Osvitanova.com.ua

Простір української дитячої книги БараБука опублікував короткий список найкращих дитячих та підліткових книжок 2020 року. До списку ввійшло 30 із п’ятдесяти видань. Результати рейтингу «Топ БараБуки 2020» будуть урочисто оголошені 18 грудня о 20:00 у прямому ефірі на сторінці БараБуки у Facebook

«Специфіка експертного середовища дитячої літератури в тому, що її учасники та учасниці часто водночас є і авторами книжок, і фахівцями з дитячого читання, – зазначає керівниця проєкту БараБука Тетяна СТУС. – У кількох барабук-письменниць вийшли друком нові книжки в різних українських видавництвах, також упродовж року ми з радістю працюємо над підтримкою національної літератури спільно з видавництвом «Ранок». Для нас це складне, але етично необхідне рішення – не допускати «конфлікту інтересів», тож книжки, до яких ми причетні, потрапляють лише до довгого списку нашого топу як такі, що пройшли експертну оцінку ще на стадії рукописів. Водночас ми закликаємо всіх читачів допитливо зауважити цей окремий список видань, до яких причетна команда, вони класні!»Короткий список рейтингу «Топ БараБуки 2020»:

Андрусяк Іван, «Морськосвинський детектив», ілюстрації Анни Майти (Віват) Арєнєв Володимир, «Заклятий меч», ілюстрації Олександра Продана (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА) Безкоровайний Кирило, «Моя подруга з темної матерії», ілюстрації Дар’ї Скрибченко (ВСЛ) Бова Іра, «Хаппі та її суперсила», ілюстрації Лєни Барді (Талант) Вдовиченко Галина, «Містельфи», ілюстрації Анни Ломакіної (ВСЛ) Дерманський Сашко, «Лімерики», ілюстрації Олега Петренка-Заневського (Крокус) Дерманський Сашко, «Чудернацькі вірші», ілюстрації Світлани Медведєвої (Талант) Довгопол Наталія, «Шпигунки з притулку «Артеміда» (Віват) Єгорушкіна Катерина, «Історії хоробриків із Горішкових Плавнів», ілюстрації Альони Ястремської (Віват) Захабура Валентина, «Ой, Лише, або Як приборкати батьків» (Теза) Кафтан Марина, «Історія брехні. Як ми обманюємося» (Портал) Кешеля-Ісак Олеся, «Непосидючка, який любив бігати», ілюстрації Ольги Дегтярьової (Yakaboo Publishing) Малетич Наталка, «Привид, який не міг заснути», ілюстрації Наталі Чорної (ВСЛ) Мамчич Олеся, «ВосьмиЩОСЬ», ілюстрації Інни Рудої (ВСЛ) Мельниченко Настя, «Від Хрулів до Зюзюків» (Теза) Міхаліцина Катерина, Станіслав Дворницький, «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» (Портал) Міхаліцина Катерина, «Слідопитенята», ілюстрації Інни Рудої (ВСЛ) Ніцой Лариса, «Навіщо песикові гавкати?», ілюстрації Христини Лукащук (Марко-букс) Олійко Грася, «Історія, яку розповіла Жука» (ВСЛ) Орлова Олександра, «Ключ до всіх дверей», ілюстрації Анастасії Рафаєнко (Читаріум) Орлова Олександра, «Морські тезки», ілюстрації Ольги Ребдело (Маміно) Просвєтова Анна, «13 ключів для розуміння себе, свого оточення та своїх стосунків» (IPIO) Рижко Олена, «Ужалений зрадою» (Академія) Рубан Марія, «Марія Примаченко» (IPIO) Світова Слава, «Великий космічний апчих», ілюстрації Анни Ломакіної (ВСЛ) Сердюк Маша, Фус Світлана, «Невже це все про їжу» (Читаріум) Смаль Юлія, «Віточка-квіточка», ілюстрації Тетяни Калюжної (МКП) Сотник Яна, «Рака-Така, або Риба, яка співає», ілюстрації Олени Потьомкіної (Чорні вівці) Стрижевська Тетяна, «Химерний Київ. Легенди, лякачки та цікавинки» (Портал) Тараторіна Світлана, «Оця Марія звірів малювала», ілюстрації Наталі Левицької (Видавництво)

Переможців минулого року дивіться за посиланням Топ БараБуки 2019.


Традиційно в рейтингу не беруть участь книжки, авторками яких є команда БараБуки. Цього року це сім видань:

Артеменко Марія, «Стріла степу», ілюстрації Юлії Несмеянової (Портал)

Купріян Ольга, «Кісточка оливи», ілюстрації Оксани Скворчинської (Портал)

Купріян Ольга, «Коляда з лицарями», ілюстрації Юлії Вус (Портал)

Музиченко Настя, «Загублені в таборі», ілюстрації Ганни Осадко (Наш формат)

Музиченко Настя, «Сни для канапи», ілюстрації Оксани Драчковської (Ранок)

Ткачук Галина, «Школознавство», ілюстрації Юлії Твєрітіної (Портал)

Третяк Анна, «Про трьох відважних лицарів», ілюстрації Наталі Чорної (Ранок + ЛА «БараБука»).

«BaraBooka. Простір української дитячої книги» – це проєкт із підтримки дитячого читання, перший український універсальний інформаційний ресурс про видання для дітей та підлітків. Щороку у грудні фахівці проєкту, критики дитячої та підліткової літератури та експерти з дитячого читання складають список найкращих видань для юних читачів. БараБука звертає увагу на книжки для дітей різного віку, їхніх батьків та вчителів, на видання різних жанрів та форматів, на художні та пізнавальні книжки, новинки та перевидання класики. Також проєкт відзначає перспективних дебютантів.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: