Osvitanova.com.ua

У соцмережах батьки жартують, що виховатити дитину – це постійно шукати баланс між навіюванням своєму чаду думки про те, що він може займатися в житті всім, до чого лежить його душа, і тим, щоб періодично кричати: «Тобі не можна це робити!»

Читаючи статті просунутих дитячих психологів, часто можна наштовхнутися на поради не вдаватися до допомоги заборон у вихованні дитини. Але ми-то з вами розуміємо, що це практично неможливо.

Проте існують речі, на які батьки даремно накладають табу, і Затишок дізнався, на які саме.

1. Рвати і бруднити одяг

На жаль, велика частина вражень, які може отримати дитина від прогулянки, пов’язана з різними видами активності і пізнанням навколишнього світу. Не дивно, що в такі моменти малюк забуває про те, скільки коштує одяг, в який він одягнений, і ім’я якого кутюр’є красується на бірці за коміром його вимазаної травою футболки.

Якщо вас дійсно дивують суми, які регулярно доводиться витрачати, щоб замінити речі, які втратили презентабельний вигляд, можливо, варто розділити гардероб дитини на прогулянковий і вихідний?

2. Їсти шкідливі продукти

Давайте начистоту: майже кожна дитина любить шкідливу їжу. Всі ці солоні снеки,  пиріжки і солодощі, після яких руки залишають липкі відбитки на всьому, до чого торкаються. І коли батьки забороняють їсти всю цю гидоту, така їжа зводиться незміцнілим розумом в культ і з’їдається при першій можливості, що з’явилася.

Фахівці вважають, що батькам варто самим час від часу купувати дітям таку бажану їжу. Щоб ті розуміли, що при великому бажанні можуть з’їсти пачку чіпсів вдома. Та й ховати від мами фантик від нишком поглиненої шоколадки зовсім не обов’язково.

3. Витрачати особисті гроші на непотрібні речі

Згідно з дослідженнями, сучасні діти досить часто витрачають особисті гроші на солодощі, популярні іграшки, журнали, а також на відеоігри і вбудовані в них покупки. Багатьом батькам все це здається дурним витрачанням готівки. І часто вони намагаються заборонами або бесідами захистити дитину від непотрібних витрат. Але з таким підходом варто пригальмувати по 2 причинам:

По-перше, з тих пір як ви видали дитині гроші, вони стають її власними. І тільки вона може вирішувати, на що їх витратити. Особливо це стосується сімей, в яких діти отримують кишенькові за якусь домашню роботу. По-друге, дитині буває корисно витратити гроші на дрібнички і потім пошкодувати про це. Тільки так вона може навчитися контролювати свої витрати і відрізняти одномоментні примхи від дійсно важливих потреб і бажань.

4. Бути безтурботним

Психологи всерйоз стурбовані тим, що сучасні діти стали набагато більш тривожними, стурбованими і депресивними порівняно з попередніми поколіннями. Причина почасти криється в тому, що сьогодні багатьом дітям доводиться брати участь в чомусь схожому на спринт по озброєнню знаннями. Шкільна програма стає все складнішою і більш насиченою, зростає кількість «модних» захоплень, та ще й соцмережі постійно змушують почувати себе не таким крутим, як оточуючі.

Тому сучасна дитина гостро потребує «байдикування». Якщо в розкладі вашого чада з’явилося вікно, не поспішайте його заповнити новими завданнями. Іноді буває важливо просто побути вільним від справ і щасливим.

5. Прогулювати школу

І так, іноді варто штучно створювати для дитини вільний час, якщо бачите, що останнім часом вона стала пригніченою і напруженою. Успішність – не головне, головне – це психологічне здоров’я завантаженого школяра. Якщо бачите, що він відчуває потребу в перепочинку, дайте йому можливість пригальмувати і прислухатися до себе: чого йому хочеться? Що йому подобається робити? Про що він мріє? Тому що іноді в напруженому дитячому (та й дорослому) графіку для відповіді на такі прості питання може не знайтися ні часу, ні сил.

6. Сперечатися зі старшими

Щодо дітей молодшого віку така заборона може бути небезпечною, все-таки малюкові важливо знати, що не всі дорослі хороші і не всі їх прохання чи накази треба виконувати беззаперечно.

Для дітей постарше це вже питання моралі. На жаль, мудрість і правота все рідше починають залежати від кількості прожитих років. Іноді і літня людина може в чомусь помилятися або вести себе відверто по-хамськи. У таких ситуаціях можна і потрібно вчитися відстоювати свою думку і особисті кордони. Дорослим же залишається навчити своє чадо робити це без лайки, істерик і образ (якщо вони, звичайно, самі це вміють).

Якщо ви вважаєте, що ваш підліток вийшов з-під контролю, тому що почав сперечатися з вами занадто часто, згадайте, що суперечка – це поле бою не одного, а двох людей. І покажіть позитивний приклад, перетворивши лайку в пошук компромісів.

7. Вибирати одяг

Так, у багатьох батьків під час шопінгу з дітьми починає сіпатися око. І не тільки від цінників, достатку вибору і постійних суперечок, а й від того, які речі припадають до смаку їх чаду. Але психологи просять заспокоїтися: врешті-решт носити ці рвані джинси або худі кольору «вирвиоко» не вам. Дозволити дитині вибирати варто як мінімум з двох причин:

Таким чином вона створює власне «я». Працює над індивідуальністю і самовизначається в суспільстві. Друга причина більш прагматична: вона просто буде носити ці речі, замість того щоб запихати їх подалі в шафу. І носити без скандалів та невдоволеного обличчя.

8. Спричиняти незручності

Багато батьків знайомі зі словосполученням «незручна дитина». Спершу здається, що за ним не стоїть нічого, крім нескінченного материнського головного болю. Але давайте тоді розберемося, хто така «зручна дитина». А це той малюк, хто автоматично підпорядковується і робить те, що йому говорять. Він виростає в слухняного дорослого, у якого немає шансів постояти за себе і відстояти свої інтереси. А цим, вже повірте, навколишні будуть з радістю користуватися.

Ми погодимося з тим, що ростити неслухняних дітей буває ой як непросто. Але з них, як правило, виростають впевнені в собі дорослі, які вміють діяти, замість того щоб шепотіти собі під ніс: «Потерпи ще трохи».

9. Займатися речами, для яких дитина занадто доросла

Сучасні психологи говорять про те, що діти стали дорослішати занадто швидко. А як інакше, коли від дорослих тільки й чути: «Ти вже не дитина», «Що за дитячість», «Коли ти нарешті подорослішаєш». Ментально діти не дорослішають по клацанню пальців, вони можуть прикидатися дорослими, але не бути готовими до труднощів, які це передбачає. Якщо у вашої дитини на тривалий час зберігаються дитячі бажання і захоплення, немає сенсу її від них захищати. Дозвольте чаду рости в своєму темпі.

10. Грати в відеоігри

Baldi’s Basics in Education and Learning – безкоштовна відеогра на виживання, в якій дітям, щоб просуватися далі, потрібно вирішувати математичні приклади.

«Деякі діти дуже люблять баскетбол, а я ріс, бажаючи грати у відеоігри. Це лякало моїх батьків, тому вони всіляко обмежували мене. Що тільки живило бажання грати, поки вони цього не бачать», – розповів виконавчий директор великої компанії з розробки додатків Кріс Бергман. Він також зізнався, що не забороняє своїм дітям грати на комп’ютері і телефоні і вважає, що саме завдяки цьому у них зберігається спокійне ставлення до таких видів розваг.

А психологи взагалі говорять про те, що відеоігри набагато корисніші для дитячого розуму, ніж перегляди мультфільмів, так як вчать мозок швидко реагувати і зчитувати інформацію. Цей навик стане в нагоді малюкам, коли вони виростуть і будуть існувати в технологічному середовищі, ще більш розвиненому, ніж нинішнє.

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: