Osvitanova.com.ua

Викладач фізики  ліцею Educator Сергій Костик розповів, як ефективніше використовувати відео в YouTube для вивчення фізики.

На сьогоднішній день, як на мене, дуже сильно недооцінена можливість черпати інформацію через відеоролики на різну тематику. Я завжди згадую студентські часи, коли повинен був йти в бібліотеку і брати кілька потужних підручників просто для того, щоб розібратися в конструктивних особливостях і механізмах роботи кожухотрубчастих теплообмінників, які ми вивчали з дисципліни теорії теплопереносу. Чому це доводилося робити? Просто тому, що крім лекційного матеріалу (спілкування з лектором) джерелом інформації були ще підручники, а більше її черпати не було звідки.

Плюси цієї ситуації в тому, що я добре навчився вишукувати інформацію самостійно, отримав навичку в умінні впевнено ставити питання викладачам, оскільки хотів розібратися в інженерних нюансах (а їх було дуже багато). З мінусів хочу відзначити те, що такий спосіб отримання знань був досить трудомістким, забирав багато часу (іноді за курсовою доводилося сидіти ночами), але зате ці знання в'їдалися в мізки вже серйозно і надовго. Світ не стоїть на місці і зараз можна подивитися 5-хвилинне відео, яке при певній вправності і базових теоретичних знаннях допоможе легко і просто усвідомити те, над чим годинами доводилося іноді висиджувати за підручниками. Вище я згадував про теплообмінники, кілька років тому мені вдалося випадково знайти канал якоїсь конструкторської компанії, яка займається проектуванням обладнання для нафтопереробки. Там я знайшов ось це відео, і для себе зрозумів, що дійсно краще один раз побачити, ніж 100 разів почути.

Звичайно, без базових знань в механіці, конструюванні обладнання, опору матеріалів, теплових і гідродинамічних процесах я б половини слів з відео не зрозумів. Без фундаменту будинок не побудуєш, але якщо цей фундамент є, то чому не користуватися корисною інформацією, якої в YouTube повно. Повірте, на кожну цікаву для вас тему завжди знайдеться кілька класних відеороликів. Крім того, раджу знайти освітні канали. 

Я, наприклад, часто звертаюся до каналу «GetAClass – Фізика в дослідах і експериментах». Також зараз дуже багато лекцій, які є у вільному доступі, наприклад на тій же Khan Academy, правда, багато з них тільки на англійській мові. Чим не привід підвищити свій рівень англійської. Зазначу, що навіть досвідченому викладачеві буде корисно подивитися лекції на Khan Academy, бо там матеріал подається неординарно і можна багато для себе запозичити для подальшого використання у викладанні.

Тому я підготував для вас добірку відео і покажу на прикладах, як після подачі основного теоретичного матеріалу завдяки перегляду відео можна закріпити матеріал з теми «Теплові процеси. Види теплообміну».
 


Теплопровідність (кондукція)


 

Конвекція



 


 

Теплове випромінювання


 

Все в одному ролику на Khan Academy

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: