Osvitanova.com.ua

У 14 років діти отримують статус неповнолітніх, а отже, і нові права та можливості.

Відкривати банківські рахунки, виконувати роботу в період канікул, самостійно пересуватись країною.

Це все стає можливим з моменту отримання паспорта.

Дотепер процес оформлення паспорта та номера картки платників податків (ідентифікаційного коду) залишався архаїчним. Підліткам та їхнім батькам потрібно було проходити бюрократичний квест і абсурдно витрачати час.

Двічі збирати документи – спочатку отримувати папірець з номером платника податків від Державної податкової служби, а потім з ним йти до Державної міграційної служби за оформленням паспорта.

Сьогодні ми запустили послугу ID-14 – одночасне оформлення першого паспорта та номера платника податків. Без зайвих черг та волокіти з папірцями. Щоб бігали дані, а не люди.

Тож усі персональні дані будуть міститися на ID-картці. А отримувати папірець з номером платника податків не потрібно.

Також, щоб ви менше гуглили та плутались у хаосі різних порад та інструкцій, ми опублікували життєву подію на порталі "Дія", де детально розповідається про найважливіші права та можливості підлітків з 14 років.

Розповім про це трохи більше.

Як отримати паспорт та номер платника податків вперше

Достатньо лише звернутися до підрозділу Державної міграційної служби, Центру надання адміністративних послуг чи "Паспортного сервісу" та висловити бажання отримати ID-картку з номером платника податків.

Під час карантину можна звернутися до будь-якого з них незалежно від місця проживання.

Оформити перший паспорт варто протягом місяця від моменту 14-річного дня народження.

Для отримання послуги треба мати з собою лише свідоцтво про народження, довідку про реєстрацію місця проживання (за наявності) та документи, що посвідчують особу хоча б одного з батьків.

Як отримати паспорт та номер платника податків

Перший паспорт у формі картки видається на 4 роки, а номер платника податків, звісно, залишається на все життя.

До речі, з 14 років також можна використовувати і цифровий паспорт в мобільному застосунку "Дія".

Авторизуватись у "Дії" можуть лише власники банківських рахунків через BankID. Тому спочатку відкрийте рахунок у банку і сміливо завантажуйте цифрові документи в "Дії".

Які права набувають підлітки з 14 років

З 14 років підлітки можуть самостійно розпоряджатися своєю стипендією, заробітком та іншими коштами.

Дозволено витрачати ці гроші на побутові потреби чи вкладати в банк.

Також можливо брати участь у розпорядженні аліментами – витрачати гроші на харчування, одяг, лікування, гігієну, навчання, хобі, а також самостійно приймати спадщину.

Крім того, неповнолітні вже можуть самостійно здійснювати права на результати своєї творчої чи інтелектуальної діяльності.

Це означає, що якщо підліток створив певний твір чи наукову роботу, він самостійно може дозволяти чи забороняти його розповсюдження. Наприклад, через авторські та ліцензійні договори.

Чи можна користуватися е-підписом

Підлітки неймовірно швидко підхоплюють та опановують нові технології та цифрові інструменти. Тож електронний підпис не буде чимось складним для них.

Можливість укладати правочини в електронній формі також доступна з 14 років.

Для отримання е-підпису потрібно звернутися до одного з надавачів електронних довірчих послуг, мати згоду батьків (у письмовій формі), заповнити заяву та укласти договір.

Як правило, е-підпис надається на 1-2 роки. А вже з 18 років його можна записати на ID-картку.

Для зручності рекомендуємо підписувати документи на порталі "Дія". Без реєстрації та додаткової авторизації.

Подорожі та пересування

З 14 років вже можливо їздити на велосипеді по дорозі та навчатися керувати мотоциклом чи мопедом.

Легковий автомобіль потребує більших зусиль та здібностей, тому вчитися керувати ним можна лише з 16-ти, а отримати водійські права – з 18-ти.

Неповнолітні мають змогу пересуватися Україною самостійно – автобусом, літаком чи потягом. А от виїзд за кордон можливий лише разом з батьками чи в разі отримання їхньої нотаріальної згоди, якщо це поїздка з іншими родичами, вчителями чи іншою особою, якій батьки довіряють.

Для поїздки в іншу країну з одним із батьків також має бути нотаріальна згода іншого, в якій обов’язково має бути маршрут подорожі та термін перебування.

Згода іншого з батьків не потрібна, якщо він/вона є іноземцем чи особою без громадянства. А також, якщо підтверджено заборгованість по сплаті аліментів більше 4 місяців.

Працевлаштування

Неповнолітнім дозволено працювати. Але лише якщо це легка фізична чи інтелектуальна робота в період канікул.

Наприклад, це може стосуватися волонтерства чи стажування. Для такої роботи достатньо мати письмовий дозвіл одного з батьків.

Важливо пам’ятати, що для роботи з 14 років існують свої правила: кількість робочих годин на тиждень не може бути більше 24, і неповнолітні мають перевагу у виборі часу відпустки.

Хоч з першого погляду і здається, що 14-річні – ще зовсім діти, але насправді вони розуміють багато речей і вже можуть вирішувати безліч питань самостійно.

Для нас в Мінцифрі важливо, щоб перше самостійне звернення до держорганів побудувало асоціацію у підлітків, що державний сервіс може бути зручним, непомітним та людяним.

А їхні батьки відчували зміни від зменшення бюрократичного навантаження.

Тому ми сподіваємося, що послуга ID-14 (одночасне оформлення першого паспорта та номера платника податків) разом з новими можливостями принесе і приємне полегшення для сімей.

Адже проводити час з дітьми набагато приємніше у парку чи вдома за настільними іграми, ніж у чергах.

Людмила Рабчинськазаступниця Міністра цифрової трансформації, спеціально для УП.Життя

 

Поширити у соц. мережах: