Osvitanova.com.ua

З огляду на виклики та нагальні потреби, які постали перед системою освіти України в умовах протидії пандемії COVID-19, та з метою дерегуляції та дебюрократизації управління системою освіти, спрощення ведення документообігу закладів загальної середньої освіти (далі – ЗЗСО) Міністерством освіти і науки України було поставлено завдання ДНУ «Інститут освітньої аналітики» (наказ МОН № 781 від 09.06.2020) забезпечити розробку державних безкоштовних електронних журналів та щоденників в рамках розвитку Програмно-апаратного комплексу «Автоматизований комплекс освітнього менеджменту» (далі – ПАК «АІКОМ»).

Впровадження даного програмного продукту є інновацією, що надасть для педагогічних працівників, батьків та учнів ЗЗСО зручний онлайн-інструмент, який 24/7 забезпечить доступ до оцінок, відвідуваності та інших ресурсів журналу. Впровадження такого ІТ-рішення є особливо актуальним для тих ЗЗСО та громад, які не можуть собі дозволити закупівлю альтернативних комерційних програмних продуктів. До системи е-журналів долучаються не тільки заклади загальної середньої освіти, а й заклади професійної, фахової передвищої та вищої освіти.

 

За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, запуск електронних журналів та щоденників – це вагомий крок на шляху становлення потужної системи національних електронних сервісів, який дозволить мінімізувати корупційні ризики при виставленні оцінок.

«У 2021 році плануємо подальший розвиток і розширення функціональних можливостей електронних журналів та щоденників, зокрема йдеться про адаптацію порталу до екранів мобільних телефонів та облік відвідувань занять учнями», – зазначив Сергій Шкарлет.

Підключення шкіл до E-journal відбувається за 4 кроки.

Крок 1. Заклад освіти надсилає на електронну адресу ДНУ «Інститут освітньої аналітики» (ejournal@iea.gov.ua) запит щодо підключення з обов’язковим зазначенням наступної інформації:

регіон (область); місто/ОТГ; назва закладу освіти з позначенням його ID у системі ДІСО; ЄДРПОУ закладу освіти; ПІБ відповідальної особи (адміністратора); електронна адреса відповідальної особи (адміністратора); телефон відповідальної особи (адміністратора).

Крок 2. ДНУ «Інститут освітньої аналітики» розглядає звернення, створює в E-Journal адміністратора для даного ЗЗСО з відповідними правами доступу.

Крок 3. Система E-Journal автоматично генерує права доступу та надсилає запрошення на вказану електронну адресу адміністратора закладу освіти.

Крок 4. Відповідальна особа, отримавши права доступу, авторизується в системі й розпочинає роботу.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: