Що таке TikTok

Створити ще одну популярну соцмережу. У світі, де вже є Facebook, Instagram, Youtube, Twitter та Snapchat, це може здатися майже нездійсненним завданням. Засновник TikTok думав інакше.

Активна аудиторія додатку, який з'явився на світ тільки у 2017-му, вже перевалила за 800 мільйонів користувачів. Загальна кількість завантажень — за два мільярди. Минулого та позаминулого року TikTok потрапив у топ додатків, які люди завантажують найчастіше.

Користувачі в середньому проводять в ньому 52 хвилини на день, а 50 найпопулярніших блогерів на TikTok мають більшу сумарну аудиторію, ніж населення Мексики, Канади, Великої Британії та США разом узятих.

У чому ж секрет такого успіху і чи правда, що адміністрація TikTok приховує відео "товстих" і "некрасивих" користувачів, щоб зробити соцмережу візуально привабливішою?

Контент не для дорослих

Юнак з оголеним торсом танцює на тлі "бабусиного" килима. Дівчина з яскравим макіяжем і рогом на голові вдає, що підспівує під популярну пісню, насправді — просто рухає губами. Чоловік у "тільняшці" сидить на лавці й розмовляє з голубами — ті не відповідають, але йому все одно. Школярка пояснює, чому дівчата, яких звуть Аліна, — найкращі. Її саму, звісно, також звуть Аліна.

Під кожним відео — тисячі лайків.

Приблизно так виглядає стрічка TikTok — додатку, який наробив галасу в мережі, побив чимало рекордів, але який лишається загадкою для багатьох дорослих, які, здається, так і не змогли (або не захотіли) усвідомити, навіщо все це взагалі комусь потрібно.

Що таке TikTok

Зате молоді такий контент подобається. Кістяк аудиторії TikTok — люди віком від 16 до 24 років. Станом на кінець минулого року вони складали близько 60% користувачів сервісу. В деяких країнах середній вік аудиторії додатку ще нижчий.

Звісно, усе це не означає, що TikTok — додаток виключно для школярів і студентів: серед активних користувачів зустрічаються й люди старшого віку. Просто тут вони у меншості.

Основний контент соцмережі — короткі розважальні відео, часто позбавлені будь-якого сенсового навантаження. Тут майже неможливо натрапити на політичні баталії, скандали, суперечки чи взаємні звинувачення — люди просто танцюють, співають і жартують. Словом, розважаються, як можуть.

Як усе починалося

37-річний засновник TikTok Чжан Імін починав кар'єру як звичайний програміст, а коли у свої 29 років він заснував компанію ByteDance, офіс якої спершу базувався в орендованій квартирі в Пекіні, інвестори сильно сумнівалися в ідеях молодого підприємця.

Імін розповідав, що в той час потенційні партнери навіть не завжди сприймали його серйозно: "Люди подекуди просто не звертали на мене увагу. Через мою "дитячу" зовнішність одразу ж після того, як нас знайомили, вони заводили розмову не зі мною, а з кимось із моїх колег".

Чжан Імін, засновник TikTok

Незабаром стане зрозуміло, що всі, хто у 2012-му не вірив у потенціал Іміна, сильно помилялися: вже за сім років видання Forbes оцінюватиме його статки у 16,2 мільярда доларів, а ByteDance стоятиме за низкою успішних продуктів, якими користуються жителі 150 країн.

Найуспішніший із них — TikTok — з'явився на світ восени 2017-го, незабаром після того, як Імін запустив на китайський ринок додаток для створення коротких відео Douyin.

Douyin отримав у КНР величезну популярність — лише за рік його завантажили близько 100 мільйонів разів. Імін вирішив, що настав час спробувати сили на Заході — так і з'явився TikTok, який, фактично, є нічим іншим, як експортним аналогом Douyin.

Підкорення Заходу

Успішному виходу TikTok на міжнародний ринок посприяло придбання сервісу Musical.ly — ще одного популярного на той момент додатку для підлітків, де ті співали відомі пісні під фонограму й знімали це на відео: в результаті виходили своєрідні музичні кліпи тривалістю до хвилини.

Після придбання Musical.ly його багатомільйонна аудиторія, фактично, перетекла в TikTok, який мав ширший функціонал і власну систему рекомендацій, що працює на основі штучного інтелекту. Саме її часто називають однією з запорук успіху TikTok.

Що таке TikTok

По-перше, алгоритми TikTok вдало підбирають відео для користувачів — правильні рекомендації змушують їх проводити більше часу в додатку.

По-друге, система TikTok є дуже демократичною щодо авторів контенту: потрапити в тренди може будь-яка людина — безвідносно до того, скільки в неї підписників. Це сильно відрізняє TikTok від інших соцмереж, де навіть якісний контент ще не гарантує того, що вашу публікацію побачить велика кількість глядачів.

Приміром, в YouTube на те, щоб ваші відео збирали по сотні тисяч переглядів, можуть піти роки — в TikTok для цього іноді достатньо кількох вдалих публікацій.

Такий підхід заохочує користувачів TikTok виступати не просто пасивними спостерігачами чужої творчості, а й активно ділитися власною.

Челенджі понад усе

Ще одна особливість TikTok — шалена популярність челенджів, під час яких користувачі знімають схожі за задумом відео, співають одні й ті ж пісні або повторюють однакові рухи. Участь у таких флешмобах підвищує шанси, що ваше відео побачать більше людей, і створює в користувачів відчуття єдиної спільноти.

Іноді челенджі стають настільки вірусними, що створюють не лише зірок TikTok, а й перетворюють людей на знаменитостей реального світу.

Прикладів вистачає. Найвідоміший із них — #Yeehaw Challenge. Все почалося з того, що 21-річний американець Майкл Пелчат виклав у TikTok коротке відео, в якому танцює під пісню маловідомого на той момент репера Lil Nas X "Old Town Road", а потім різко перевтілюється в ковбоя.

Що таке TikTok

На перший погляд, звучить не так вже й вражаюче, але відео потрапило в тренди TikTok — користувачі були в захваті. Далі послідували мільйони аналогічних відео в рамках "Yeehaw Challenge" і неймовірна популярність треку "Old Town Road", як усередині TikTok, так і за його межами.

Результат — пісня понад 17 тижнів поспіль трималася на першому місці музичного чарту Billboard. Це рекорд, який нікому не вдавалося побити останні 26 років.

Тепер багатьох виконавців регулярно підозрюють в тому, що вони намагаються повторити цей успіх і навмисно пишуть пісні так, аби ті мали шанс стати популярними мемами в TikTok. Втім, деякі музиканти цього й не приховують.--

"Соцмережа, від якої людей пересмикує"

Влітку минулого року 21-річний Брендан Баласковіц звільнився з роботи, щоб повністю присвятити себе створенню контенту для TikTok, де в нього на той момент було вже майже 3 мільйони підписників.

Чим Брендан заслужив таку увагу аудиторії? Він просто кричить на крижня.

Крижня звуть Джеррі. На початку 2010-х Брендан вже намагався перетворити свого птаха на зірку соцмереж за допомогою Youtube, але безуспішно — канал ледве зібрав сотню підписників. З появою TikTok справи пішли вгору.

Більшість відео Брендана виглядають приблизно однаково: чоловік несамовито кричить на Джеррі — наприклад, за те, що той їздить з ним на передньому сидінні авто, або за те, що птах досі не вивчив правила гри у гольф. Відео, як правило, набирають не менш як 100 тисяч лайків.

Що таке TikTok

В інтерв'ю виданню The Verge чоловік жаліється, що попри велику кількість підписників заробляти на TikTok все ще непросто — в соцмережі, мовляв, погана репутація.

"Думаю, нас досі не сприймають всерйоз. Все ще існує стигма, що це дивакувата платформа, від якої людей пересмикує", - каже Брендан.

"Татусі" наступають

Судячи з численних відгуків у соцмережах від людей дещо старшого віку, багато хто з них оцінює TikTok саме так, як каже Брендан, — як щось дивне й незрозуміле. І це в найкращому випадку — дехто взагалі не утримується від їдких коментарів про "низький інтелектуальний рівень" аудиторії додатку.

Втім, поки одні дорослі відмовляються приймати популярність платформи, інші поспішають спіймати хвилю: поступово в TikTok приходять все більше представників старшого покоління - "татусів", як їх люблять називати користувачі додатку.

Не відстають і великі бренди, видання та політики, які роблять обережні спроби розібратися в тутешніх правилах гри.Приміром, цього тижня сторінку на TikTok завів російський опозиціонер Олексій Навальний — у першому відео він визнає, що й гадки не має, що треба робити в додатку, а вже в другому пробує себе в ролі повноцінного "тіктокера". Результат — одні користувачі дякують політику за старання, інші кажуть, що TikTok тепер — ще дивніше місце, ніж до цього.

В Україні ж виділяється Віталій Кличко — поки в інших соцмережах мера Києва з'являються серйозні заяви про проблеми міста, в TikTok усе по-іншому: тут він ділиться тим, як підтримувати себе в хорошій формі, або як самостійно підстригтися в умовах карантину.

Власний акаунт в соцмережі має й Патрульна поліція України. Останнім часом тут викладають короткі розважальні відео на тему коронавірусу — наприклад, про важливість використання санітайзерів.

Made in China

Попри величезну популярність, якої вдалося досягти TikTok, шлях до успіху проходить не без проблем — передусім, через китайське походження додатку та наслідки, які з цього слідують.

І якщо з Douyin — китайською версією TikTok — все більш-менш зрозуміло (контент має модеруватися згідно з правилами цензури КНР), то цензурування TikTok для міжнародних користувачів регулярно стає приводом для скандалів.

Восени видання The Guardian оприлюднило закриті інструкції для модераторів TikTok, з яких слідує, що сервіс обмежує доступ до відео, що суперечать політиці КНР. Деякі з них взагалі видаляють, іншим просто обмежують поширення — так, аби вони не набрали великої кількості переглядів.

У "чорному списку" — низка тем: зокрема, критика політичного режиму КНР і згадки про події 1989 року на площі Тяньаньмень.

Представники TikTok, коментуючи публікацію The Guardian, не заперечили справжність цих інструкцій, але запевнили, що давно від них відмовились.

Цензура в TikTok

Тільки для красивих?

Коли стихає один скандал, вибухає інший. Навесні ще одну закриту директиву TikTok виклало видання The Intercept — документ здивував світ ще більше.

В ньому модераторам радять, зокрема, не допускати в рекомендації відео людей "з неправильними формами тіла, очевидним пивним животом чи ожирінням, а також повних або занадто худих". Підхід пояснюють тим, що непривабливі відео не заслуговують того, аби рекомендувати їх новим користувачам.

Відповідь представників TikTok — та сама, що й попереднього разу: ці інструкції застарілі, і більше не використовуються.Вірити в пояснення TikTok чи ні? Історія 17-річної американки Ферози Азіз демонструє, що в них варто принаймні сумніватися.

Восени минулого року, вже після того як у TikTok запевнили, що відмовилися від цензурування політично "неправильних" публікацій, дівчина виклала відео, замасковане під інструкцію з макіяжу: в ньому вона спершу показує, як закручувати вії, а вже за кілька секунд розповідає про утиски мусульманського населення в Китаї.

Оригінальний прийом, але модератори TikTok не прогледіли і його: відео швидко заблокували. Проте історія набула розголосу — соцмережа вибачилася й повернула відео назад. Інцидент зрештою назвали помилкою.

Іронія долі по-китайськи

Попри критику та постійні скандали, цій соцмережі поки що вдається виходити сухою з води: кількість користувачів TikTok продовжує зростати — на заздрість конкурентам, яким лишається лише створювати власні копії китайського додатка.

Аналог під назвою Lasso вже випустила Facebook (поки що він доступний лише в деяких країнах). Схожий функціонал також інтегрують в Instagram і "ВКонтакте".

Іронії в цю історію додає те, що Чжан Імін, якого тепер звинувачують в підіграванні китайській цензурі, колись сам від неї постраждав.

У 2000-х майбутній засновник TikTok працював в команді, що розробляла сервіс Fanfou, — китайський аналог Twitter.

Популярність соцмережі швидко зростала, та вона ж зіграла проти неї самої: у 2009 році Fanfou активно використовували учасники антикитайських протестів уйгурів в Урумчі. Владу КНР це не влаштовувало: сервіс закрили вже за кілька днів після початку виступів.