Osvitanova.com.ua

Пандемія довела, що унівеситети більше не встигають за швидкісними процесами, які відбуваються у світі. Сьогодні ти маєш володіти одним набором навичок, а завтра до нього додасться ще декілька. Вища освіта переживає неабияку кризу, а диплом як такий поступово втрачає свою цінність. Life-long learning і корпоративна освіта стають все більш важливими для молодих людей. Отже, поговоримо про те, чому це відбувається і які маркери є сигналом того, що сучасний освітній процес не може наздогнати прогрес.

Обговоримо чотири маркери:

Трамп і скасування обов’язкової вищої освіти. Страхові виплати студентам після пандемії. Microsoft і безкоштовні онлайн-курси, які допоможуть 25 млн людей опанувати нову професію і підвищити свою кваліфікацію. Корпоративна освіта.

Вища освіта переживає не найкращі часи.

Її ринкова вартість і так була не дуже високою, а пандемія скосила віру в «вишку» остаточно. Самі лише британські виші вже втратили близько мільярда фунтів на пандемії.

Чому так?

Люди не готові платити за онлайн стільки ж, скільки за офлайн. Особливо, коли мова про десятки тисяч доларів, якщо не сотні. Це не Шева за 25 (у мій час) тисяч гривень на рік. Цінність диплому для роботодавців занижується або ними ж, або самою державою. Політика США і України у цьому випадку близька. Немає часу на навчання тривалістю 5 років, бо швидкість світових процесів суттєво зросла. Університети не дають тих знань і навичок, які потрібні завтра, максимум — на зараз. І це нормально, про завтра ніхто не знає.

Система лінійної освіти змінилася. Раніше ти отримував у школі і виші знання й далі з ними працював, трохи їх шліфуючи. Сьогодні вчитися потрібно все життя. Ну, якщо не хочеш жити під парканом. Школи повинні давати більше інструментів навчання, ніж фактажу. Далі вступають у гру курси, короткі онлайн-програми від вишів і корпоративне навчання (яке буде тільки зростати – ідея для бізнесу).

Читайте також:  Інсайти від PISA про наявність та використання цифрових інструментів для навчання

Тепер поговоримо про маркери.

Перший маркер:



26 червня Дональд Трамп підписав указ, що змінює практику прийому на роботу в урядові установи. Тепер навички людини, що шукає роботу, мають пріоритет перед наявністю вищої освіти. Його дочка Іванка Трамп вважає, що новий указ дозволить уряду стати прикладом для інших роботодавців! Адміністрація президента прагне розширити можливості американців, підкреслюючи, що професійна освіта і курси можуть стати альтернативою традиційному навчанню в коледжі.

Другий і третій маркери:

Студенти будуть отримувати компенсацію за семестри, які вони пройшли в онлайні. У США існує практика страхування освіти, що логічно при її вартості в десятки тисяч доларів.

Ситуація така – коли студент відмовився від навчання на старті семестру, він має право на компенсацію (100% чи більшої частини) відповідно до політики вишу. Але! Якщо студент йде в середині семестру чи в кінці, компенсації, скоріш за все, не буде. Страхування вирішує це питання.

Спеціалісти таких компаній кажуть, що під час пандемії кількість студентів, які оформлюють таку страховку, суттєво зросло. А значить, кількість потенційних «уходів» з вишів зросло.

Менше людей вірять, що будуть закінчувати навчання.

Читайте також:  Освіта може стати більш суспільною справою, а не просто послугою. Засновник PISA про школи після пандемії

Microsoft заявляє, що вони кращі за виші.

Microsoft анонсували програму навчання цифровим навичкам для 25 млн людей. Насамперед проєкт створений для тих, хто втратив роботу через пандемію. Але хто сказав, що першокурсник не може до нього долучитися? Навчатися можна, наприклад, на розробника, графічного дизайнера і аналітика даних.

Доступ до контенту буде вільним до кінця березня 2021 року. А за $15 вони видають вам сертифікат про пройдений курс для підтвердження отриманих навичок. Вважайте, диплом. Диплом від Microsoft. Солідно, чи не так?)

Плюс, учасники програми отримають безкоштовний доступ до інструментів з пошуку роботи.

Більше того, компанія виділяє $20 млн як гранти некомерційним організаціям для підтримки людей, що постраждали від кризи.

Ще один момент. Якщо абітурієнт хоче бути розробником чи графічним дизайнером, то сучасні українські виші – це взагалі не те, що потрібно. Таким людям потрібно шукати проєкти типу Microsoft і пробувати здобувати освіту таким чином. Ба більше, існує багато безкоштовних проєктів, наприклад, у Google.

Так, народ, без англійської нікуди. Зате з нею всі двері завжди відчинені. До речі, бачила нещодавно новину, що графічні дизайнери зі знаннями англійської заробляють на 14 тисяч грн більше.

Четвертий маркер:

Читайте також: «Зараз ваш час!». Харарі, Далай-Лама та інші світові лідери думок звернулися до українського вчительства


Корпоративна освіта. Lifelong learning – єдина концепція навчання, з якою людина не почне жити під парканом. Перебільшую, звичайно, але сенс ви зрозуміли. Вчитися не можна в окремий період життя. Вчитися тепер і завтра потрібно завжди! Усе життя варто ходити на додаткові курси, читати книги, слухати лекції, подкасти, дивитися фільми, отримувати нові навички і прокачувати ті, що вже існують, та й бути готовим повністю змінити рід діяльності також потрібно.

До чого тут вишка? Справа в термінах придатності освіти. Уявіть, що ви виходите з універу з сиром. Він ок, у нього нормальний термін придатності, але він закінчується. Так от, питання – чи варта гра свічок? Чи варто йти на навчання 4+ роки заради продукту, який через 2 роки або менше стане непридатний (іноді в Україні знання вже на етапі навчання прострочені)? Вам потрібно щоразу купувати новий сир або шукати безкоштовний (жарт про мишоловку). Від профі до новачка ви можете перетворитися в секунду. І точно будете перетворюватися не раз. Важливо щоразу оновлюватися.

На першу роботу всі приходять майже нульові. Тут вмикається найважливіший інструмент – корпоративна освіта. Внутрішня освіта чи із зовнішнім залученням – вибір компанії. Але саме це і штовхає нас по сходах успіху в роботі.

Це курси з англійської в офісі, квитки на професійні конференції, оплата курсів в освітніх компаніях, книжковий клуб в офісі і все таке.

Саме це дає вам як співробітнику зростання, а компанії – ефективну і актуальну команду.

Так, це не скасовує самостійного навчання. Але! Коли заробітна платня людини 15-20 тисяч, а квиток на конференцію коштує 4-5 або курс коштує 10, то допомога роботодавця тут критична.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: