Osvitanova.com.ua

Максим Войцеховський, керівник львівського офісу KPMG в Україні про книжку «Економіка: як вона працює (і не працює) у словах та малюнках» Майкла Гудвіна для mind.ua.

Комікс про економіку? Ви серйозно? Більш ніж. Світ коміксів надзвичайно великий. Багато хто називає їх «дев’ятим мистецтвом». І це далеко не лише супергерої чи веселі дитячі історії. Це також тисячі видань глибокого змісту на теми історії, стосунків, пригод, фантастики, біографії і чимало інших, які можуть навіть отримувати Пулітцерівську премію та надихати таких відомих наших сучасників, як Ілон Маск чи Барак Обама, які не раз визнавали, наскільки позитивний вплив на них зробили книжки такого типу.

Приємно бачити, як ми починаємо наздоганяти світ і все більше з’являється якісних коміксів та графічних романів українською мовою. І ще приємніше бачити ті, які присвячені таким важливим темам, як економіка.

Бекґраунд. Ти можеш не бути лікарем, але знання з медицини можуть тобі чи твоїм близьким врятувати життя. Ти можеш не бути вчителем, але елементарні знання педагогіки можуть допомогти у вихованні дітей.
Аналогічно з економікою: ми можемо не бути економістами, але знання економіки, нехай базові, можуть допомогти нам прийняти правильні рішення в житті.

У більшості людей слова «економіка» або «економічна політика» викликают в уяві щось складне та не до кінця зрозуміле, те, чим мали би займатися, мабуть, економісти. Але американський автор Майкл Гудвін зробив чудову роботу – він зміг в форматі коміксу передати складні економічні концепції та принципи так, що їх розуміє кожен з нас.

Економіка є у житті кожної людини, бо, погодьтеся, нам щодня доводиться приймати безліч найпростіших економічних рішень, зокрема тих, які стосуються заробляння грошей, споживання різних товарів чи послуг, забезпечення добробуту власного чи своєї родини. Щодня виникає потреба взаємодіяти з різними інституціями: закладами освіти, лікарнями, органами влади – а тим часом усі вони є частиною економічного життя країни. І що не менш важливо – кожні п’ять років ми обираємо політиків, які часто пропонують нам вагомі економічні перспективи, а в кінцевому підсумку виходить не завжди так, як ми уявляли... При цьому мало хто замислюється над тим, як усе працює і чому працює саме так, а не інакше.

Щоб з’ясувати суть таких різних і таких пов’язаних між собою сфер нашого життя, без розуміння економіки та її принципів не обійтися. Принаймні на простому, зрозумілому та логічному рівні. Саме таке завдання поставив перед собою автор книги.

Намагаючись насамперед осягнути головні економічні принципи, автор вирушив у часову мандрівку, починаючи із найбільш раннього періоду – натурального господарства, крок за кроком мандруючи історією, до наших часів.

Такий екскурс, викладений простою, доступною мовою й у вигляді малюнків, дає змогу кожному читачеві зрозуміти, як із плином часу з простих економічних відносин обміну між домогосподарствами поставали складніші взаємозв’язки, що спричинило виникнення грошей, розвиток міжнародної торгівлі, а згодом простимулювали  велику промисловість та науково-технічний прогрес,  виникнення великих міст та розвиток країн.

Особлива увага приділена у книзі різним політичним режимам країн світу, адже політичний устрій тісно пов’язаний з економічним життям країни. Тож читач на прикладах зможе для себе зрозуміти, чому розвинуті економічно країни мають демократичний політичний устрій, а країни з сильним державним контролем у більшості випадків мають бідне суспільство та низькі економічні показники розвитку.

А ще автор відповідає на запитання, які доволі часто постають перед кожним, хто цікавиться економікою, а саме: як виникав великий бізнес і чому малим підприємцям так важко зайняти свою нішу, чому виникає інфляція та зростають ціни, як збільшується кількість грошей в обігу і чому це відбувається, як виникла реклама і чому її так багато у нашому житті, чому нас із вами називають споживачами? І ще на багато різних «чому» можна знайти відповіді у книзі.

Пояснення за принципом «від простого до складного» допоможуть кожному побачити «свою економіку» та зрозуміти «свою роль» у ній. Чому це потрібно? Можливо, аби бути стійкішим до потрясінь, які прийнято називати «кризами».

На жаль, кризи трапляються постійно, і кожен із нас назве щонайменше кілька, що сталися за його пам’яті. Лише за досить недовгу історію незалежної України ми пам’ятаємо «важкі дев’яності», «фінансову кризу 2008-го», «кризу на тлі війни у 2014-му», і ось тепер криза, пов’язана з коронавірусом.

Тож такі випробування були і, мабуть, залишаться частиною нашого життя. Але, як відомо, кожна криза – це не лише небезпеки і втрати, а й можливості. Можливості для нових ідей, нових бізнесів, нових обличь. Коли чергова економічна криза б’є по нашому добробуту, варто все ж таки зупинитися і проаналізувати, «що» відбулося і «як» та «куди» рухатися далі.

Тепер, коли громадяни все частіше намагаються організувати власний бізнес, маючи цікаву ідею, розуміння економічних принципів як ніколи актуальне. Адже мати хорошу ідею – це лише маленький відсоток майбутнього успіху, на довгому шляху розвитку справи потрібно уміти вирішувати величезні обсяги щоденних завдань: залучати та розподіляти ресурси, комунікувати з органами влади, налагоджувати  продажі, запускати рекламу, генерувати прибуток, але найголовніше – зацікавити своїм товаром чи послугою споживача.

І, якщо ви хочете зрозуміти, куди та яким шляхом найкраще йти, автор коміксу запрошує помандрувати з ним, щоб краще зрозуміти головні економічні принципи та ефективно застосувати їх у власному житті.

Вам сподобається, якщо: ви не боїтеся пробувати щось нове і вам завжди було цікаво дізнаватися, чому одні багатіють, а інші залишаються бідними.

Вам не сподобається, якщо: ви досвідчений економіст і довіряєте лише тексту і складним схемам.

Головна причина прочитати: нарешті зрозуміти, як все пов’язано і чому ми живемо так, як живемо.

Придбати книжку за 330 грн. тут. Сучасний погляд на економіку ви також знайдете в книжці «Економіка пончика. Як економісти XXI століття бачать світ», а якій  авторка Кeйт Poвopт poзкaзує пpo ciм нoвиx cпocoбiв миcлити як eкoнoмicт XXI cтoлiття й oпиcує, як зaвдяки її кoнцeпцiї виpiшити aктуaльнi пpoблeми людcтвa. Придбати за 315 грн. тут.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: