Osvitanova.com.ua

 


 

Самостійність — це не тільки побутові навички, це впевненість в собі, рішучість і успішне навчання. Проте почати навчати дитину самостійності варто саме зі звичайних щоденних справ. Ми розібрались, що ж таке самостійність та навіщо вона дитині. А також разом з засновником проєкту “Нове шкільне харчування” Євгеном Клопотенком зібрали найкращі страви, які дитина подужає та зможе стати більш самостійною.

Самостійна дитина – чому це важливо

Словосполучення «дитяча самостійність» у деяких батьків викликає занепокоєння. Уява малює страшні картини: нещасні випадки, погані компанії, розбещеність, і все це наслідок безконтрольності. Проте самостійність і безконтрольність – не синоніми. Відсутність контролю, звичайно, призводить до розвитку самостійності, але поза контролем різних негативних наслідків рідко вдається уникнути. Про це йдеться в книзі Анни Бикової “Самостійна дитина, або Як стати «лінивою мамою»”.

Надаючи дитині самостійність, перш за все важливо окреслити рамки її проявів. У міру дорослішання рамки повинні розширюватися. Рамки, або кордони, — це норми, правила, умови, в основі яких в ідеалі повинні лежати безпека, моральність та повага до інших. Самостійність поза таких рамок – це розбещеність і вседозволеність, і благом для дитини вона не є, бо тоді дитина втрачає захищеність.

Ідеальні умови для розвитку самостійності: безпечний простір + особиста мотивація дитини (інтерес, потреба) + впевненість дорослого.

Навчити дитину готувати = зробити її більш самостійною

Одним з найкращих методів допомогти дитині стати самостійною – навчити її готувати. Найліпший варіант — в ігровій формі приготувати декілька нескладних страв або ж зробити це традицією вихідного дня. До того ж цей досвід знадобиться дитині в майбутньому.

Разом з шеф-кухарем Євгеном Клопотенком підготували декілька простих рецептів. Ще більше страв можна знайти за посиланням у збірнику.

КАРТОПЛЯНЕ ПЮРЕ З СОКОМ БУРЯКА

Інгредієнти:

Картопля Буряк Сіль Сік буряка

Приготування:

1. Картоплю почистити та відварити у воді з додаванням солі.

2. Відварити буряк. Потерти його на дрібній терці. Вичавити сік з натертої маси.

3. Буряковий сік довести до кипіння, гарячим додати до картоплі. Варену картоплю перетерти з буряковим соком до пюреподібного стану. В результаті повинні отримати рожеве пюре.

ВАЖЛИВІ ПРИМІТКИ ВІД ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА:

• Я раджу додавати до звичайного картопляного пюре буряковий сік, аби воно мало привабливий рожевий колір – така страва значно цікавіша для дітей.

• У цій страві можна використовувати сік, що лишився після приготування бурякового салату. При цьому буряковий сік після приготування салату можна зберігати у холодильнику не більше доби.

ПАН ДЕ КАЛАТРАВА

Інгредієнти:

Молоко — 600 мл Яйця курячі — 1,5 шт Цукор — 60 г Хліб батон — 200 г Кориця — за смаком Ванільний цукор — за смаком Сіль — щіпка

Приготування:

1. Зрізати з хліба скоринку. Хлібний м’якуш нарізати на тонкі скибки.

2. Молоко підігріти, зняти з вогню, ретельно помішуючи, додати яйця, цукор та корицю.

3. Скибки хліба викласти одним шаром в форму для запікання та залити молочно-яєчною сумішшю.

4. Запікати в духовій шафі при температурі 180 0 С до готовності, коли хліб повністю поглине молоко та на поверхні утвориться золотава скоринка.

ВАЖЛИВІ ПРИМІТКИ ВІД ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА:

• Це дуже смачна страва з невеликою собівартістю.

• Важливо рівно викладати шматочки хлібу один на одний, аби після приготування та нарізання на порції, шматочки страви гарно виглядали на тарілці та не розпадалися.

• Можна використовувати вчорашній хліб.

ЧАЙ МАСАЛА

Інгредієнти:

Вода питна — 800 мл Чай чорний — 4,5 г Молоко — 150 мл Кориця — 1,5 г Ванільний цукор — 3 г Гвоздика — 1 г Цукор — 45 г

Приготування:

1. Зварити чорний чай зі спеціями та цукром. Додати молоко.

2. Довести чай до кипіння повторно, потім зняти з вогню.

Анастасія Пасічна, журналістка проєкту “Дружня школа”

Цей матеріал створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: