Osvitanova.com.ua

Слухання історій завжди було однією з найулюбленіших розваг людства: починаючи від оповідок в колі біля вогнища до сучасного стенд-апу. Тож для підтримки емоційного добробуту в родині, комфортного спілкування та настрою затишку в нагоді стануть спільні читання. Валентина Мержієвська записала 7 насолод від спільних з дитиною читань для видання rubryka.

Переважна більшість батьків читають дітям книги від народження до 5 років, але вже менше половини продовжує читати 5-8-річним дітям, і лише п'ята частина батьків читає дітям старшим 9 років. Натомість, дослідження показують, що серед підлітків, понад  60% також дуже люблять слухати, коли їм читають.

Спільне читання вголос непомітно привчає сприймати насичену, яскраву мову, а уявляння сюжетів розвиває не лише фантазію, але й розуміння. Поки діти ще тільки вчаться читати самостійно, це потребує відчутних зусиль, тож, для розуміння прочитаного, ресурсу лишається обмаль. Сприйняття прочитаного самостійно зрівнюється за ефективністю зі сприйняттям на слух тільки ближче до 14 років.

Не менш важливим є емоційний розвиток, який в читанні має кілька складових: це і співпереживання персонажам, і, водночас, емоційне наповнення самого процесу читання, і вибудовування довіри.

Спогади про спільне читання в дитинстві можуть надихати читати далі впродовж усього життя. А обговорення прочитаного дозволяє торкнутись складних тем, на які діти не завжди готові говорити від свого імені: етичні питання, конфлікти, несправедливість чи наслідки власних вчинків. З дітьми можна читати не лише художню літературу, але і підручники зі шкільної програми, наприклад, з історії. Читаючи дітям, ми маємо проговорити не лише фактаж, а й ціннісну і емоційну складову. Допрожити власну історію. Винести з неї можливий досвід. 

Спільне читання не лише дозволяє батькам поділитися своїми цінностями і життєвим досвідом, а й дізнатись багато цікавого про світ дитини. 

Й насамкінець можна виділити 7 насолод, які дарує спільне читання:

естетична насолода. Мова про зовнішній вигляд книги, виразний шрифт, гармонійна верстка та витончені малюнки; ароматична. Це коли під час читання ви відчуваєте духмяний запах нової книги чи терпкий аромат давніх пожовклих аркушів; слухову насолоду формує шурхіт перегортання сторінок і приємний тембр голосу близької людини; тактильна — це шурхотіння перегорнутих сторінок, пружність палітурки, теплі обійми того, хто поруч; креативна — коли разом з дитиною ви уявляєте інші світи, вигадуєте зовнішність персонажів, передчуваєте сюжетні повороти; емоційна — як ви співпереживаєте персонажам, приміряєте на себе нові ролі; когнітивна — відкриття для себе чогось нового про світ, а разом з тим і про себе.

Кожна насолода значно підсилюється, якщо її розділити з тими, кого любиш. Тож спільне читання — це своєрідне хюґе, тільки мова не лише про вас, тут важливо, що це відчуття комфорту, затишку та «повільного» щастя розливається довкола вас з дитиною. Тому практикуйте спільне читання з дитиною якомога частіше.

{{read_more|Читайте також| 1069, 4251}}

Джерело фото pexels

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: