Osvitanova.com.ua

Бестселери Стівена Кові завоювали серця мільйонів читачів по всьому світу. Книжка «Сім звичок надзвичайно ефективних сімей» – одна з таких, це – новий погляд на описані автором звички ефективних людей. На цей раз популярна концепція використовується для встановлення теплих і близьких взаємин в сім'ї. Також батько дев'яти дітей і дід 43 онуків Стівен Кові дає поради щодо розв'язання проблем, з якими рано чи пізно має справу кожен з нас, наводячи приклади історій з життя власної сім'ї.

Кові вчить, що шлях до гармонійних взаємин в сім'ї не повинен бути гладким, рівним і ідеальним: кожен з нас на своєму шляху помиляється, діє емоційно і безглуздо. Але шанс відновити гармонію є завжди, як би ви не «облажались» в процесі її створення.

Нижче ви побачите п'ять цінних порад з книжки про те, як зробити якомога менше помилок, будуючи гармонійні відносини з сім'єю.

1. Відкрийте рахунок в банку емоцій

Цей рахунок в емоційному банку показує якість ваших взаємин з іншими людьми. Працює як звичайний банк, де ви можете робити «вклади», на зміцнення довіри у відносинах, або «вилучати» кошти, вдаючись до дій, які цю довіру послаблюють.

Важливо! Ви можете надати перевагу вкладам, а не зняттю коштів. Якою б не була ситуація, ви завжди здатні до певних дій для поліпшення відносин. Наприклад, запитати у дитини, як в неї справи, замість «Ти коли вже нарешті уроки зробиш?».

2. Говоріть про відсутніх так, ніби вони поруч

Найцінніший внесок в емоційний рахунок, який тільки можна зробити – лояльність до відсутніх поруч членів родини. Однак це не свідчить про ігнорування їх недоліків. Автор говорить про те, що ви зазвичай зосереджуєтесь на позитивних факторах, а якщо і згадуєте про недоліки, то відповідально і конструктивно, щоб не осоромитися, якщо людина, про яку йде мова, почує ваші слова. Наприклад, що ви відчуєте, коли хтось недобре говорить з вами про іншу людину? Хіба ви не замислювалися: в інших умовах ця людина не скаже те ж саме про вас?

Важливо! Від того, як ви ставитеся до будь-якого з родичів, залежать і всі інші відносини в родині. Якщо починає хтось один, інші родичі потроху звикають і дотримуються принципу лояльності в сім'ї.

{{read_more|Читайте також| 4733, 3869}}

3. Поставте сім'ю на перше місце

Сьогодні в житті багатьох людей дім і офіс помінялися місцями. Сімейне життя перетворилася в перегони, щоб встигнути все заплановане. А ось на роботі є можливість і поспілкуватися, і розслабитися під час перерви. Так деякі люди охоче засиджуються на роботі, тому що там їм комфортніше, ніж удома. До того ж робота дає зрозумілі помітні нагороди – кар'єрний ріст, зарплату і премії. Нагороди, які можна отримати в сім'ї, майже всі внутрішні. У сучасному суспільстві не хвалять за зразкове виконання ролі батька або матері. Ніхто не стане вашим фанатом, якщо ви граєте тільки цю роль.

4. Зрозумійте, що образа – це вибір людини

Ображаючись ми прагнемо помсти, зводимо рахунки, скаржимося іншим. І зазвичай так ми робимо ситуацію тільки гірше. Замість цього краще обробити негативний досвід – проговорити, обміркувати, поспівчувати один одному, спробувати прийти до прощення. Коли відбувається щось погане, ми можемо пом'якшити своє ставлення до подій, визнати власну роль в них, з емпатією вислухати всіх, хто сприймає це інакше.

Важливо! Якщо гніватися і втрачати контроль лише в 10 випадках зі 100, то це суттєво вплине на всі ваші взаємини, тому що люди ніколи не впевнені, чи не наступлять вони вам на мозоль знову.

5. Знайте, якщо не сформувати потужну звичку, сімейні правила не спрацюють

Якщо родичі не бажають дотримуватись певних моделей та правил, в родині оселяється нестабільність. Але якщо ці моделі перетворюються в звички, з часом вони досить зміцнюються, щоб підпорядкувати собі індивідуальні недоліки, які час від часу трапляються в житті. Наприклад, ви можете починати спілкування сам на сам або сімейний вечір з неприємними емоціями, але якщо цілий вечір займатися разом чимось цікавим, у всіх буде гарний настрій.

Важливо! Якщо регулярно робити своєрідні «сімейні тімбілдинги», то незабаром всі члени сім'ї починають співпереживати і вірити в обрані сімейні традиції, моделі і структури. Вони відчувають, що можуть на це спиратися, відчуваючи себе захищеними.

Чому варто прочитати книгу «Сім звичок надзвичайно ефективних сімей»? У сучасному ритмі життя ми часто забуваємо про ту роль, яка відведена нашій родині. Заробляючи гроші і занурюючись в роботу з головою ми пропускаємо сімейні вечері і дні народження близьких. Книжка Стівена Кові покликана нагадати всім ефективним менеджерам, кар'єристам і бізнесменам, що немає місця краще, ніж наш дім, і людей ближчих, ніж наша сім'я.

{{read_more|Читайте також| 1290, 2526}}

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: