Osvitanova.com.ua

Старший викладач мережі шкіл англійської мови Green Country Іван Залогін зібрав всі популярні додатки і платформи, які можуть стати у нагоді  учасникам освітнього процесу змішаної та дистанційної форми навчання.

На жаль, ні Ванга, ні Сімпсони завчасно не передбачили карантин. Хоча розсилки в Вайбері іноді й пліткують про зворотне, жодна школа заздалегідь не готувалася до масштабного переходу на дистанційну освіту.   

За два місяці карантину деякі українські заклади освіти показали справжню винахідливість та оперативність в тому, як швидко можна перейти на онлайн-форму освіти. За результатами національного опитування батьків школярів, організованого офісом освітнього омбудсмена України, близько 70% дорослих були частково або повністю задоволені шкільною дистанційною освітою. При цьому 27% батьків сказали, що їхнє ставлення до вчителів значно покращилося. А от 19,3% засвідчили, що стали більш негативно налаштовані стосовно своїх вчителів та школи. Чому це сталося? Відповіді можуть бути різними: брак досвіду та скілів у роботі з інформаційними онлайн-ресурсами, безвідповідальність або нестача творчого підходу — думати можна довго.

Проте вже з 1 вересня українські заклади освіти зможуть взяти освітній реванш та показати, наскільки круто вони прокачались під час карантину та прорефлексували набутий досвід влітку. Позаяк жорсткий карантин вже закінчився, загроза епідемічного вибуху все ще залишається, а тому питання, як організувати та покращити процес дистанційного чи «змішаного» навчання залишається нагальним. Я підготував для вас гайд по додатках і платформах, які стануть у нагоді при цих форматах навчання.
 

Крок 1: підберіть платформу для проведення уроку

Однією з найважливіших складових навчання є платформа, де воно проходить, оскільки на платформі з низькою кількістю інструментів буде досить важко та некомфортно проводити чи слухати урок. Оскільки Viber та Facebook Messenger, які честю та праведністю служили українським вчителям, не дуже підходять для комфортної трансляції матеріалів, ось список додатків з великим інструментарієм, які повністю замінять або значно полегшать процес проведення уроку:

1Zoom 
Інструментарій платформи: дошка для записів, можливість трансляції презентаційного матеріалу та завдань, чат, емоджі підняти руку” та “поплескати”, можна змінювати свій фон та записати урок на відео. Також вчитель може самостійно вимикати звук учню, що порушує дисципліну або говорить не по темі.

2. Microsoft Teams 
Інструментарій платформи: трансляція будь-яких навчальних матеріалів, дошка для записів, функція “підняти руку”, чат. А також тут є можливість протягом уроку записувати мініконспект, який можна буде передивитися наприкінці уроку. На платформі також можна створити групу класу, через яку можна підтримувати зв’язок з учнями та поширювати домашні завдання.

3. Skype 
Інструментарій платформи: трансляція матеріалів, чат, в який можна надсилати завдання, відео- та фотоматеріали, можливість змінювати свій фон, субтитри, які дозволять працювати в умовах, коли вчителя погано чути або коли в класі є дитина з порушенням слуху. 

4. Google Hangouts
Інструментарій платформи: трансляція матеріалів та чат

5. Webex
Інструментарій платформи: трансляція матеріалів, чат, можливість змінити свій фон, записати свій урок.

Крок 2: Знайдіть платформу для поширення домашнього завдання та взаємодією з дітьми та їхніми батьками

Вкрай важливим є платформи, за допомогою яких можна надсилати домашнє завдання та надавати по ньому інструкції, бо написані на папірці та сфотографовані завдання вчителем не завжди можуть бути зрозумілими учню через нерозбірливий почерк вчителя. Тому гайда діждиталізуватися!

1. Google Classroom
Інструментарій платформи – Google Classroom є цифровою альтернативою до шкільного журналу. Тут можна задавати завдання та перевіряти їхнє виконання, ставити оцінки, відстежувати успішність учнів. Також тут можна створювати графік, за яким публікуватимуться вже підготовлені вчителем завдання, а також широкий інструментарій для їх створення.

2. ClassDojo 

Інструментарій платформи: платформу можна використовувати як додатковий інструмент для дисципліни, гейміфікації та мотивації учнів. Кожен учень тут може отримати аватарку-монстрика, якій вчитель може нараховувати бали за відповіді, допомогу іншим та активність протягом уроку. Також тут є такі інструменти, як: таймер, інструмент для рандомного створення груп, вибір студента для відповіді навмання, “шумомір”, який дозволяє контролювати рівень шуму на уроці, музика — для активної роботи та фокусування на завданні. 

Для зв’язку з батьками існує окремий розділ “Повідомлення”, куди вчитель може скидати фото та відео з уроку, розповідати про активності та успіхи класу. 

3. Padlet

Інструментарій платформи: платформа створена для поширення завдань. Тут ви можете створити сторінку, на яку будуть завантажуватися всі завдання для самостійного опрацювання для одного або одразу всіх класів, яким ви викладаєте. До завдань можна написати інструкцію, додати посилання, фото, відео, будь-який інший файл, малюнок, знімок екрану, голосове повідомлення або навіть геолокацію. 

Крок 3: Створюємо цікавий та креативний урок

Кожен вчитель мріє, щоб його учні завжди були активними на уроці, тягнули руку та приходили на заняття настільки щасливими, ніби зараз почнеться довгоочікуване свято. А щоб втілити цю мрію в життя завжди варто думати про те, наскільки цікавим та доступним урок буде для учня. Тож як зробити онлайн-урок цікавим та крутим?

Презентації 

Гарні та цікаві презентації — ключ до розуміння предмету учнем, а ось програми, які дозволять втілити це в життя:

1. Prezzi — це крута платформа, для створення навчальних презентацій, створена випускниками Гарварду. Prezzi ламає усі уявлення про те, як може виглядати презентація: тут можна обирати єдиний фон, на якому буде розміщена “презентаційна мапа”, по якій рухатиметься вчитель під час пояснення нового матеріалу.

2. Canva — програма, створена для розробки будь-якого медіаконтенту, в тому числі й презентацій. В додатку можна знайти багато гарних шаблонів для створення крутої презентації, але так само можна створити свою презентацію з нуля. 

Гейміфікація навчання

Щоб запалити вогник цікавості та допитливості, важливо пам’ятати, що ігри — це також важлива та невіддільна частина розвитку та навчання кожної дитини. Додатки, що зроблять ваш урок інтерактивніше:
 

1. Kahoot — це платформа для гейміфікації навчання, яка дозволяє створювати інтерактивні тести, опитування, завдання для практики та перевірки вивченого матеріалу. Тут можна створювати різні питання, підбирати під них відео чи картинки та різні варіанти відповідей. А під час проведення гри, додаток створює рейтинг гравців, який базується на кількості правильних. 

2. Quizlet — гра, що дозволяє перевірити розуміння школярами термінів з вашого предмету. Нову гру створити досить легко — варто лише написати терміни та означення до них, а потім розпочати її у класі та починати грати!

3. На урок — платформа, що дозволяє створювати інтерактивні онлайн-тести з будь-якого предмету. На додачу, тут можна знайти та використати вже готові тестові завдання з більшості шкільних тем.

А для тих вчителів, репетиторів та шкіл, які не мають часу створювати свої завдання також існує багато ресурсів, звідки можна взяти вже готові та якісні завдання, презентаційні матеріали та навіть готові плани до уроку!

Англійська мова

24 Easy Steps  — альтернативна освітня платформа для вивчення англійської мови, схвалена МОН України. Платформа працює за новітньою концепцією «Перевернутий урок», коли всі теоретичні матеріали вивчаються вдома, а на уроці учні лише практикуються, роблять проекти та веселяться зі своїми однолітками.

Вона надає повний інструментарій для проведення уроку: починаючи з інтерактивного онлайн-підручника-тренажера, що містить понад 5 000 інтерактивних завдань та медіаматеріалів, особистим кабінетом учня та вчителя, який допомагає вибудовувати графік занять та відстежувати успішність учня, систему тестів — від визначення рівня студента до перевірки засвоєння навчальних ним навчальних матеріалів, паперовий підручник, який є повністю інтегрованим з онлайн-тренажером. 

На додачу, платформа надає усі методичні матеріали, включно з планами до уроку та підтримкою методистів-експертів, які допоможуть зрозуміти систему уроків та покращити викладацькі навички. 

Через те, що платформа надає готову й сформовану програму та методичне обслуговування, доступ до неї є платним. Матеріали для одного учня, включаючи друковану книгу коштуватимуть 500 гривень, але якщо ви закуповуєте матеріали для класу з 30 учнями, то вартість усіх матеріалів, методичного супроводу та користування гібридною платформою коштуватимуть 12 000 гривень. Щоб зрозуміти чи підходить платформа саме для вас, ви можете замовити пробний урок з використанням платформи. 

Математика

Matific — це сучасна платформа для вивчення математики за допомогою якісного та технологічного контенту, яка має підтримку та співпрацює з МОН України. Платформу розроблено командою експертів з педагогіки для закріплення учнями розуміння матеріалу з математики у 1-6 класах та при підготовці до школи.

Освітній додаток взаємодіє учнями через ігри, медіаматеріали, стимулюючи при цьому мислення та закріплення матеріалу. У додатку доступні такі завдання, як: «епізоди», які створюють інтерактивне навчальне середовище, «дослідження», де вчителі разом з учнями можуть розібрати математичні концепції та прийоми, тестові задачі, які дозволяють попрактикувати знання учня у реальних ситуаціях тощо. 

Доступ до платформи є платним, проте ви також можете зареєструватися на пробний період користування. Доступ до платформи для 1 учня коштує близько 40 гривень на місяць. 

Bchy.com.ua  — освітня платформа для інтерактивного вивчення математики. Платформа відкриває доступ до інтерактивних ігор, що дозволяють вивчати базові теми з математики для учнів 1-6 класів. Сила Vchy.com.ua — це ігри та інтерактив, тому всі матеріали тут подаються у вигляді віртуальних онлайн-ігор по різних темах. 

Вчитель має зареєструватися, створити клас з усіма учнями, а опісля він та всі його учні можуть користуватися платформою абсолютно безкоштовно. 

Історія України

History, а також Osvita.ua — українські сайти, які надають доступ до готових методичних та презентаційних матеріалів, розроблених за національною програмою з Історії України. На цих сайтах можна знайти онлайн-підручники, готові плани до уроків, конспекти, презентації та аудіо- й відеоматеріали, які допоможуть краще та швидше підготуватися до уроку.

Матеріали на цих сайтах є безкоштовними, тому доступ до них відкритий для будь-якого вчителя.

Біологія 

Subject — український сайт, який надає доступ до багатьох презентаційних матеріалів з різних шкільних предметів, зокрема біології. На сайті можна знайти плани до уроків та планування цілих семестрів, презентації, онлайн-підручники тощо. Користування матеріалами є безкоштовним. 

Mozaik — платформа з матеріалами для проведення уроків з базових шкільних дисциплін. Тут можна знайти 3-D презентації та фото, відео, аудіо та фотоматеріали, презентації, готові цифрові уроки, ігри та багато іншого. Платформа має велику кількість відкритих безкоштовних матеріалів за умови реєстрації. Проте, щоб використовувати всі матеріали та можливості освітнього сайту вам доведеться стати передплатником. Ціна на 1 учня за рік становитиме близько 1 000 гривень, проте якщо купувати доступ на цілий клас, то за кожного учня в класі треба буде заплатити близько 400 гривень на рік. 

Інформатика

Всім.pptx — це сайт з підготовки до уроків для репетиторів та вчителів з інформатики. На сайті можна знайти методичні та презентаційні матеріали до уроків, такі як: презентації, онлайн-підручники, плани до уроків, різні медіаматеріали, практичні роботи й так далі. 

Доступ до матеріалів з інформатики є здебільшого відкритим та безкоштовними, проте деякі продукти сайту є закритими та платними, а ціна на них дуже різною.

За два з половиною місяці карантину ми вже отримали вимушений, але цікавий досвід переходу на інший формат викладання, який і надалі використовуватимемо у своїй роботі, як доповнення до офлайн-занять, так і для занять онлайн. Тож давайте використаємо усі можливості, які відкриває нам сучасний світ технологій, та виграємо наш новий бій за якість дистанційної освіти! 

Джерело фото Pexels

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: