Osvitanova.com.ua

«Хто я?» – це питання, яке хвилює фактично кожного підлітка. Ця вправа з критичного мислення допомагає школярам зрозуміти та пояснити важливі критерії їх особистості. Підлітки можуть написати римований або білий вірш, звертаючи увагу лише на ритм. Також це один з варіантів роботи, коли потрібно охарактеризувати історичну чи літературну постать.

Для чого? Біографічний вірш допоможе учням вийти за межі звичного образу, який ті звикли демонструвати одноліткам чи старшим. Ця вправа дозволить оточуючим поглянути на підлітка під новим кутом, зосередившись на факторах, що формують ідентичність – досвід, стосунки, сподівання та інтереси. Це чудовий спосіб налагодити стосунки між однолітками та налагодити сприятливу атмосферу у колективі. Також біо-вірші – це спосіб учнів розказати про літературних чи історичних персонажів усе, що вони знають.

Процес виконання:

1. Попередня підготовка

Оберіть предмет обговорення та мету створення біо-вірша. Як правило, учні обирають варіант – написати вірш про себе. Але цілком прийнятно це по відношенню до вигаданих чи реальних постатей. Можете дати завдання учням написати вірш стосовно однієї історичної фігури, або дозвольте обирати самостійно.

Підготуйте список бажаних критеріїв, які мають розкриватися у роботі. Наведемо приклад списку питань та пропозиції до самопрезентації учня:

Використовуй прикметники, які допоможуть описати тебе. Розкажи про стосунки з іншими (друзі, батьки, брати чи сестри). Що ти любиш? Які найважливіші спогади у твоєму житті? Чого боїшся? Які в тебе обов’язки? Про що ти мрієш чи сподіваєшся? Що про тебе знають всі? (Ім’я, місце, місто, район проживання).

Ви можете адаптувати цей формат під інші типи питань, чи переорієнтувати на іншого персонажа, історичну постать.

2. Мозковий штурм

Перш ніж почнуть писати, корисно провести мозковий штурм ідей, які можуть бути включені до вірша.

3. Процедура написання вірша

Поясніть формат біовірша. Можете заздалегідь підготувати варіант готового вірша, який розкаже про вас чи якогось персонажа по-новому.

4. Оприлюднення готових віршів

Є багато способів, якими учні зможуть поділитися своїми роботами. Наприклад, можуть дати сусіду по парті, зачитати, розмістити на стенді тощо. Можете запропонувати виконати таку стратегію:

Попросіть учня прочитати вірші класу. Заздалегідь назначте когось на роль коментатора для цього читця. Коли поезію буде озвучено, коментатор має сказати, що йому сподобалось, що ні, що було цікавим, а що – неочікуваним. Попросіть передати вірші сусіду по парті. Дайте час для читання мовчки. Читач робить свої помітки на полях у вигляді коментаря, через певний час робота передається далі. Насамкінець аркуш з купою коментарів повертається до автора.

Якщо ви розумієте, що на уроці забракне часу на виконання завдання, розбийте його за такою схемою: підготовка на уроці – виконання вдома – перевірка наступного уроку.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: