Osvitanova.com.ua

Фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест» оголошує П'ятий конкурс короткометражних фільмів, знятих дітьми. До участі приймаються стрічки, створені молодими людьми у віці від 7 до 14 років. Двадцять фільмів-фіналістів будуть показані в містах-учасниках фестивалю, а переможці отримають нагороди.

Цьогоріч конкурс змінює правила та зосереджується на відборі виключно художніх фільмів. Також запроваджено поділ на ігрові фільми та анімацію – для кожної з цих категорій впроваджуються окремі грошові призи. Це дозволить конкурсу представити глядачам та журі вдвічі більше робіт молодих авторів, а також оголосити більше переможців.

До участі у конкурсі приймаються фільми тривалістю від 1 до 8 хвилин, без жанрових і тематичних обмежень. Для подачі роботи на конкурс потрібно завантажити готове відео на один із безкоштовних онлайн-сервісів і заповнити заявку на сайті.

Прийом заявок відкрито з 12 жовтня 2020 року до 4 травня 2021 року включно. Кожен учасник може подати на конкурс до 5 робіт. Двадцятка фіналістів, обрана селективною комісією, буде оголошена 19 травня 2021 року.

Двадцять фільмів-фіналістів покажуть у містах-учасниках фестивалю у рамках VІІІ «Чілдрен Кінофесту».

6 червня 2021 року під час Церемонії закриття фестивалю за участі юних авторів фільмів буде названо переможців конкурсу. Автор найкращого українського дитячого фільму отримає почесний диплом і нагороду в розмірі 15 000 грн., приз глядацьких симпатій складе 8 000 грн., а творці найкращих дитячих ігрових та анімаційних фільмів у категоріях 7-10 та 11-14 років, будуть нагороджені дипломами та отримають по 4 000 грн.

У 2019-2020 роках у рамках «Чілдрен Кінофесту» вчетверте відбувся конкурс фільмів, знятих дітьми. До участі у конкурсі було подано понад 220 заявок з усієї України. Переможцем став фільм «Сузір’я Єдинорога» 14-річної Влади Березанської з Фастова про вплив соціальних мереж на сучасних підлітків.

8-хвилинний фільм-переможець «Сузір’я Єдинорога» розповідає про дівчину, яка втікає від сірого сьогодення на околицю міста. Вона виконує умови екстремального флешмобу «Зникни на 24 години». З нею знайомиться місцевий хлопець, який розповідає про свою таємницю…
 



Найкращою стрічкою в категорії 7-10 років став 3-хвилинний фільм «Історія НЕЧТО» (реж. Василіса Найдьонова, Всеволод Неймирок, Харків). Переможці отримали 5 тисяч гривень. «У далекому космосі серед зірок жила дивна істота — Не4то. Воно було ні на що не схоже, бо не мало кольору та форми. Воно не мало батьків та імені, і в нього не було дому. У великому космосі Не4то завжди знаходило дивні місця і нові планети, а на них — друзів…»

У категорії 11-14 років переміг 5-хвилинний фільм «Пандемія» (реж. Елеонора Чолак, Білгород-Дністровський). Призовий фонд — теж 5 тисяч гривень. Фільм про те, як насправді пандемія коронавірусу потрапила на Землю, і про реакцію країн світу на нову хворобу.

Приз глядацьких симпатій, який присуджують за результатом голосування глядачів на сайті фестивалю, та нагороду в розмірі 10 000 грн отримала стрічка «Білочка Софія» 9-річної Таїни Щегельської з Кам’янця-Подільського. «Історія про білочку, яка хотіла встигати всюди, а врешті-решт не встигла нікуди».

8-й «Чілдрен Кінофест» відбудеться з 28 травня по 6 червня 2021 року. Подія проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Поширити у соц. мережах: