Osvitanova.com.ua

Карантин вніс серйозні зміни у звичне життя людей. Все частіше діти навчаються поза школою у звичайному розумінні. У зв'язку з цим зацікавленість в нових формах навчання зростає, як і кількість шкіл, що їх надають. Тут я спробую роз'яснити особливості деяких форм навчання, їх відмінності, плюси і мінуси.

Чому саме я? По-перше, у моєї сім'ї є особистий досвід позашкільного навчання, по-друге, маю відношення до освіти, так би мовити, процес знаю зсередини, оскільки разом з Галиною Шостак відкрила дві школи, Kebeta school в Києві, на ВДНГ та Всеукраїнську фізико-математичну онлайн-школу Kebeta.online.

Дистанційні школи

Цей формат на ринку приватної освіти надають школи (найчастіше, з ліцензією), в яких навчатися можна дистанційно і без прив'язки до суворого розкладу. Основа роботи і взаємодії — це платформа, за допомогою якої і відбувається це саме навчання. Як правило, матеріал на платформі подається у вигляді сканів теоретичної частини підручників, іноді розбавлений відеороз'ясненнями та/або презентаціями. Перевірка знань і засвоєння матеріалу відбувається шляхом виконання завдань у вигляді тестів і/або відкритих завдань (написати вручну, відсканувати і надіслати на перевірку). Багато хто використовує віртуальні лабораторії для дослідів і практичних робіт. У всіх школах є куратори класів і зворотній зв'язок з учнем/батьками по успішності в тому чи іншому вигляді. Деякі школи надають можливість відвідувати консультації з предметів. У будь-якому випадку, такий формат навчання передбачає самостійне вивчення матеріалу. 

Кому підходить такий формат? 

Дітям, які планують пов'язати своє життя зі спортом, творчістю та ін., де є паралельно інше навантаження і акцент ставиться не на шкільні предмети. 

Дітям-олімпіадникам, які «живуть» певними предметами, а решта їх просто відволікають.

Дітям, яким з тієї чи іншої причини не підійшла звичайна школа (особливості здоров'я, булінг і т. д.) і хто готовий або займатися разом з дитиною (бути поруч, допомагати, пояснювати теми), або наймати репетиторів/водити на додаткові курси. 

Плюси: 

Немає прив'язки до розкладу: вчи уроки коли хочеш, де хочеш, як хочеш. Мінімальна вартість на ринку освітніх послуг. 

Мінуси: 

Стандартна програма з усіх предметів, якої НЕ вистачить для складання ЗНО (тобто, про це варто подбати окремо).

Мінімум соціальних контактів (можливо, комусь і не мінус).

Немає можливості вибудовувати індивідуальну траєкторію вивчення тих чи інших предметів в плані глибини знань.

Більша залученість батьків.

 

Онлайн-школи

Навчання в подібних школах відрізняється від дистанційного тим, що частина уроків (дуже залежить від школи, в нашій це 50%+, тобто більше половини) проходить в режимі «живого» спілкування із вчителем. Все, як у звичайній школі, тільки через ZOOM, наприклад. Зараз цей напрямок розвивається з шаленою швидкістю, онлайн-викладачі виходять на вищий рівень, програми (і ZOOM, в тому числі) не відстають. Це дає можливість застосовувати дуже багато різних фішок на онлайн зустрічах: ділити клас на групи прямо на уроці, виводячи в різні віртуальні кабінети, влаштовувати «летючки», опитувальники і тести прямо на уроці, демонструвати на екрані відео, презентації, на ньому ж писати завдання , як на шкільній дошці. Це означає, що пояснення теми можна закінчити тоді, коли зрозуміє кожен. І найголовніше — бачити один одного, контактувати і спілкуватися. 

Плюси:

Можливість кожній дитині вибудовувати індивідуальну траєкторію вивчення предмета, адже вчитель бачить і знає рівень кожного. Одні не чекають, поки підтягнуться інші. 

Можливість зробити ухил в навчанні і спеціалізацію (у нас, наприклад, це математика, українська і англійська мови, — можливість підготуватися до ЗНО не вдаючись до репетиторів і курсів). 

Живі уроки вчитель-учні. Цим вже багато сказано. 

Спілкування з однолітками і спільне виконання завдань. 

Менша залученість батьків у процес. 

Мінуси: 

Вартість. Вона не може бути мінімальною, якщо залучаються професіонали. Так не буває. Але! Рахувати потрібно правильно і порівнювати речі, які піддаються порівнянню. Витрачати на школу і окремо на репетиторів/курси, або вибрати школу, де це надається 2 в 1. 

Наявність розкладу. Природньо, ZOOM уроки проводяться за певним графіком (не факт, що це мінус, але комусь може не підійти, наприклад, через різницю в часі або все через ті ж заняття спортом). Можна дивитися, звичайно, все в записі, але тоді втрачається та сама родзинка онлайну.

 

Змішане навчання (blended learning)

Це досить новий для України формат навчання, в якому міксується дві форми: фізична присутність на уроках і онлайн. Все навчання відбувається паралельно. Частина учнів відвідує школу фізично, а хтось – вчиться в онлайн. Це дуже зручний формат навчання, особливо зараз, під час пандемії. Але він вимагає серйозної організації процесу, починаючи з технічної складової (як забезпечити якісну передачу картинки в онлайн-конференції, як вести урок, привернути увагу всіх учнів, розподіляти завдання) і закінчуючи серйозним навчанням персоналу. Ну і затратно, звичайно. Хто зі шкіл зараз на ринку надає такі послуги, я не знаю. Ми в початковій школі вже це впровадили. Процес складний, але результат хороший.

 

Як вибрати школу і формат навчання

1. Відповісти собі на наступні питання: чого ви хочете від школи і яким хочете бачити результат. Від цього буде залежати, як мінімум, форма навчання. 

2. Скласти список бажань/вимог, якими повинна володіти школа і їх пріоритезувати. 

3. Обговорити це з дитиною. Обов'язково. Без її настрою і згоди діла не буде. 

4. Вивчити ринок освітніх послуг, скласти шорт-ліст шкіл. Не забувайте, що практично всі школи «чистять» негативні відгуки там, де можуть. 

5. Ознайомитися з ідеологією школи, вона повинна бути вам близька. Дізнайтеся про цінності тих, хто її заснував і/або керує процесом. Цінності повинні +/- збігатися з вашими. 

6. Познайомитися (написати/зателефонувати) представникам школи і скласти свою картинку. Якщо все ок і вас більшою мірою все влаштовує — переходьте до наступного пункту.

7. Скористатися пробними днями в школі і прийняти рішення. Це працює навіть краще, ніж сарафанне радіо. Дуже багато чого буде залежати від того, хто вчить ваших дітей, як і який контент є на платформі. За тиждень можна скласти враження.

Удачі всім у виборі школи!

Photo by Thomas Park on Unsplash

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: