Osvitanova.com.ua

 

Приємно чути, коли лунає гарна українська мова. Проблема полягає лиш у тому, що дуже часто діти приходять до школи російськомовними та зовсім не прагнуть навчитися української. Як з цим впоратись, ми запитали Марічку Берізко, вчительку української у ліцеї «Крила».

На початку навчального року в одному з класів Марічки не було жодної чисто україномовної дитини: троє –  двомовних, двоє — російськомовних, одна – що зовсім не розуміє українську. Станом на сьогодні 5 з 6 дітей україномовні, шоста – почала розуміти та трошки говорити українською.

Ось її 9 порад, як досягнути такого результату:

Власний приклад
Не можна навчити мови, якщо не любиш її сам. Потрібно постійно спілкуватися з ними чистою українською. Колись учениця попросила Марічку просто порозмовляти, бо їй було приємно слухати.
 

Повага та любов до України
Навчити любити мову неможливо, коли не любиш її країну. Для цього вчителька крилатих учнів взяла магнітну карту України. Кожен тиждень за здобуті знання першокласники отримують на неї нову область нашої країни, а коли збирають цілу етнічну територію, наприклад, Слобожанщину, то дивляться  відео Ukraїner про цю територію. Все це робиться через легенду, де потрібно допомогти герою Роні вивчити українську та пізнати красу її країни (діти люблять комусь допомагати).
 

Інтерактивний матеріал українською
Для уроків використовується YouTube-канал «Книга мандрівка», сайт «Мова – ДНК нації», висловлювання кота Інжира, українські пісні відомих виконавців, скоромовки, гарні україномовні ігри, часто пластові. Останні Марічка знімає та викладає в себе YouTube-каналі.
 

Толерантне ставлення
Коли діти говорять російською, можна запитувати, як це буде українською. Якщо дитина не знає, вчителька  пропонує їй запитати в однокласників. Учні «Крил» вже звикли, що то не приниження, а навпаки – важливе для життя вміння попросити про допомогу. Всі, коли вчаться, помиляються, і це нормально. На перервах дітей теж просять говорити українською і вони радо змінюють мову.

Читання вголос
Вчителька читає учням, а вони – їй. Висловлюють власну думку, обговорюють, діляться своїм досвідом і навіть не усвідомлюють, що тренують українську.
 

Ідеї
Марічка придумала і втілила україномовний виклик. За те, що кожен у класі говорить, пише, читає і т. д. українською, вона рухає його/її кубок вперед, і так за кожен урок до кінця тижня. А також написала пісню про області України й співає її разом з дітьми, носить одяг з висловлюваннями відомих українських поетів (учні дуже люблять їх читати), щотижня приносить нову фразу від кота Інжира, котра надихає малечу до наступного понеділка.

Святкування українських та міжнародних свят, пояснення історичних подій
Це те, через що діти краще можуть усвідомити практичність застосування української мови й відчути себе частинкою української культури. Мова йде про такі свята, як День писемності, День Землі тощо.
 

Рефлексія
Після кожного уроку діти розповідають, що найбільше сподобалось та запам‘яталось. Таким чином вони пригадують матеріал і вправляються у формуванні власних висловлювань українською.

Пояснення
Якось учень «Крил запитав вчительку: «Марічко, а почему мы не можем в школе говорить на русском?». Цей учень жив певний час в Росії, тому вчителька запитала у відповідь: 

— Скажи, будь ласка, якою мовою говорять в Росії?

— Російською, —  відповідає він.  

— А в магазині?  

— Російською.

— А в бібліотеці?

— Російською. 

— А в школі?

— Російською. 

— А ми з вами де живемо? 

— В Україні. 

— То якою мовою будемо говорити в школі? 

— Українською. 

Таким чином він сам дав відповідь на своє питання. Звісно потім обговорили, що Конституція України дозволяє говорити в побуті та вдома тією мовою, якою захочеш — польською, китайською і т. д. Але в усіх інших випадках — українською.

Звісно, щоб діти не переходили на російську, потрібен не один рік. Також необхідна співпраця усіх сторін: батьків, школи, дітей. Але для Марічки головне, що діти люблять українську, вміють нею висловитися, і що найважливіше – не соромляться це робити.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: