Osvitanova.com.ua

Низька активність учнів – одна з найбільших проблем дистанційного навчання. Як залучати учнів до ефективної роботи у віртуальному класі? Чи є універсальні стратегії, які можна задіяти під час роботи в умовах дистанційного навчання, розповів наурок.

1. Камера! Мотор!

Погодьтеся, що віртуальний урок набагато приємніше проводити для учнів, а не для купи чорних квадратів. Вимкнені камери викликають сумніви не лише у якості засвоєння знань учнями, а й узагалі у їхній фізичній присутності на занятті. Як налагодити візуальний контакт із дітьми? Попросіть їх тримати камери увімкненими протягом усього уроку. Так ви матимете змогу бачити, що роблять діти, а їхня міміка допоможе зрозуміти, як вони сприймають навчальний матеріал.

2. Розмова без слів

Коли всі учні підключаються до уроку та увімкнуть мікрофони, почнеться... Ні, не урок. Почнеться галас. Кожен намагається щось сказати, що вже казати про фоновий шум. Як налагодити дисципліну і не втратити зв’язок із учнями? Запропонуйте дітям вимкнути звук та використовувати для спілкування спеціальні сигнали. Наприклад, якщо вони згодні з вами, слід підняти великий палець, якщо ні – опустити його. Якщо ви поставили запитання з множинним вибором, вони можуть підняти пальці для позначення відповіді, яку обрали. Наприклад, для варіанту для A – один палець, для варіанту В – два пальці тощо.

Деякі сервіси для відеозв’язку мають функцію «підняття руки» або набір смайлів у чаті. Це також чудовий спосіб для спілкування, яким неодмінно слід скористатися! Але слід обговорити відповідні смайли заздалегідь.

3. Безпечний простір

Під час дистанційного навчання надзвичайно важливо, щоб учні почували себе комфортно та мали змогу вільно обмінюватися своїми ідеями. Складіть спільно з ними правила віртуального спілкування. Це сприятиме підвищенню активності учнів та створенню доброзичливої атмосфери. Якими мають бути правила? Дозвольте учням покреативити!

4. Кімнати для переговорів

А як організувати роботу в групах? Справжній онлайн-еквівалент традиційного формату – кімнати для переговорів! Їх можна створювати як у сервісах відеозв’язку, так і у звичайних месенджерах. Об’єднайте учнів в окремі групи, установіть мету для всіх та чіткі очікування від кожної команди. А чому б не розподілити ролі у віртуальній навчальній групі? Наприклад, допоможіть учням обрати лідера, дослідника, експерта, дизайнера тощо. Розподіл ролей не лише сприятиме активній роботі учнів у віртуальних групах, а й дозволить поліпшити психологічний клімат у класі в цілому.

Поки учні працюють у кімнатах, ви можете безперешкодно переходити з однієї кімнати до іншої, щоб допомогти їм та перевірити, як у них справи.

5. Відеовідповідь

Відеовідповідь – універсальний та ефективний спосіб перевірки знань. З його допомогою можна не лише перевірити вірші чи розв’язання математичної задачі, а й почути думки та враження учнів. Ви ж можете записати відеовідгук, у якому можна похвалити дитину та звернути увагу на помилки.

6. Індивідуальні конференції

Під час самостійної роботи слід запланувати окремі конференції з кожним учнем. Це дозволить відслідковувати процес навчання та підтримувати високу навчальну мотивацію. Особливо це корисно для сором'язливих учнів, які зазвичай відмовляються брати участь у колективному обговоренні.

7. Групові ігри

Мабуть, усім учням подобається грати в ігри! Тож введіть у практику дистанційного навчання не тільки групові онлайн-проєкти, а й командні онлайн-ігри, такі як вікторини чи квести. Чому б не запропонувати одній групі створити онлайн-квест для іншої чи провести дослідження та опитування? Ця стратегія дозволить дітям отримати певний досвід соціальної взаємодії та командної співпраці. 

8. Нагороди за активність

Під час дистанційного навчання учні не отримують того соціального стимулу, до якого звикли в реальному навчальному середовищі. Тому слід обов’язково хвалити учнів, які виявляють ініціативу!  А чому б не встановити систему додаткових балів за активність? Це допоможе школярам подолати негативні наслідки онлайн-навчання, такі як занепокоєння, відсутність мотивації або інтересу. 

Дистанційне навчання – це час нових можливостей для розвитку!  Час придумувати, творити, створювати та забути про шаблони! Експериментування з різноманітними стратегіями дозволить диференціювати навчання, зробити уроки захопливими та веселими! 

Photo by AHMED HINDAWI on Unsplash

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: