Osvitanova.com.ua

Засновник Microsoft Білл Гейтс упевнений, що пандемія кардинально змінить способи ведення бізнесу і підхід до роботи, і навіть після перемоги над коронавірусом світ ще довго «не повернеться до норми». Підприємець передбачив 7 глобальних змін, які чекають людство у майбутньому.

П’ять років тому засновник Microsoft і філантроп Білл Гейтс в лекції на TED, по суті, передбачив нинішню пандемію і реакцію Америки. Завдяки цьому точному прогнозу та іншим заявам сьогодні підприємець вважається одним з найбільш впливових людей, на голос і думку яких як мінімум варто звернути увагу.

У першому випуску свого нового подкасту разом з акторкою Рашидою Джонс і головним інфекціоністом США Ентоні Фаучи, Гейтс обговорив прогрес у створенні вакцини, заходи, які необхідно вжити зараз, а також розповів про своє бачення життя після коронавірусу. Ось 7 головних змін, з якими, на думку Гейтса, доведеться зіткнутися людству в майбутньому.

1. Дистанційні зустрічі стануть нормою

До пандемії ви, швидше за все, турбувалися, що ваш клієнт образиться, якщо ви вирішите зустрітися з ним віртуально, проте пандемія кардинально змінить підходи до зустрічей і переговорів, впевнений Гейтс.

Цей процес він порівняв з подіями після Другої світової війни, коли багато жінок стали працювати на підприємствах і з того часу залишилися на робочих місцях. «Те ж саме відбудеться і з цією ідеєю. «Але я мушу поспішати туди фізично?» Тепер нам дозволено питати про це», – сказав він, додавши, що ця тенденція торкнеться як робочих зустрічей, так і в цілому особистих контактів.

2. Софт буде розвиватися краще і швидше

Засновник Microsoft також прогнозує, що інструменти для онлайн-спілкування та інше програмне забезпечення будуть розвиватися ще швидше.

«Коли все це тільки почалося, програмне забезпечення було незграбним. Але тепер люди використовують ці інструменти, і в майбутньому вони будуть здивовані, наскільки швидко можна буде впроваджувати інновації за допомогою ПО», – каже підприємець.

3. Компанії почнуть ділити офіси

Принципи віддаленої роботи, які стають все більш популярними, вплинуть на те, як компанії будуть розпоряджатися нерухомістю, впевнений Гейтс.

Він вважає, що все менше компаній будуть працювати в офісах повний тиждень, тому вони зможуть ділити площу. На думку підприємця, офісне питання може вирішитися, наприклад, так: співробітники однієї компанії будуть приходити в офіс в понеділок і вівторок, а іншої – в інші робочі дні.

«Я думаю, люди будуть менше ходити в офіс. Ви можете навіть ділити офіси з компанією, співробітники якої приходять в інші дні, коли ви працюєте віддалено», – запропонував він.

Читай також Как COVID-19 меняет наши коммуникации – этикет общения в соцсетях и важность личных встреч во время пандемии

4. Люди перестануть прагнути у великі центри і зможуть вибирати, де їм жити

Віддалена робота вплине і на те, як організовані наші спільноти, вважає Гейтс. Великі центри перестануть мати такий вплив, як раніше, а спальні райони отримають нове значення. Іншими словами, завдяки тому, що люди отримають можливість працювати віддалено, їм більше не потрібно прагнути в центр і платити за оренду квартир. Деякі зможуть повернутися в рідні міста, а інші – і зовсім стати цифровими кочовниками і вибирати місця, де їм жити.

«Для прикладу подивіться на Сіетл і Сан-Франциско. Навіть співробітники з хорошою зарплатою витрачають шалені суми грошей на оренду, – говорить Гейтс. – Якщо ви не будете прив’язані до офісу, в який вам потрібно буде ходити кожен день, життя в таких дорогих місцях стане для вас менш привабливим. Швидше, ви захочете жити у власному будинку в невеликому місті».

5. Люди будуть менше спілкуватися з колегами

Все це змінить і наші соціальні зв’язки. Якщо вам більше не потрібно постійно їздити в офіс, спілкування з колегами зводиться до мінімуму. Новий режим роботи і життя виведе на перший план спілкування у «внутрішній спільноті» – тепер можна приділяти більше часу і енергії спілкуванню з друзями, родиною та знайомими за інтересами, вважає засновник Microsoft.

«Я думаю, кількість соціальних контактів на роботі може знизитися. Тому ви захочете більше спілкуватися всередині вашої спільноти. Ви можете трохи змінити баланс», – говорить Гейтс.

6. Світ ще довго не повернеться в норму

Гейтс упевнений, що сама по собі поява вакцини відразу не врятує планету від коронавірусу. Хвороба нікуди не зникне і нові осередки будуть виникати в майбутньому. Це не означає, що світ назавжди залишиться в стані карантину, проте по-справжньому впоратися з пандемією вдасться тільки після того, як коронавірус вдасться взяти під контроль у всьому світі, і вакцина стане доступна всім.

7. Наступна пандемія буде не такою страшною

І хоча ця пандемія була кошмаром, Гейтс сподівається, що наступного разу, коли з’явиться новий небезпечний вірус, світ зможе стримувати його набагато краще. У людства вже з’явився досвід боротьби з пандемією, який воно зможе використовувати в майбутньому.

«Основна причина, чому майбутні пандемії будуть менш руйнівні, полягає в тому, що ми будемо більше практикуватися. Наші інструменти тестування стануть набагато кращими. Вдруге ми не будемо такими дурними», – підсумовує він.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: