Osvitanova.com.ua

Важка робота була частиною шляху до Нобелівської премії кожного лауреата. Франсуаза Барре-Сінуссі провела ранок перед весіллям в лабораторії. На наступний день після народження першої доньки Майкл Браун відразу ж повернувся до Джозефа Гольдштейна, щоб обговорити експерименти. Молоді вчені часто запитують лауреатів про баланс між роботою і життям. Їх відповіді можуть бути корисними всім нам.

1. Проводьте час зі своєю сім'єю і друзями

Лауреати часто відзначають цінність підтримки особистих відносин. Лауреати в області медицини кажуть, що поєднували дослідницьку роботу зі своєю клінічною зайнятістю. Браян Кобилка, нагороджений Нобелівською премією з хімії, працював як у відділенні невідкладної допомоги, так і в лабораторії. Однак, попри велике навантаження, він також знаходив час для своєї родини. Як пояснює колега, нобелівський лауреат Баррі Маршалл, бувають моменти, коли сім'я надає істотну підтримку, тому це дуже важливо – знаходити час на особисті відносини.

2. Висипатися

Сон, фізичні вправи й гарне харчування можуть суперечити тривалій роботі. Тому виникає спокуса поставити роботу вище діяльності, яка сприяє здоров'ю та добробуту. Однак Олівер Смітіс радить цьому протистояти. Мало того, що сон необхідний, щоб залишатися здоровим, ваш мозок також потребує сну, щоб функціонувати на повну потужність, щоб ви могли генерувати ідеї та розв'язувати проблеми.

3. Пріоритезувати різні аспекти вашого життя

Сім'я, робота і сон –  все це важливо для успіху вченого, але не всі ці аспекти повинні бути в центрі уваги. Радше пріоритезувати один аспект, аніж намагатися підтримувати все на вищому рівні. Це може означати втрату сну і втому, але Елізабет Блекберн вважає, що на короткий час це нормально. Не лякайтеся думки про те, що ви повинні все робити ідеально відразу, ви можете зосередитися на чомусь одному в різний час.

4. Мати кілька інтересів, які допоможуть впоратися з невдачею

Постійна складова життя кожного вченого – це провал. Кожен експеримент – це дослідження невідомого, яке пов'язане з ризиком зазнати невдачі. Це може статися тому, що технологія ще не була доступна для розв'язання питання, тому що теорія не була правильною, або просто тому, що експериментальний протокол був хибним. Емоційні вкладення вчених у свою роботу означають, що може бути важко впоратися з постійними невдачами.

Один зі способів обійти цю проблему – провести кілька експериментів. Вони часто включають менш ризикований варіант, щоб збільшити шанси на успішний експеримент. Гарольд Вармус не тільки радить працювати над двома експериментами одночасно, але і рекомендує мати інтереси за межами лабораторії, щоб підтримувати рівень мотивації у важкі часи.

5. Тримайте в роботі баланс

Якщо надто багато працювати, можна вигоріти. Перемикайтесь від роботи ще на щось, так ви зможете по-новому подивитися на те, над чим працюєте. Наприклад, прогулянка дає вам можливість зробити крок назад і подивитися на речі по-іншому. Лауреати часто відзначають, що понаднормова робота не завжди призводить до ефективності. Пол Нерс каже, що якщо ви будете занадто багато працювати, ви будете продовжувати йти в тому ж напрямку.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: