Osvitanova.com.ua

Підтримуйте звичний розпорядок дня

Батьки можуть навчити дітей контролювати невизначеність і невідомість, підтримуючи звичний порядок речей. Він включає в себе відчуття передбачуваності і звичний розпорядок дня. Підтримуйте його, встановлюючи постійний час на сон, прийом їжі, ігри, роботу, фізичну активність тощо. Підтримка звичного порядку речей допомагає зберігати фізичне та емоційне здоров'я. Дотримуйтеся розпорядку, але в той же час проявляйте гнучкість там, де це необхідно. Це допоможе подолати труднощі, що виникають, і адаптуватися до нових умов і, як наслідок, допоможе розвинути життєстійкість.

Будьте готові до різних емоційних реакцій

Батьки повинні розуміти, що в такий період занепад сил і прояв різних емоцій - це нормально. Емоції приходять і йдуть. Батьки також повинні розуміти, що в період карантину діти, як і ви, відчувають стрес, хоча і не розуміють це чи не можуть виразити за допомогою слів. Ваше завдання - бути уважними: не турбуватися з приводу емоцій дитини, м'яко контролювати її, підтримувати, проявляти свою любов і увагу. Чим краще ви можете керувати своїми емоціями, тим кращий приклад ви показуєте дитині. Вона зрозуміє, що зі складними емоціями можна впоратися і контролювати їх.

Запитуйте, слухайте, приймайте

Ще один спосіб, за допомогою якого батьки можуть зміцнювати життєстійкість дитини - розмовляти з нею і слухати її. Ваше завдання - проявляти цікавість і співчуття до дитини, до її ставиться до епідемії та карантину? Як вона тепер спілкується з друзями? Що їй тепер дається найважче? З якими проблемами вона стикається? Навчіться чути дитину - тільки так ви зможете розвинути у неї життєстійкість.

Також батьки повинні прийняти емоції дитини. Наприклад, ви можете сказати їй: «Я знаю, що тобі зараз важко, тому що ти не можеш бачитися з друзями» або «Я знаю, як це дратує - весь день перебувати вдома». Так дитина вчиться розуміти свої емоції й керувати ними. Також вона вчиться довіряти іншим людям, коли знає, що її чують і розуміють.

Чесно розмовляйте про те, що відбувається

Ще один спосіб розвинути в дитині життєстійкість - це чесно говорити про те, що відбувається. Діти і підлітки зазвичай краще почуваються, коли розуміють, що відбувається навколо. Зрозуміло, розмовляючи з дитиною, потрібно враховувати її вік. Ви повинні бути відкриті до обговорення і чесно відповідати на запитання дитини. Це допоможе їй вивільнити почуття злості, смутку і фрустрації. Чесно говоріть дитині, якщо ви чогось не знаєте, і будьте обережні з обіцянками, які ви не зможете виконати. Коли ви чесно розмовляєте з дитиною, у неї з'являється почуття безпеки і довіри. Все це допомагає їй розвинути життєстійкість.

Знайдіть позитивні способи справлятися з емоціями

Розвиваючи позитивні способи справлятися з важкими почуттями, батьки допомагають дітям справлятися з невизначеністю і сформувати впевненість в тому, що вони можуть впливати на обставини.

Батьки можуть допомогти дитині, пропонуючи їй позитивні способи впоратися з почуттями розчарування, нудьги або роздратування. У цьому може допомогти прослуховування музики, прогулянка на свіжому повітрі, розмова з кимось по телефону тощо.

Також батьки можуть допомогти дитині набути впевненості в тому, що вони можуть впливати на обставини. Якщо дитина вже досить доросла, дайте їй право голосу в сімейних справах, таких як формування розпорядку дня, вибір страв на вечерю тощо. Підлітки вже можуть самостійно робити вибір.

Нарешті, батьки можуть допомогти дитині зрозуміти, як вона може допомагати оточуючим. Дитина може зателефонувати бабусі, пожертвувати кишенькові гроші на благодійність тощо. Коли ми допомагаємо іншим людям, ми почуваємо себе краще і розвиваємо свою життєстійкість.

Будьте єдиною командою

Пандемія COVID-19 відчутно вплинула на багато сімей. Сімейні конфлікти стали більш частим явищем. Батьки можуть допомогти дитині розвинути життєстійкість, спираючись на методи вирішення конфліктів, які працювали до карантину. Підходьте до вирішення труднощів, як єдина команда: обговорюйте ситуації всією сім'єю, складайте план, ставте спільні цілі і разом докладайте зусиль, щоб їх досягти.

Навчіть дитину, що не всі цілі досягаються швидко. Обговорюйте з дитиною поставлені цілі і говоріть про те, що працює, а що ні. Поговоріть про те, як кожен член сім'ї може зробити свій внесок у досягнення спільної мети.

Розповідайте сімейні історії

Діти і підлітки ще не мають тієї життєвої мудрості, яка приходить з роками. Коли ви розповідаєте дитині історії про своїх невдачі і негативний досвід, вона розуміє, що люди можуть переживати важкі часи, але це не назавжди.

Сімейні історії допомагають дитині зрозуміти своє коріння і уявити своє життя в більш широкому контексті. Дитина ще не знає, що її чекає попереду, проте сімейні історії допоможуть їй знайти опору і впевненість у майбутньому.

Піклуйтеся про себе

Щоб подбати про членів сім'ї - піклуйтеся в першу чергу про себе. Помічайте та приймайте свої почуття. Пам'ятайте, що вам не обов'язково все тримати під контролем. Подумайте, як ви можете найбільш ефективно піклуватися про себе, і навчіться контролювати свій стрес. Якщо в будь-яких випадках ви сердитесь або втрачаєте терпіння, не звинувачуйте себе за це. Якщо ваша поведінка завдала комусь шкоду, ви можете визнати свою помилку і вибачитись. Це допоможе вам вирішувати конфлікти і долати негативні почуття. Проявляйте співчуття до своєї дитини і пам'ятайте, що ви не повинні бути ідеальними батьками.

Зберігайте оптимізм

Під час карантину нас оточує велика кількість негативу і занепокоєння через невизначеність. У такі часи особливо важливо сповільнитись і шукати приводи для радості. Шукайте позитивні моменти - зараз вони особливо цінні. Почуття подяки також допомагає відчути себе краще у важкі часи. Подяка й позитивне мислення є запорукою життєздатності. Зберігайте оптимізм - і дитина з часом теж почне мислити позитивно.

Пам'ятайте, що карантин не триватиме вічно. Допоможіть дитині контролювати свої емоції і зберегти оптимізм у цей складний період. Постарайтеся, щоб цей період запам'ятався членам вашої родини чимось позитивним. Колись ви будете згадувати ці позитивні моменти з теплотою.

Виховувати дітей у період карантину дуже важко. Проте пам'ятайте, що такі часи відкривають можливості для розвитку, а життєстійкість допоможе їм впоратися з труднощами зараз і в майбутньому.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: