Osvitanova.com.ua

Сьогодні Ілон Маск – відомий інженер, винахідник, підприємець, мільярдер, який досягнув шаленого успіху у царинах науки й бізнесу. Утім, шлях до цього тривав не один рік. Матір Ілона, Мей Маск, у власній книзі «Мій син – Ілон Маск: як виховати генія» багато розповідає про дитинство свого сина. У шкільні роки він багато уваги приділяв вивченню окремих предметів (і слово «окремих» варто сприймати буквально, адже хлопець дуже рано прийняв рішення самостійно обирати, яким дисциплінам приділятиме більше часу). Мей Маск не сварила за це сина, а навпаки всіляко підтримувала його творчі починання. Виховувала в нього авторську позицію по відношенню до власного життя, такий спосіб мислення, при якому взагалі не буває перешкод, є лише обставини, які несуть нові можливості.

Читай також Три історії, які надихають на освіту

Ви часто чуєте від дітей  фрази на кшталт “Так, сталося”, “Воно саме”, “А ніхто інший не зробив”, “Я зробив, бо всі так зробили”? Думаєте над тим, як допомогти дитині знаходити та розвивати власні інтереси? Як знайти мотивацію до навчання та допомогти стати самостійною, навчитися чути свої власні бажання та наміри, бачити можливості у будь-яких обставинах та використовувати їх?

Ці вміння можна засвоїти так само, як вміння їздити на велосипеді. 5 простих порад для батьків, які допоможуть розвинути у дитини авторську позицію у житті:

Перший етап, який дитина має пройти у цьому навчанні  – пізнати себе. Чути свої власні бажання та наміри – основа авторської позиції. Бо що ж це за автор, який не знає нічого про свого персонажа? 

Треба побудувати відносини з дитиною таким чином, щоб підкреслювати її особистість. В першу чергу підкреслювати таланти, допомагати розвивати їх. 

Не критикуйте бажання та ідеї дитини, нехай зробить, нехай сама переживе своє розчарування або тріумф. Якщо не вийшло те, що планувалося, важливо підтримати, пояснити, що це нормально. Провести разом аналіз помилок. 

Наступний крок у вихованні справжнього керманича свого життя – навчити дитину ставити цілі та планувати, переходити від розмов до дій та контролю свого часу. 

Найдовший та найважливіший етап – це формування цікавості та чутливості до себе. Скоріш за все сучасне покоління підлітків неодноразово змінить свою професію та захоплення кардинально, такий зараз час, коли майже немає нічого постійного. І найважливіше в цих умовах навчитися чути себе, вірити в себе, вміти бачити можливості та мати власну стратегію засвоєння нового.

14 травня о 18:00 на вебінарі «Авторська позиція у житті та як її виховати» психологині ліцею Educator Олександра Туманська та Альона Баланюк поділяться секретами розвитку цих важливих навичок. Приєднуйтесь та допоможіть вашій дитині стати автором щасливого і успішного життя.

Участь безкоштовна за попередньою реєстрацією.

Реєстрація за посиланням https://forms.gle/nkdw2T3Lf6zd4SWP7


 

Поширити у соц. мережах: