Osvitanova.com.ua

Емоційний інтелект є важливою характеристикою більшості успішних людей, оскільки він допомагає будувати міжособистісні та соціальні стосунки. При дослідженні було виявлено, що успішні люди мають високий рівень емоційного інтелекту. Хоча деякі можуть не знати про ці показники, які можуть довести, наскільки емоційно розумними/розвиненими ми є, важливо знати, що саме ці елементи можуть бути тим, що визначає, наскільки успішним ви можете стати. 

1. Ви вмієте давати/дарувати, не чекаючи нічого взамін

Емоційно розвинені люди здатні спілкуватися та налагоджувати зв’язок з іншими, оскільки вони можуть пропонувати частинку свого часу, енергії або ресурсів, не чекаючи віддачі. Такі вчинки справляють сильне враження на інших і допомагають налагоджувати міцні зв’язки.

2. Ви не тримаєте образ

Бажання помститися комусь, хто образив вас чи вчинив з вами несправедливо, може бути достатньо потужним, щоб негативно позначитися на вашому здоров’ї та емоціях.  Емоційно розвинені люди усвідомлюють цей факт і вони розуміють, що тримати образу не приносить користі, коли інша людина не погрожує безпосередньо.

3. Ви вдячні за те, що маєте

Відчуваючи вдячність, ви покращуєте свій настрій і більш позитивно сприймаєте нові цілі та завдання.  Виявлення такої вдячності за те, що маєте, допомагає бути більш корисними для свого оточення.

4. Ви не сприймаєте ні себе, ні інших занадто серйозно

Ви розумієте свої обмеження, а також розумієте обмеження інших.  Ви не перфекціоніст, і не очікуєте, що такими будуть інші.  Замість того, щоб звинувачувати інших або погано висловлюватись у відповідь на їхні помилки, ви беретесь до справи і намагаєтесь вирішити проблеми, які  постали перед вами. 

5. Ви вмієте «відключатися»

Ви знаєте як створити баланс між роботою та життям. Ви розумієте, що для підвищення продуктивності та досягнення більшої кількості цілей потрібно робити перерви та уникати стресів, які впливають на ваше психічне та емоційне здоров’я.

6. Ви допитливі

Ви завжди в пошуках відповідей та нових знань. Ви вважаєте, що знаєте та вмієте недостатньо, і що все навколо можна покращувати і вдосконалювати.  Це спонукає інших захоплюватися вашою позитивною енергією, оскільки з вами вони бачать більше нових можливостей, а не «неможливостей».

7. Ви здатні адаптуватися

Ви не проголошуєте себе жертвою змін, Натомість завжди пристосовуєтесь до змін і зустрічі з ними.  Ви розумієте, що постійними є лише зміни, і вам просто потрібно бути частиною цього “колеса”, яке продовжує рухатися.

8. Ви піклуєтесь про свій фізичний та психічний добробут

Ви цінуєте ваше тіло як транспортний засіб, який веде вас до успіху. А отже, ви можете подбати про те, щоб достатньо відпочити, правильно харчуватися і підтримувати здорові стосунки.

9. Ви уникаєте токсичних людей

Ви розумієте, що для вирішення проблем або ситуацій, спричинених токсичними людьми, потрібно докласти чимало зусиль.  Ви знаєте, що раціональне реагування на те, що вони говорять, може викликати фрустрацію. Тому ви вдосконалюєте свою навичку не дозволяти їм маніпулювати вами. 

10. Ви самоусвідомлені

Ви знаєте свої сильні та слабкі сторони.  Ви знаєте яке середовище чи ситуації можуть покращити ваш успіх, а які не можуть. Наявність таких знань допомагає вам повною мірою використовувати те, що сприятиме вашому успіху. 

11. Ви або віддані справі, або ні

Емоційно розумні люди не займають вичікувальну позицію. Ви або переймаєтесь чимось, або ні. Вагаючись і займаючи нейтральну позицію (або створюючи таке враження), ви не можете взяти на себе значущі важливі завдання.  Це призводить до великої напруги і стресу і не допомагає вам правильно направляти свою енергію.

12. Ви можете відкласти задоволення

Ви досить дисципліновані, щоб сказати «ні» тим речам, які насправді не входять у ваші пріоритети.  Ви відкладаєте задоволення і уникаєте необдуманих та імпульсивних дій. Це тримає вас у порядку та робить вас більш цілеспрямованими.

Photo by Cleyton Ewerton from Pexels

Переклад з англійської 12 Indicators You’re Emotionally Intelligent  Євгенії Міняйленко для Empatia

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: