Osvitanova.com.ua

Нещодавно дізналася, що Ірина Міньковська і її чоловік Артем Захаров створили в Харкові Освітній центр «Я і моя школа» для вчителів, батьків і дітей. Я вирішила розпитати Ірину, які саме програми пропонує центр і на яку аудиторію розрахований.

Про заснування освітнього центру «Я і моя школа»

Майже 5 останніх років Ірина була віце-головою з комунікацій і партнерства в громадській організації EdCamp Ukraine. За цей час EdCamp виріс з маленької організації, що на початку складалася з трьох осіб, до загально-національного руху якісного підвищення кваліфікації вчительства.

Ірина брала активну участь у реформі НУШ, написанні концепції НУШ, розробці Закону про середню освіту. Вона вважає, що в контексті демонополізації сфери підвищення кваліфікації вчительства в кожному місті має з’явитися освітній центр для підвищення кваліфікації вчителів. Демонополізація має привести до створення ринку підвищення кваліфікації вчительства.

У розвинених країнах це нормальна практика, коли створюються компанії, які працюють на комерційній основі. В тому ж Харкові, наприклад, підвищення кваліфікації можливе лише через державні інституції післядипломної освіти, наприклад, в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна чи Харківському національному педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди. Але мають бути і комерційні центри також. Ірина з Артемом, який виконує функції технічного директора, відкрили такий перший центр у Харкові.



Педагогіка в партнерстві на прикладі освітнього центру

Центр, який заснували Ірина з Артемом, не має аналогів в Україні і Європі, тому що ще ніхто не намагався до цього часу поєднати педагогів, батьків і дітей в одному освітньому просторі.

Більша частина програм центру має на меті об’єднати батьків, вчителів і класи. За словами Ірини, ця риторика про об’єднання всіх учасників освітнього процесу лунає з усіх усюд, зокрема, це прописано в концепції НУШ. Але ще ніхто не наважився поєднати їх в одному просторі.

«В самій концепції написано, що є три учасники освітнього процесу “Педагогіка в партнерстві”. Вона є в пріоритеті, взагалі, в концепції Нової української школи і нового освітнього закону, але, насправді, її дуже важко реалізувати. З одного боку в батьків до школи є претензії, з другого, дітям в школі одне кажуть, вдома інше. І в єдиному просторі ці три цільові категорії до цього часу ніхто не намагався об'єднувати на постійній основі», – пояснює Ірина.

Актуальні безкоштовні програми освітнього центру

Як зазначає Ірина, в Харкові є проблема з тим, що навчання в школах і вишах ведеться російською. А для вдосконалення української можливостей обмаль. Тепер же в харків’ян є затишний простір в центрі міста, в якому батьки і вчителі мають можливість безкоштовно вдосконалювати свою українську в «Розмовному клубі з української мови». Наразі працює дві групи, в одній більше викладачів, в іншій представників сфери культури.



Люди приходять на українську мову, дізнаються, що в центрі є різні опції для професійного і особистого розвитку і продовжують навчання на інших курсах. Також в центрі відкрита терапевтична група з профілактики професійного вигорання для педагогів і батьків. На цих заняттях кожний може в толерантній атмосфері обговорити свій біль і проблеми.

Для того щоб «Профілактика профвигорання» і «Український розмовний клуб» і надалі могли залишатися безкоштовними для загалу, центру потрібна підтримка. «Моя школа і я» ініціював кампанію на «Спільнокошті», яка продовжується до 15 січня 2021. Кожний, хто підтримає цю ініціативу, отримає цінні подарунки.
 

Підтримати «Я і моя школа» на Спільнокошті


Актуальні комерційні програми освітнього центру

Наразі освітній центр пропонує у 40 курсів підвищення кваліфікації для вчителів. «Я і моя школа» співпрацює з 50 тренерами у таких напрямках, як здоров‘я, психологія, комп’ютерна грамотність, мови, м‘які навички та підприємництво. Центр працює в різних форматах – як онлайн, так і офлайн, індивідуально і в групах. Можливий виїзд в школи Харкова та інших міст. А ще у кав'ярні освітнього простору можна випити смачну каву і скористатися бібліотекою.

Для найменших відвідувачів передбачена, зокрема, підготовка до школи і освітній курс «Цікаве читання з Іриною Сергєєвою», на якому діти не тільки розвивають мовленнєві і комунікаційні навички, але й вчаться вирішувати конфліктні ситуації і розуміти потреби оточуючих. А Артем Захаров готує для школярів унікальну програму з природничих наук. Дорослі можуть приходити на заняття з дітьми, за якими пригляне няня. Також центр відкритий для бажаючих відсвяткувати тут дитяче день народження.

Для освітян, батьків, працівників дитячого бізнесу, підлітків, бабусь і дідусів передбачена ціла низка психологічних курсів, наприклад, «Mission impossible: домовляємось із мозком дитини» та «Сучасна дитина – сучасні батьки: гаджети, ігри, мотивація.

Значну долю в комплексі запропонованих програм для дорослих посідають м’які навички. Так освітяни і батьки можуть пройти такі курси, як «Тайм-менеджмент для себе і команд» або «Медіаграмотність для всіх» і ще багато інших. Наразі ще йде набір груп на розмовний клуб English Speaking Game Club та «Українська мова для сучасних освітян». Всі  програми освітнього простору повністю відповідають державним вимогам, а сертифікати зараховуються в офіційний обсяг підвищення кваліфікації. 

Дізнатися про всі програми освітнього центру

В планах центру провести закриту новорічну вечірку і відкрити сімейний кіноклуб. З питаннями пишіть в месенджер.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: