІ ступенів №20 Миколаївської міської ради Миколаївської області Запорізьку загальноосвітню школу I-III ступенів №103 Запорізької області Запорізької міської ради Комунальний заклад «Гуляйпільський колегіум «Лідер» Гуляйпільської міської ради Комунальний заклад «Загальноосвітня школа I-III ступенів №27 Вінницької міської ради» Спеціалізовану школу № 64 М. Київ Самбірську гімназію.

 

Також, як заявили організатори, 100 команд, що посіли місця від 1 до 100 отримають у якості заохочення комплекти світловідбиваючих жилетів від оргкомітету.

У рамках цього нагородження були вручені призи й двом переможцям челенджу #Love30Ukraine, який відбувся в рамках Хештег-Марафону. Два електросамокати отримали:

викладачка КЗ «Стрітівський педагогічний фаховий коледж кобзарського мистецтва» Ніна Громадська з села Стайки на Київщині та психолог і соціальний педагог Рубіжанської ЗШ І ІІІ ступенів 3 Олена Березніченко з Рубіжного, що на Луганщині.

Нагадаємо, що змагання проходило на всій території України з 29 квітня по 31 травня 2021 року в рамках Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge. Проєкт реалізовано у співпраці з Патрульною поліцією України, Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством освіти і науки України, обласними та міськими державними адміністраціями.

Протягом останніх двох місяців у Хештег-Марафоні #SafetyChallenge взяли участь 558 шкільних команд з більш, ніж 400 населених пунктів України.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: