Osvitanova.com.ua

У всьому світі 2 квітня відзначається Міжнародний день інформування про аутизм, про це важливо говорити і з нашими дітьми. Важливу роль у таких розмовах відіграють дитячі історії, покладені в основу гарних книжок. Є діти, які впізнають якісь свої риси у характері головних героїв і не будуть відчувати себе такими самотніми, та більшості дітей просто необхідно зрозуміти «інакшість» однолітків з аутизмом. 

1. Любий Ґабріелю, Гальфдан В. Фрайгов, «Видавництво Старого Лева»

Молодший син норвезького письменника Гальфдана Фрайгова — аутист. Отже ця чесна, ніжна і відверта книга — лист від батька до сина. Ви дізнаєтеся, як буває нелегко зрозуміти іншого, який і сам поки не розуміє хто він у цьому світі, і що в ньому має робити. Розмови, батьківська гордість за досягнення сина, безумовна любов, непрості моменти і сила родини — ось про це книга. 5 гривень від вартості книжки буде перераховано на підтримку дітей з особливими потребами Навчально-реабілітаційного центру «Джерело».

2. Рікі та дороги, Марк Лівін, «Віват»

Дедалі більше з’являється у нас та наших дітей можливостей дізнатися про тих людей, які не вписуються у рамки так званої «норми». Принцип інклюзивності шкільного навчання наближає інші реальності та інші способи взаємодії із дітьми з розладами аутичного спектру. Саме цій тематиці письменник Марк Лівін присвятив свою книгу про підлітка з синдромом Аспергера. Що ж це за синдром? Зазвичай його називають високофункціональним аутизмом, адже у осіб, у яких він є, інтелект нормального або навіть високо рівня. Натомість великою їх проблемою лишається соціальна взаємодія та емоційний розвиток: їм важко дається невербальна комунікація, а повторювані ритуали, складання списків та дотримання розкладу тримають їх світ в купі. В історії про 14-річного Матвія є дуже важливий друг — уявний собака Рікі, який є для Матвія провідником шляхами, що мають вести додому.

3. Розумник, Кім Слейтер, Видавництво Старого Лева»

Коли ти «якийсь не такий», щодо твого інтелекту часто роблять хибні припущення. От і Кіран Вудз намагається розгадати одразу дві таємниці: хто вбив його друга безхатченка (поліція не дуже переймається цією справою, адже мова «лише» про безхатька) і куди поділася бабуся, яка перестала їх з мамою навідувати? Важко зосередитись на детективній роботі, коли однокласники дражнять, а вдома вітчим ображає маму. Чудова історія про любов, яка долає все. За цю книжку Кім Слейтер отримала десять літературних нагород.

4. Загадковий нічний інцидент з собакою, Марк Геддон, «Клуб семейного досуга»

15-річний Крістофер Бун — аутист. Він живе у невеличкому містечку разом з батьком. І ось, одного разу, хтось вбив сусідського собаку, і всі підозрюють у цьому Крістофера, який вирішує розслідувати цей загадковий нічний інцидент. У Крістофера гострий розум, він дуже сильний у математиці, але мало що розуміє у повсякденному житті. Він не любить, коли його торкаються, не довіряє незнайомцям. Він ще не знає, що це розслідування переверне все його життя.

5. Візуальний словник соціальних ситуацій, Фондом допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім»

Цей словник може використовуватись для роботи з дітьми-аутистами, які краще сприймають правила поведінки у соціумі саме у такій, візуальній формі. У словнику описана 31 соціальна ситуація, з якою найчастіше стикаються діти. За допомогою словника дитина навчиться вітатися, прощатися, просити і чекати, спілкуватися та гратися з дітьми, їздити у транспорті та поводитись у громадських місцях.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: