Osvitanova.com.ua

Щороку сотні тисяч українських студентів вступають на перший курс. З них справді працюватимуть за спеціальністю лише кожний третій. Решта буде блукати в пошуках свого істинного покликання. Щоб допомогти всім, хто в сумнівах, портал stud-point.com запропонував для ознайомлення головні думки з книжки Кена Робінсона «Покликання. Як знайти те, для чого ви створені, та жити в своїй стихії»

Покликання – це не тільки професія, це поняття охоплює все, чому ми присвячуємо себе щодня.

Сер Кен Робінсон – письменник, спікер та радник з питань творчого мислення, систем освіти та інновацій. За свої заслуги в області освіти був посвячений королевою в лицарі. Одна з його головних лекцій на конференції TED «Чи вбивають школи креатив?» набрала понад 51 мільйон переглядів.

 

Людина, яка не знайшла свого покликання, не може бути щаслива. Її легко впізнати: вона не насолоджується кожним днем, а весь час чогось очікує, вбиваючи час за неулюбленою справою. Найвірніша ознака того, що ви живете не у відповідності зі своїм покликанням, – постійне відчуття пригнічення.

Кожен розділ цієї книги починається з історій людей, які довго та відчайдушно шукали свою стихію. Ці люди з найрізноманітніших сфер: від танцюристів та художників-мультиплікаторів до геніїв математики та вчених-гумористів. Їхні розповіді слугують підтвердженням того, що ми не самі в своїй невизначеності. Окрім нас, тисячі людей кочують від офісу до майстерні, від танцкласу до лабораторії в пошуках свого місця.

І, як пише автор, саме віднаходження своєї стихії дає нам відчуття щастя та гармонії.

Найважливіше – знайти свою стихію.

Стихія це – «сфера, в якій те, що ми любимо робити, і те, що у нас добре виходить, зливається в єдине. Своя стихія – це інше позначення нашого потенціалу».

Перебування в своїй стихії залежить від виявлення наших індивідуальних талантів та пристрастей. Чому люди цього досі не розуміють і не бачать? Можливо, одна з основних причин такої «сліпоти» полягає в тому, що у більшості людей надто розмите уявлення про свої природні здібності.

Всі ми з народження маємо велику силу уяви, інтелекту, почуттів, інтуїції, а також фізичного та чуттєвого сприйняття. Як правило, ми використовуємо незначну частину цих щедрих дарів, а деякі не використовуємо взагалі. Багато людей не знайшло свого покликання, бо не усвідомили власних можливостей.

Як виявити своє покликання в собі та інших? Чіткої формули не існує, стихія у кожного своя. Ба більше, ми не обмежені одним покликанням. Завдяки безмежності людського потенціалу ми набагато багатші, і тому деякі люди можуть мати вроджений талант зразу в декількох сферах, відчувати однакову пристрасть до декількох справ одночасно. А хтось може бути цілковито захопленим одною-єдиною ідеєю, яка приносить йому шалене задоволення

»Не існує жодних правил, але ми в стані виділити та сформулювати основні елементи покликання, призначені для розуміння того, що необхідно шукати і що робити.

Покликання має 2 головні ознаки – здібність та пристрасть до певної сфери. Коли вони усвідомлені, на перший план виходять умови, які роблять можливе та гармонійне життя людини в своїй стихії, – ставлення і можливість».

Будуйте свої пошуки стихії за такою схемою: у мене це є – я це люблю – я цього хочу – де це знайти.

Здібність – це природна умова для заняття чим-небудь. Це інтуїтивне, природне почуття, знання, розуміння. Наші здібності дуже індивідуальні. Людина може бути талановитою в певній діяльності загалом, наприклад, в математиці, спорті, поезії або політичній теорії. А може володіти специфічним, більш вузьким талантом. Наприклад, не до будь-якої музики, а лише до джазу або репу…

Пошук покликання – це не тільки питання природних здібностей. Є багато людей, у яких є  вроджена схильність до якоїсь справи, але вони не відчувають в ній свого життєвого покликання. Для цього необхідне дещо більше – пристрасть.
Це те, чим ви готові займатись днями-ночами, 5 годин поспіль і не відчувати втоми. Це те, що вам приносить неймовірне задоволення і, навіть коли сумно, ви йдете займатись цією справою. Грати на гітарі, пересаджувати квіти чи готувати пундики. Для когось навіть вирішення рівнянь та гра в шахи є способом розслабитись і заспокоїтись. Якщо ви звертаєтесь до певного заняття, щоб підняти собі настрій та відпочити, це ознака того, що десь тут прихована ваша пристрасть.

Ставлення – це наше особисте сприйняття самих себе та своїх обставин, наш погляд на речі, наша передумова до чого-небудь та наша емоційна точка зору. Важливо побачити себе збоку та зрозуміти, що це справді те, чим ви живете і що робить вас щасливим не тільки всередині, але й зовні.

Без потрібних можливостей, ми можемо ніколи не дізнатись правду про свої здібності та про те, наскільки далеко вони можуть нас завести. Здібності можуть і не проявитись до того часу, доки не буде потрібної можливості для їхньої реалізації.

Знайдіть свою зону інтересу

Зона інтересу – це саме серце покликання для кожного з нас. При цьому інтерес, тобто улюблена справа, може бути тільки процесом, підготовкою на шляху до одержання свого покликання.

Навіть займаючись улюбленою справою, ми можемо зіштовхнутись з незадоволенням та розчаруванням. Часом щось може не виходити або не сходитись. Але коли все складається як потрібно, це корінним чином змінює наше відчуття – ми одразу знаходимо своє покликання.

Одна з найбільш яскравих ознак потрапляння в зону інтересу є почуття свободи та аутентичності. Займаючись улюбленою справою, людині легше зрозуміти, хто вона така, відчути власне Я та стати самою собою. Коли людина знаходиться в своїй стихії, вона займається тим, для чого була створена.

В зоні інтересу по-іншому відчувається час. Він летить швидше та легше. Прослідкуйте, в які миті час біжить і 3 години пролітають, як 15 хвилин.

Ще одна ознака перебування в зоні інтересу – це особливий стан, коли ідеї приходять швидко та потужно, одна за одною. Так, наче відкрився якийсь портал і ви звідти можете черпнути ідеї.

Заняття улюбленою справою наповнює вас енергією, навіть коли ви фізично втомлені. Нудна та нецікава справа може довести до виснаження за лічені хвилини, навіть якщо ми почнемо займатись нею на піку фізичної активності. Перебування в зоні інтересу ніби створює енергетичну оболонку і поки ми знаходимось всередині неї – отримуємо більше енергії, аніж витрачаємо.

Пошук свого племені

Перебування в своїй стихії часто означає зв’язок з іншими людьми, які розділяють ту саму пристрасть та той гарячий інтерес до спільної справи. 

Не менш важливу роль в пошуку свого покликання є розділення свого інтересу з однодумцями. Кен Робінсон називає це «бути в своєму племені». Плем’я – це люди, які розуміють ваше захоплення і з якими легко перебувати на одній хвилі.

Дружнє середовище вирощує в людині стійке бажання досягти максимального успіху в своїй справі. Члени племені можуть співпрацювати або змагатись один з одним. Вони можуть розділяти спільні погляди або мати цілком протилежні.

Перебування з людьми свого племені робить вас емоційно щасливішими. Ви відчуваєте піднесення та бажання спілкуватись з цими людьми про речі, зрозумілі лише вам.

Знайди свого наставника

Гарне наставництво як мінімум піднімає самооцінку та надає життю сенс. Але воно починає грати абсолютно особливу та значну роль в житті людини, коли допомагає направити та надихнути її на пошук свого покликання.

Наставники приходять в наше життя в певний час і впливають на нашу долю найрізноманітнішими способами. Деякі десятиріччями йдуть поруч по життю, а інші з’являються лиш в критичну мить, щоб зіграти свою роль та згодом зникнути.

Наставники виконують в житті свого учня 4 функції.

Визнання. Вони виявляють здібності, які не помічали інші. Заохочення. Наставники допомагають нам повірити в свої сили. Сприяння. Вони дають важливі та своєчасні поради, які полегшують пошук покликання. Розширення можливостей. Вони допомагають подолати те, що ми вважали своєю верхньою планкою. 

Щоб знайти своє покликання, можливо, доведеться піддати сумнівам більшість уявлень про себе. В якомусь сенсі, вам доведеться заново познайомитись з самим собою – вивчити свої природні схильності, визначити комфортний стиль навчання, проаналізувати глибинні бажання і спробувати себе в несподіваних видах діяльності. Але результат вартий цих зусиль.

Читайте також Кто такой навигатор, или 5 способов помочь ребенку с самоопределением

Формула пошуку покликання:

знайди свою стихію, де перетинається твої здібності та пристрасть. шукай можливості для втілення цієї стихії. Іноді без першого не відкриється друге. прослідкуй в які миті час летить найшвидше, а ти отримуєш більше енергії, аніж віддаєш. розшукай своє плем’я і залишись з ним. З цими людьми твоє покликання може перетворитись на професію. знайди наставника, який допоможе тобі піднятись на вершину та зрозуміти чи справді це твоя стихія.

Знайти своє покликання – нелегка справа. Але краще, що ти можеш зробити зараз – це піти назустріч собі і обрати професію не за вказівкою розуму, а по велінню власних відчуттів.

Книжки Кена Робінсона українською
Школа майбутнього
Освіта проти таланту. Сила творчості

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: